Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Portrett av Rune Frøyland
Rune Frøyland i Akademikerne helse vil ha frie, reelle, lokale forhandlinger

Aktuelt

Krever reallønnsvekst for sykehusansatte

Publisert: 27. apr. 2023

- Sykehusene må bruke lønn for å beholde høyt utdannede ansatte både i klinikken og i administrasjonen, sier Rune Frøyland, fungerende forhandlingsleder i Akademikerne helse.

Torsdag klokken 11 startet Akademikerne årets tariffoppgjør med Spekter.

  • Vi har forventninger om en god reallønnsvekst for våre medlemmer, og frie, reelle forhandlinger lokalt, sier Frøyland.

Akademikerne og Spekter starter forhandlingene med å avtale frister for forhandlingsløpet, uten at det forhandles en økonomisk ramme sentralt. Deretter forhandler hver enkelt forening i Akademikerne lønnen til sine medlemmer.

Frykter flukt til privat sektor

  • Vi ser tydelig at konkurransen til private virksomheter om høyt utdannende har økt de siste årene. Sykehusene må sørge for å beholde kompetent akademisk arbeidskraft, sier Frøyland.

Dette gjelder leger og psykologer, men også de som jobber i administrasjonen – som for eksempel jurister og økonomer. 

  • Lønnsforhandlingene er det viktigste verktøyet vi har for å sikre at sykehusene kan beholde og rekruttere de fagpersonene de har behov for, for å gi pasientene den behandlingen de trenger, avslutter Frøyland.

Avslutter sentralt

Det er ventet at de sentrale partene kommer til enighet om frister og videre løp for forhandlingene i løpet av torsdag 27. april. Når de lokale forhandlingene er gjennomført, møtes de sentrale partene igjen for å oppsummere protokollene fra forhandlingene, løse eventuelle uenigheter og avslutte oppgjøret.

Les også