Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Overvåkningskameraer på en vegg

Tema: IKT

Masseovervåkning uten sidestykke: Vet politikerne hva de sier ja til?

Oppdatert: 7. des. 2022 Streaming

Tekna inviterer til debatt om den nye etterretningstjenesteloven. Loven har fått kraftig kritikk fra fagmiljøene, men langt på vei gått under radaren i den brede offentligheten. Det er problematisk. Hvilke konsekvenser kan denne loven ha for demokratiet, ytringsfriheten og tilliten vi har til myndighetene i Norge? Og hva betyr loven for deg og meg?

Vi i Tekna mener den nye etterretningstjenesteloven legger opp til en digital masseovervåkning som savner sidestykke i norsk historie. E-tjenesten får et verktøy som gir muligheten til å samle inn og lagre informasjon om nærmest all digital kommunikasjon i Norge.

Vi stiller spørsmålet om politikerne forstår hva de har vedtatt, eller om de faktisk synes slik masseovervåkning er akseptabelt?

Loven ble vedtatt i 2020, men den siste avgjørende lovparagrafen som gjør at E-tjenesten kan ta systemet i bruk er fortsatt ikke på plass. Den skal behandles av Stortinget neste vår. Derfor må vi ta debatten nå.

Vi inviterer til et bredt debattmøte om loven sammen med noen av fagmiljøene som sammen med oss har vært kritiske til loven. I tillegg har vi invitert politikere fra både opposisjonen og regjeringen, for å delta i diskusjonen.

Deltagere

  • Arne Jensen, Norsk redaktørforening
  • Jon Wessel-Aas, Advokatforeningen
  • Jan Henrik Mjønes Nielsen, Datatilsynet
  • Sindre Granly Meldalen, Norsk Journalistlag
  • Elisabet Haugsbø, Tekna
  • Ane Breivik, Stortingsrepresentant (V)
  • Ingrid Fiskaa, Stortingsrepresentant (SV)
  • Michael Tetzschner, Stortingsrepresentant (H)
  • Nils-Ole Foshaug,Stortingsrepresentant (AP)
  • Inge Harkested, Tekna Big data, møteleder

Tekna Big Data

Tekna Big Data er nettverket for deg som jobber med, er interessert i eller nysgjerrig på teknologier som data science, kunstig intelligens og tingenes internett. Eksempler på tema vi tar opp i våre webinarer og seminarer er stordata, maskinlæring, kunstig intelligens, automatisering, datasikkerhet, tingenes internett og annet relatert. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også