Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Pia Ve Dahlen holder foredrag
Pia Ve Dahlen jobber som marinbiolog og forskningsformidler, og har havet som sin store lidenskap og arbeidsplass

Råd og tips

5 grunner til å velge realfag 

Publisert: 24. nov. 2020 Streaming

Er du elev på videregående og lurer på hvilken studieretning du skal velge? Marinbiolog Pia Ve Dahlen, og vårt stjernelag av foredragsholdere gir deg mange gode grunner til å velge realfag. 

Med havet som arbeidsplass 

Pia Ve Dahlen jobber til daglig som marinbiolog og forskningsformidler, og har havet som sin store lidenskap og arbeidsplass. For å komme dit måtte hun studere realfag på videregående, biologi i Bergen og ikke minst var hun ett år på utveksling på eksotiske Hawaii. 

Pia var programleder på Teknas digitale inspirasjonsdag; "Hva skal du bli når du blir stor?" Med hjelp av komiker Lars Berrum guidet hun oss gjennom sendingen som ble sett av tusenvis av elever rundt om i Norge.
 

– Det var kjempemoro og en ny opplevelse å gjøre en slik digital sending som konferansier. Det var veldig spennende å høre på alle de flotte foredragsholderne, og jeg håper at sendingen blir sett på av flere som ikke rakk å se den direkte, sier Dahlen.  

Hun slenger på et godt råd til elever der ute som lurer på hva de skal bli. Et råd som var gjennomgående fra alle foredragsholderne på inspirasjonsdagen. 

– Vær nysgjerrig og ha det gøy! 

Bygge racerbil på studiene? 


Ett av foredragene handler om Align Racing. Her får vi høre Andreas Fjetland snakke om sin tid som student på Universitetet i Agder, og hans deltakelse i studentforeningen som bygger racerbil. Utregningene som kreves for å beregne hva bilen tåler av kollisjoner klarer du faktisk å gjøre kun ved hjelp av matematikken du lærer på videregående. 

Jobb med å bygge hus 


Kan du bli byggingeniør med en toer i matte fra videregående? Svaret er et rungende JA! Anne Sofie Handal Bjelland er beviset på det. Så lenge du er interessert og villig til å legge ned litt innsats kan alle lykkes. Hør Anne Sofies inspirerende historie, og lære mer om hva en byggingeniør driver med i videoen under. 

Du er femti prosent banan 


Vi trenger realfag for å redde verden, sier Sigrid Bratlie. Hun holder et spennende foredrag om genteknologi og konsekvenser og muligheter for fremtiden. Har du lyst til å jobbe med DNA og finne ut av hva vi kan gjøre med genene våre? Viste du forresten av vi er 99 prosent sjimpanse og 50 prosent banan? La deg inspirere av Sigrid i videoen under. 

Fysikk, kunstig intelligens og lykke 

Inga Strümke har brukt hele livet så langt på å prøve å finne ut av ting. Hun er fysiker og viser på en imponerende måte hvorfor nettopp fysikk er viktig for oss, og hva du kan gjøre når du har tatt fysikk og matematikk på videregående. 

Du kan få hjelp til lykkes med realfag 

Ent3r er et gratis leksehjelpstilbud i realfag som finnes over hele landet. Tilbudet er tilgjengelig for alle fra 10. klasse til ut videregående. Uansett hva slags matte du tar vil du få hjelp og inspirasjon av flotte og kunnskapsrike mentorer. Tilbudet er også digitalt om du ikke skulle bo i nærheten av lokasjonene. Se foredraget fra Ent3r-mentor Martine Irene Østlie under. 

Tekna + realfag = sant


Tekna er en fagforening for deg med teknisk-naturvitenskapelig utdanning og vi elsker realfag. Derfor er vi opptatt av at barn og unge får nok informasjon og inspirasjon til å ta gode valg for fremtiden. 

– Det vi ser er at unge i for liten grad velger realfaglige utdannelser, og at det ikke nødvendigvis ikke handler om å velge bort, men at mange rett og slett ikke vet hva realfagene kan brukes til. Det håper vi å rette på gjennom denne inspirasjonsdagen hvor alle får se hvor mye kult du kan drive med når du har realfag i bunn, sier Ane Hagtvedt, prosjektleder for realfagsrekruttering i Tekna. 

SE HELE SENDINGEN HER

Les også