Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Selfie_africa

Tema: IKT

Digitale skiller (digital divide)

Tekst av Lilly Kristin Langnes Publisert: 8. sep. 2016 Streaming

Se temamøte om digital teknologi som får folk ut av fattigdom, på video

Vil du få en mann ut av fattigdom? Gi ham tilgang på internett!*
(*Sitat: Niels Nagelhus Schia, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI))

Verdens ledere overser at internett og mobiltelefoni fører folk ut av fattigdom, mener bl.a. Sveriges tidligere statsminister, Carl Bildt.

I tiden fremover vil skillet mellom de som er innenfor eller utenfor det digitale rom ha stor påvirkning på sosiale, økonomiske, demokratiske og utviklingsmessige faktorer. Man kan ikke risikere at befolkningsgrupper ikke henger med i den teknologiske utviklingen dersom målet er å bekjempe fattigdom. I de nye bærekraftsmålene er informasjonsteknologi likevel bare så vidt nevnt i ett av delmålene.

Vi har kun sett starten på hvilke muligheter utbredelsen av informasjonsteknologi vil gi i utviklingsland. Moderne banktjenester i kraft av mobile telefonnettverk spres til alle utviklingsland. Dette gir grunnlag for økonomiske og sosiale utviklingsmuligheter. Milliarder av mennesker i Afrika og Asia vil få erfare hvilket utviklingsverktøy mobil oppkopling vil ha.

Forum for teknologi og utviklingssamarbeid, i samarbeid med Faggruppe for digital teknologi inviterte til temamøte 20. september med følgende foredragsholdere:

Seniorforsker Niels Nagelhus Schia ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI):
Status for teknologiutviklingen og mulighetene som ligger i fremtiden. Hvordan vil den teknologiske utviklingen skape nye utfordringer? Hva bør bistanden gjøre for å bøte på dette?
Prosjektleder for innovasjon i NORAD, Liv Marte Nordhaug:
Innblikk i hvordan NORAD og internasjonale utviklingsinstitusjoner jobber for å få flere befolkningsgrupper til å få tilgang til internett og mobile tjenester

Tommy Engvik i Bright Products:
Har levert flere hundretusener solpaneler til utviklingsland. Hvordan bruker de mobil betalingsløsning som en sentral komponent i sine produkter?

Presentasjonene

Niels Nagelhus Schia, NUPI
Liv Marte Nordhaug, Norad
Tommy Engvik, Bright products

 

Les også