Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lars Olav Grøvik og Andreas Wahl
Tekna-president Lars Olav Grøvik gratulerer Tekna-medlem Andreas Wahl med Akademikerprisen.

Aktuelt

Andreas Wahl er hedret med Akademikerprisen

Publisert: 16. sep. 2022

– Fysikeren og pedagogen har over flere år drevet vitenskapsformidling som engasjerer og opplyser og som hjelper oss å skille mellom sant og usant. Dette er viktig i en tid der vi blir overøst med påstander og informasjon fra mange hold, sier juryleder Merete Nilsson.

Akademikerprisen gis til norske eller utenlandske personer som har utmerket seg med sin forskning, kunnskapsformidling eller bidrag til akademisk frihet. Prisen er en skulptur av Nico Widerberg og 150.000 kroner i støtte til prisvinners arbeid i kunnskapsformidling.

Prisutdelingen fant sted onsdag 19. oktober på Hotell Bristol i Oslo.

Wahl har siden 2007 drevet populærvitenskapelig formidling. Han har gjennomført utallige vitenshow, laget podkasten «Jøss»‽, skrevet flere læreverk i naturfag og ledet fjernsynsprogrammer.

– Jo mer kunnskap deles dess større verdi får den. Andreas Wahl har over mange år lekent inspirert til nysgjerrighet og kunnskapssøken, og gjort vitenskapelig kunnskap tilgjengelig for et stort publikum, sier Nilsson.

Andreas Wahl
Tekna har i mange år vært så heldige å få bruke Wahls formidlingsevner i vårt realfagsrekrutteringsarbeid. Foto: Jo Vincent Engebretsen

Nominert av Tekna

President i Tekna Lars Olav Grøvik mener jobben Andreas Wahl har gjort som realfagsformidler er betydelig.

– Wahl har i en årrekke bidratt til å gjøre realfag og naturvitenskap tilgjengelig og interessant for både unge og voksne. I Tekna har vi i mange år vært så heldige å få brukt hans formidlingsevner i vårt realfagsrekrutteringsarbeid, sier Grøvik. Det var Tekna som nominerte Wahl til årets pris. 

 

Inspirert en generasjon unge

I dag står vi midt i en natur- og klimakrise samtidig som realfagskompetanse er en mangelvare i samfunnet. Juryen fremhever at prisvinneren er en realfagsambassadør som har inspirert en generasjon barn og unge til å velge realfag.

Wahls innflytelse og engasjement strekker seg lengre, mener juryen. I programserien Folkeopplysningen gjennomgår han alternativindustrienes omgang med fakta. Juryen fremhever at han systematisk avkler myter og forestillinger, og viser verdien av akademiske metoder og vitenskapelig kunnskap til forbrukere og borgere. Han har også risikert eget liv i Med livet som innsats. TV-formatet er siden solgt og produsert i andre land.

Med lekenhet, eksperimentering og kreativitet inspirerer han ikke bare framtidens akademikere og forskere, han gjør også vitenskap til allmennkunnskap og felleseie. Wahl mener bestemt at grunnleggende forståelse for naturvitenskap og forskning gjør oss i stand til å ta bedre valg i eget liv, og bedre rustet til å delta i demokratiet.

Andreas Wahl (f 1983) har en mastergrad i fysikk fra Norges naturvitenskaplige universitet (NTNU), samt praktisk pedagogisk utdanning (PPU). Det gjør ham til lektor, med hele Norge som klasserom. 

Akademikerprisen ble etablert i 2008. Blant tidligere prisvinnere finner vi Espen Rostrup Nakstad, Line Wold, Hans Petter Graver, Thomas Hylland Eriksen og Nora Sveaas. Det var Tekna som nominerte Wahl til årets pris.

Les også