Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sentral-styring-av-utstyr

Tema: Bygg

Elektrisitet som oppvarming

Tekst av Fra lavenergiprogrammet Oppdatert: 17. des. 2020

Direktevirkende elektrisk oppvarming betyr ofte lave investeringer og robuste løsninger. Men rent elektrisk energiforsyning oppfyller ikke kravet til passivhus-boliger.

Elektrisk oppvarming er rimelig å installere, enkel å regulere og krever lite vedlikehold. Ulempen er at den ikke regnes som fornybar energi, og den kan ikke som eneste energikilde oppfylle kravene til passivhus. I tillegg er det en lite fleksibel løsning.

Oppvarming av tappevann er en stor energipost

Vi kan ha elektrisk romoppvarming hvis fornybar energi dekker et behov som tilsvarer 50% av energibruken til varmt tappevann.

Tradisjonelt har vi dekket varmtvannsbehovet i norske boliger med elektriske beredere. Men tappevannsbehovet i norske boliger er ofte høyt, og utgjør den største energiposten i passivhus. Derfor bør vi vurdere å dekke tappevannsoppvarming med andre energikilder enn elektrisitet når det er praktisk og økonomisk mulig.

Aktuelle alternativer er solfangere, varmepumper eller vedovn med varmekappe.

Henvisninger

Les også