Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av grafikk, data og lys som strømmer igjennom en datamaskin

Aktuelt

Arbeidslivet mobiliserer for at Norge skal bli et gigabitsamfunn

Publisert: 9. apr. 2021

Tekna er en av 18 organisasjoner som nå ber regjeringen legge til rette for at Norge blir et gigabitsamfunn innen 2025. – Høy kvalitet og kapasitet på nettet er avgjørende dersom vi skal være i front i den digitale samfunnsomstillingen, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

I et felles brev, som fredag 9.april ble sendt til regjeringen ved distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, ber store deler av arbeidstaker og arbeidsgiversiden i Norge om en storsatsing for å gjøre Norge til et gigabitsamfunn innen 2025.

- Det er bra at et samlet arbeidsliv er klare om målet om å gjøre Norge til et gigabitsamfunn. Er det noe vi har erfart gjennom pandemien er det at internettforbindelser av høy kapasitet og kvalitet er avgjørende for å sikre velferd og tilfredsstillende næringsaktivitet i hele landet. Kvalitetsnett fungerer demokratiserende, og er avgjørende for at alle skal ha like muligheter for deltakelse i samfunnslivet, i utdanning og det sosiale liv, sier Randeberg.

I brevet understreker organisasjonene at et høykapasitetsnett er avgjørende både for omstilling og innovasjonstakt i offentlig og privat sektor, og for å styrke tjenestene og kommunikasjonen med borgerne. De mener blant annet at målene om et gigasamfunn må følges av forutsigbare økonomiske støtteordninger over statsbudsjettet.

Organisasjonene ber regjeringen om følgende:

  • Ambisjonen er at alle, men minimum 95% av norske husholdninger, bedrifter og offentlige kontorer, skal ha tilgang til bredbånd med hastigheter på minimum 1 Gbit/s i løpet av 2025.
  • Resten av landet skal som minimum ha tilgang til bredbånd med 100 Mbit/s i løpet av 2025.
  • Staten må øke tilskuddsordningen for bredbånd i statsbudsjettet til 1 milliard kroner per år, i perioden 2022-2025.
  • Samtidig foretas en gjennomgang av tilskuddsordningene med sikte på å optimalisere prosessen og effekten.

Brevet er undertegnet av ledere i Tekna, NHO, KS, El og IT, Negotia, NITO, Forbrukerrådet, NBBL, IKT-Norge, Huseierne, Samfunnsbedriftene, MEF, Abelia, Nelfo, Energi Norge, BNL, Norsk Eiendom og EBA

Les brevet her

Les også