Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bildekollasje av Erlend Hermansen, Nicolai Hoel, Silje Rosnes Egge og Marie Stette
21 tips: Studentene kommer med 21 gode tips til hvordan du kan legge opp hverdagen. Foto: Privat.

Aktuelt

21 tips fra studenter - slik legger du opp hverdagen

Tekst av Sondre Tallaksrud/Sondre Lyshaugen Publisert: 1. apr. 2020

Hoppetau, spise noe digg, tren og vær sosial, er noen av tipsene studentene kommer med.

Når studiehverdagen er så rar og annerledes som den er nå, kan det være lurt å tenke litt nytt.

Vi snakket med fire studenter og fikk deres beste tips til å legge opp hverdagen på best mulig måte, til alt er som normalt igjen.

Erlend Hermansen som studerer på UiA, synes den nye hverdagen er utfordrende. For å holde effektiviteten oppe setter han opp en liste hver uke.

– Studiehverdagen planlegger jeg ved at jeg setter oppe en liste over det jeg mener jeg burde få gjort den uken. Jeg holder også på rutinene med å jobbe fra 8-16. I tillegg så setter jeg også opp en plan for trening og prøver å planlegge sosiale hendelser med venner, som f.eks. video-samtale. 

– Har stengningen av skolen hatt konsekvenser for læreplanen i utdanningen?

– Stengingen av skolen har ikke fått alt for store konsekvenser. Tester og undersøkelser jeg må gjøre i forhold til Bachelor-oppgaven trenger jeg ikke gjennomføre på campus.  

Takler perioden bedre på grunn av oppholdet i forsvaret

Nicolai Hoel, som studerer på NMBU, har utviklet en egen dagsplan, som han følger til punkt og prikke.

– Jeg bruker undervisningsplanene i de ulike fagene som grunnmur for planleggingen. Videre velger jeg hvilke dager jeg skal fokusere på hvilke fag, og setter opp en «dagsplan» før jeg går i gang med lesingen. Denne dagsplanen inneholder hvor mange timer jeg skal lese på hvilket fag, når jeg skal ha pauser, når jeg skal spise og når jeg skal trene og ta kvelden. Personlig blir dette lett for meg å forholde meg til, da jeg liker «faste rammer». Dette er noe jeg muligens har tatt med meg fra Forsvaret. Mål, delmål, struktur og orden er viktig for at jeg skal få til å studere i disse isolasjonstider.  

– Har stengningen av skolen hatt konsekvenser for læreplanen i utdanningen? 

– I et av fagene jeg tar, har midtveiseksamen blitt avlyst. Den siste hovedeksamen vil bli gjennomført som en hjemmeeksamen og telle 100%, da disse egentlig skulle vektes 50/50. Selve undervisningsplanen går som normalt, men øvingstimer og veiledningstimer blir mer knotete å gjennomføre.  

– Ekskursjonen til Fredrikstad der vi skulle besøke Frevar og Øra er avlyst, eventuelt utsatt. Semesteroppgaven som omhandler livsløpsanalyser er blitt noe mer tungvint å gjennomføre da vi nå har begrensede muligheter for innhenting av kritisk data. 

Medlemsfordeler for studenter

To inkluderte forsikringer, sosiale arrangementer, hjelp med husleie- og jobbkontrakter og mange avtaler du kan spare mye penger på. 

Silje Rosnes Egge, som studerer på UiS, prøver å leve og studere så normalt som mulig.

– For meg er det viktig å opprettholde mine vanlige rutiner, så jeg står opp om morgenen og prøver å ha en tilnærmet lik studiedag som om jeg er på universitetet. Jeg foretrekker å lage en liste tidlig i uken hvor jeg skriver ned hvilket fag jeg skal jobbe med, samt gjøremål, dag for dag. Underveis stryker jeg ut fullførte gjøremål, og dette gir meg motivasjon og en oversikt over arbeidsdagen! 

– Har stengningen av skolen hatt konsekvenser for læreplanen i utdanningen?

– Studiet jeg går nå krever verken labarbeid eller ekskursjoner, så nedstengingen av skolen har ikke hatt noen konsekvenser for læreplanen min, kun for motivasjonen.  

Gledet seg til å besøke fôr-fabrikk

Marie Stette, som studerer på UiT, har valgt å dra hjem for denne perioden.

– Studiehverdagen min er definitivt annerledes enn det den var for et par uker siden. Selv tilbringer jeg tiden hjemme hos mor og far der jeg har funnet meg godt til rette på mitt gamle «jenterom». Jeg er svært avhengig av rutiner for å holde meg frisk og rask, og for å motivere meg gjennom studiehverdagen.

– Det har vært vanskeligere enn normalt å lage opprettholde rutinene. Det har tatt sin tid å forstå situasjonsbildet og innse at det kanskje er lenge til vi alle er tilbake på universitetet. Jeg venter fortsatt i spenning på å høre om hvordan eksamener skal avvikles. Jeg tror jeg snakker på vegne av mange når jeg sier at motivasjonen har gått ned. Selv er jeg usikker og spent på hva de neste månedene vil bringe. 

– Hvordan planlegger du hverdagen med studier? 

– Hver søndag lager jeg en leseplan der jeg skriver ned hva jeg skal gjøre den kommende uken, dag for dag. Jeg er en stor fan av å "krysse av" gjøremål på min «to do’s»-liste. Det er en fin måte å vite hva jeg har klart denne uken og eventuelt hva jeg må jobbe videre med neste uke. Jeg holder også på med å lage sammendrag i alle fag.

– Sammendragene skal jeg samle i et OneNote dokument sammen med forskningsartikler, powerpoints fra forelesninger og seminaroppgaver slik at jeg enkelt kan manøvrere meg gjennom notater under en eventuell hjemmeeksamen.  

– Har stengningen av skolen hatt konsekvenser for læreplanen i utdanningen? 

–  Ja! Jeg hadde gledet meg til å besøke en fôr-fabrikk for første gang i mitt liv. Ellers var det også andre ekskursjoner til oppdrettsanlegg som stod på planen. Den største konsekvensen som følge av pandemien for vår klasse er at vi ikke får gjennomføre de mange timene med lab vi har igjen i faget patologi.

– For å bli fiskehelsebiolog/veterinær er dette faget svært viktig, og det er umulig å gjennomføre kurset online ettersom at vi er 100 % avhengige av mikroskoper for å lære oss om friskt og sykt vev. Jeg er selv veldig spent på om dette faget vil bli utsatt og inkorporert i læreplanen for 4. året, eller om de finner alternative løsninger. Jeg er redd for at læringsutbyttet i dette faget blir minimalt, sier hun.

Her er tipsene fra studentene:

  1. Planlegg hverdagen, og lag et tydelig skille mellom arbeidstid og fritid. 
  2. Hold deg i aktivitet og vær ute litt hver dag. Selv en liten tur ut hjelper på humøret. 
  3. Skriv ned det du må gjøre. Da har du tydelige mål foran deg og det er lettere å planlegge dagene. 
  4. Prøv å være litt sosial. Finn på noe med venner eller familie. Videosamtaler, spill eller turer der man kan holde avstand fra hverandre. 
  5. Finn på noe kjekt å gjøre, og spis sunn og god mat. 
  6. Konstruer en dagsplan, trenger ikke nødvendigvis å være veldig detaljert, men skal gjerne inneholde mål og delmål som ønskes oppnådd innen dagen er omme.  
  7. Ha oversikt over når de digitale forelesningene blir gjennomført, gjerne organisert gjennom en kalender. 
  8. Ha det ryddig rundt deg. Ryddige omgivelser gir et ryddig hode. 
  9. Ha gode pauser og hold deg i aktivitet. Gå/jogg/løp en tur, men husk å hold avstand til eventuelle forbipasserende.  
  10. Ved digitale kollokviegrupper kan man både jobbe faglig, samtidig som man kan opprettholde forbindelse med venner. Det er viktig å sosialisere seg så godt det lar seg gjøre i disse dager. 
  11. Spis noe digg.  
  12. Ha en rutine hvor du står opp på morgenen, spiser lunsj og avslutter dagen til faste klokkeslett, samt lag en konkret arbeidsplass i hjemmet.  
  13. Sett deg mål for dagen og gi deg selv tidsfrister underveis.  
  14. Ta gode pauser. Små pusterom hjelper hodet til å nullstille seg.  
  15. Fortsett å være sosial! Ring en venn eller diskuter pensum med medstudenter via Skype. 
  16. Gå en tur eller ta en treningsøkt ute i nærområdet når arbeidsdagen er over. 
  17. Lag en god leseplan som inneholder lett oppnåelige sjekkpunkter du kan krysse av når du har gjennomført gjøremålene. Bruk den ekstra tiden til å komme litt foran i pensum eller eventuelt gå gjennom tidligere forelesninger for å dekke de «hullene» du eventuelt har.  
  18. Lær deg nye oppskrifter! Jeg har benyttet tiden til å lage mye mat. Har lært meg mange nye oppskrifter og tror hele husstanden er fornøyd med at jeg arbeider mye ved kjøkkenbenken :)  
  19. Kom deg ut og få deg litt frisk luft! Jeg har variert med trappeløp, hoppetau, langrennstur, gåturer i skogen, sykkeltur og joggetur. Kanskje du kan prøve deg på noe nytt? Som for eksempel yoga eller å stå på hendene?  
  20. Ring medstudenter enten bare for å snakke eller for å samarbeide om seminaroppgaver/kollokvieoppgaver. Mange føler kanskje på ensomhet i disse tider og det er særlig viktig nå å ta vare på hverandre! 
  21. Ettersom at mange tilsynelatende skal ha hjemmeeksamener anbefaler jeg å lage oversiktlige notater på for eksempel OneNote eller i en fysisk perm. Dette vil gjøre det enklere for deg å finne frem til relevant pensum under en eventuell hjemmeeksamen!.

Mestring og mental helse

Vi har flere lavterskeltilbud som hjelper våre studenter med å takle stress og utfordringer i hverdagen. 

Les også