Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anne Cathrine Strande Straube sitter utendørs på en klappstol med en bærbar datamaskin på fanget
Prosjektleder for e-læring Anne Cathrine Strande Straube

Aktuelt

Ny digital vår i Tekna  

Publisert: 9. feb. 2021

Digitalisert opplæring og kommunikasjon har eksplodert som følge av pandemien og økt bruk av hjemmekontor. Prosjektleder for e-læring Anne Cathrine Strande Straube forteller at Tekna har måttet endre arbeidsformer over natta. Nå innføres nye plattformer, verktøy og arbeidsmetoder.   

Hvert år gjennomfører Tekna en rekke kurs for tillitsvalgte. Da pandemien brøt ut måtte dette opplæringstilbudet digitaliseres. Nå mener Tekna de er godt på vei for å finne gode løsninger som kombinerer det beste av ulike læringsformer.   

– Ved å kombinere ulike læringsformer og ved å sette søkelys på kunnskapsdeling og kompetanseutvikling, vil vi tilby opplæring i Tekna i en mer lærerik og interessant form, sier Anne Cathrine Strande Straube i Tekna.  

Tekna har nå fått på plass tre helt nye e-læringskurs for tillitsvalgte som enten jobber med styrearbeid, sitter i en valgkomite eller er faglig tillitsvalgt. Dette er tre helt nye kurs i en ny læringsform kalt blended learning (blandet læring). Flere kurs vil komme i 2021. 

Ny partner  

Tekna har inngått et samarbeid med læringsselskapet Task om å ta i bruk en ny plattform for e-læring, CrossKnowledge.  

– CrossKnowledge er en læringsplattform for nettopp digital og sosial læring. Her kan man kan tilby tilpassede læringsløp med videoer, e-læring, presentasjoner, webinarer, klasseromsundervisning og deling. Styrken her er at man kan dele kunnskap knyttet til det aktuelle temaet og ikke minst, man deler erfaringer med andre som sitter med de samme interessene, eller står oppi de samme problemstillingene, sier Straube.  

Hun tror variasjonen i opplæringen på læringsplattformen vil skape samhold, motivasjon, tilhørighet og ikke minst økt kunnskap.  

– Vi prøver å invitere kursdeltakere inn på en digital kaffe 15 minutter før oppstart, slik at folk får sett hverandre litt. 

– Nå har også Microsoft endelig kommet med Breakout Rooms. Det skaper bedre muligheter for diskusjoner og nettverksbygging. Ellers er ulempen ved å møtes så mye digitalt at man faktisk ikke får snakket med andre tillitsvalgte eller andre i bransjen med samme interessefelt, sier hun. 

Framover vil vi se mer på muligheter for både digitale og fysiske møteplasser i opplæringen, mer hybrid-løsninger,så det blir spennende! 

–Vi prøver å få medlemmene og de tillitsvalgte til å snakke sammen, dele og samhandle mer.  Vi savner å se hverandre og bygge nettverk før, under og etter kurs. Derfor prøver vi å invitere kursdeltakere inn på en digital kaffe 15 minutter før oppstart, slik at folk får sett hverandre litt før vi setter i gang, sier Straube.  

Kombinerer digital og fysisk opplæring 

Hva slags type kurs som kan gjennomføres digitalt og hva slags kurs man bør møtes fysisk på er noe som vurderes. Straube forteller at Tekna arbeider hardt for å få på plass et helhetlig digitalt alternativ som er mindre sårbart og samtidig har høyt læringsutbytte.  

Anne Cathrine Strande Straube holder opp en smarttelefon med e-læringsprogram og viser tommel opp
Anne Cathrine Strande Straube viser fram e-læring på telefonen: Alt på CrossKnowledge kan også gjøres via deres app

– Målet er at vi etter pandemien er rigget for å bruke e-læring i kombinasjon med fysiske kurs. Denne blandingen kalles blended learning. Vi tror det er i skjæringspunktet mellom ulike opplæringsformer vi finner de beste løsningene og får med så mange som mulig, sier hun.   

E-læring har fordelen at det kan gjennomføres på hvilken som helst enhet, når som helst og hvor som helst. Dette mener Straube er spesielt viktig for mange av Teknas tillitsvalgte. 

– Våre tillitsvalgte har knapt med tid, og vi ønsker å få opp gjennomføringsraten på tillitsvalgtopplæringen. Da må vi være relevante og tilgjengelige. Mye skal skje i 2021, og mye av tillitsvalgtopplæringen skal gjøres om til blended learning hvor vi kombinerer noe forarbeid med digitale eller fysiske kurs. Nå håper vi at de tillitsvalgte tar disse tre nye e-læringskursene, og at det treffer godt, sier hun. 

Hvorfor er opplæring av tillitsvalgte viktig for Tekna? 

Nils Christian Børresen
Nils Christian Børresen

Tekna-rådgiver Nils Christian Børresen gir deg svaret:

– Tekna er prisgitt gode tillitsvalgte fordi dyktige tillitsvalgte gjør Teknas medlemmer mer fornøyde. Det er kanskje drøyt å si at tillitsvalgtopplæringen er bærebjelken for hele foreningen, men vi er i hvert fall svært opptatt av at våre tillitsvalgte får god, motiverende og relevant opplæring. Tekna har 4000 tillitsvalgte som jobber for å gi medlemmene våre best mulig arbeidsvilkår, lokaltilbud og fagutvikling. 

– Vi mener at Teknas tillitsvalgtopplæring er landets beste mellomlederskole! Kursene gir kunnskap som også er nyttig i videre karriere.

Tillitsvalgtopplæring er gratis for tillitsvalgte, og Tekna dekker reise og opphold i forbindelse med kursene, når de gjennomføres fysisk.  

Les også