Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjon-2-fjernvarme

Tema: Bygg

Fjernvarme

Tekst av Fra lavenergiprogrammet Oppdatert: 2. des. 2020

Fjernvarme kan dekke både varmt tappevann og romoppvarming i passivhus. Da må vannbasert varmedistribusjon i boligen være enkel og kostnadseffektiv. Fjernvarme er imidlertid ikke alltid det mest miljøvennlige alternativet.

De fleste store fjernvarmeanlegg i Norge brenner avfall for å produsere varme. De har også en rekke andre energikilder som brukes som spisslast når anleggene ikke har nok tilgang på avfall. Både olje, elektrisitet, gass og biobrensel er vanlige spisslastkilder.

I områder med konsesjonsplikt kan kommunene kreve at man kobler seg til fjernvarmenettet for å bruke fjernvarme til romoppvarming, ventilasjonsvarme og tappevann. Dersom man kan dokumentere en mer miljøvennlig løsning enn fjernvarme, kan man få unntak fra tilkoblingsplikten.

Varme fra fjernvarmenettet overføres til det vannbaserte varmesystemet i et bygg via en varmeveksler.

Installasjon av et lavtemperaturanlegg i bolig der det benyttes vann med lavere temperatur enn 35°C, vil gjøre at huseieren kan benytte returkursen på fjernvarmenettet og dermed få billigere varme.

Henvisninger

Les også