Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av Arild Samuelsberg under foredrag

Aktuelt

Mekka for olje- og gassmålere

Publisert: 23. okt. 2019

“International North Sea Flow Measurement Workshop” samler i disse dager 235 fagfolk og eksperter fra hele verden i Tønsberg.

Dette har utviklet seg til å bli den viktigste møteplassen i verden innenfor dette fagområdet. I år arrangeres den for 37. gang.

Thunberg også her

Et foto av Greta Thunberg dannet et av utgangspunktene i åpningspresentasjonen til Arild Samuelsberg, som er Manager Process Technology i Equinor ASA.  -Vi må kunne forklare til de neste generasjoner hvordan olje og gass skal produseres, sa Samuelsberg, som minnet om at mer enn halvparten av olje- og gassressursene ennå ikke er hentet opp. Han viste til at fremtidens oljefelt vil være svært forskjellige fra dagens, med betydelig grad av fjernstyring og forenkling av produksjonslinjene. -Vi kan ikke utvinne morgendagens ressurser med gårsdagens teknologi, sa han.

Samuelsberg pekte også på en rekke spennende fremtidige utbyggingsscenarier, med utvinning ned mot 4 000 meters dybde, blant annet basert på løpende utvikling av sikkerhetsdesign. -Droner og roboter vil bli benyttet, påpekte han, og understreket sterkt betydningen av teknologiutvikling.

Nye perspektiver

Videre malte Samuelsberg fram visjonære fremtidsperspektiver med ubemannete produksjonsplattformer og utvinningsinstallasjoner beregnet på store dybder. Utgangspunktet vil være minimalistisk, med fokus på hva man egentlig trenger. Dersom man ikke har behov for boligkvarterer, trenger man heller ikke livbåter og helikoptertransport; dermed blir sikkerheten høyere. Han fremholdt at lønnsomheten vil stige ved at dagens ulønnsomme felt kan bli interessante, samtidig som mer energieffektive teknologier vil gi store miljøgevinster. -Vi må endre oss, ellers forsvinner vi, sa han.

Oversiktsbilde av flere stands på messe / utstillerområde hvor forskjellige bedrifter presenterer seg
Nærbilde av en gjennomsiktik tank på utstilling

“International North Sea Flow Measurement Workshop” veksler på å bli arrangert i Norge og i Skottland. Også i år består arrangementet av en tilknyttet utstilling med hele 21 utstillere, som presenterer rykende fersk teknologi innenfor en rekke spesialområder.

-Verdifull møteplass

Douglas Griffin sitter ved panelbordet og forberder seg til å tale
Oversiktsbilde av en fullsatt sal med mange deltagere som sitter og hører på

-Dette er blitt en meget verdifull møteplass, sier Dag Flølo, som er metering engineer i Equinor ASA og har deltatt på disse arrangementene siden midten av 90-tallet. Han har også vært chairman for arrangementet. -Dette er et viktig møtested i uformelle omgivelser, hvor man blant annet kan treffe leverandører, forskere og instrumentmakere, påpeker han. Flølo peker på verdien i at arrangementet veksler mellom å bli kjørt i Skottland og i Norge. -På denne måten får vi også trukket med myndighetene, som blant annet informerer om nye forskrifter, sier han.

Videre påpeker han at “International North Sea Flow Measurement Workshop” er den viktigste arenaen på dette området, til tross for mindre konferanser blant annet i Houston og i Kuala Lumpur.

Flølo, som til daglig blant annet jobber med teknologiutvikling for å designe de målesystemene til nye installasjoner, er fornøyd med den faglige kvaliteten på arrangementet, med faglige papers som deles åpent. Han understreker sektorens betydning, og minner om at 90 prosent av inntektene fra olje- og gassproduksjonen tilfaller det norske folk.

Arrangementet, som kjøres av Tekna og Norsk Forening for Olje- og Gassmåling, fortsetter frem til fredag.

Her er fullstendig program.

Se papers her

 

 

Les også