Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lars Olav Grøvik president i Tekna

Aktuelt

Stor skuffelse over EU-nei til karbonfangst på Klemetsrud

Publisert: 16. nov. 2021

EUs innovasjonsfond har vedtatt å støtte avkarboniseringsprosjekter for 11 milliarder kroner, men CO2-prosjektet på Klemetsrud får ikke penger i denne omgang. – Dette var en stor skuffelse. Nå må regjeringen sikre at prosjektet likevel blir realisert, sier Tekna-president Lars Olav Grøvik.

Det var knyttet store forventninger til hvilke avkarboniseringsprosjekter EUs innovasjonsfond ville gi støtte til. I Norge var det spesielt store forventninger til om det var satt av midler til karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

- EUs nei er et slag i magen. Klemetsrudanlegget er viktig for at vi skal få en helhetlig satsing på karbonfangst- og lagring (CCS), og EUs støtte var viktig både økonomisk, men også for å knytte Europa tett opp til den norske CCS-satsingen, sier Grøvik.

Han mener Støre-regjeringen nå må oppfylle politikken fra opposisjon, der bygging av Klemetsrud-anlegget var sentralt.

- Regjeringen og Oslo kommune må nå gå sammen med Fortum om å få finansiering på plass slik at det kan tas en investeringsbeslutning. Vi har nå kastet bort et år ved vente på EU-støtte som ikke kom. Vi må nå få satt spaden i jorda og komme i gang, sier han.

- Ikke glem Glasgow-formuleringer

Tekna-presidenten minner også statsministeren om hans budskap fra klimatoppmøtet i Glasgow, der CCS ble trukket fram som nødvendig for at verden skal nå klimamålene.

- Støre understreket hvor dårlig tid vi har for å komme i gang, og samtidig hvor langt framme Norge ligger teknologisk på CCS-området. Nå er tiden inne for å vise at de er handlekraft og vilje bak festtalene, sier han.

Grøvik merker seg at leder for Fortums karbonfangstprosjekt på Klemetsrud Jannicke Gerner Bjerkås fortsatt har tro å at prosjektet vil realiseres.

- Vi har et modnet prosjekt som er gryteklart, og med en sikker delfinansiering som er på plass. Nå må politikerne ta ansvar for den siste finansieringen slik at vi kan komme i gang, sier Grøvik.

Les også