Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
varmefoto av boligblokk

Tema: Bygg

Hva er en kuldebro?

Tekst av Fra lavenergiprogrammet Oppdatert: 12. des. 2020

En kuldebro er egentlig en varmebro fordi varme ledes ut gjennom "broen". For å hindre varmetap, må det være færrest mulig kuldebroer i et energieffektivt bygg.

I Norge er det ofte kaldere ute enn inne. Når det er ulik temperatur ute og inne vil varmen alltid prøve å komme seg fra den varme siden av konstruksjonen til den kalde.

Materialer har ulik evne til å transportere varme. Bygningsdeler som er laget av stål eller betong, slik som søyler og bjelker, leder mer varme ut gjennom bygningsdelene enn bygningsdeler laget av tre. Bindingsverk av tre leder mer varme ut gjennom veggen enn de delene av bygget som er isolert. Dette kaller vi kuldebroer.

Kuldebroer leder varme

En kuldebro er egentlig en varmebro fordi varme ledes ut gjennom «broen». Dette gir et varmetap som oppstår  hvis du benytter materialer som leder varme i en yttervegg.

Hvis du benytter gjennomgående bindingsverk i en yttervegg kan du regne med at 9 % av veggen ikke er isolert. Bindingsverket utgjør en kuldebro fordi tre isolerer mindre enn de isolerte flatene i ytterveggen.  På den måten blir også bindingsverket en kuldebro.

Andre eksempler på kuldebroer:

  • metallprofiler som karmløsninger på vinduer og dører
  • gjennomgående murverk i vindussmyg
  • plattformgulv der gulvsponplater føres til vegglivet som anlegg for bunnsvilla for bindingsverket.

Hvordan kan jeg redusere kuldebroer?

Du kan redusere kuldebroer ved å isolere på utsiden av bygningsdelen som lager kuldebroen. Dette kalles en kuldebrobryter.

Les også