Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kari Tønnessen Nordli
- Lønnsforhandlingene må brukes som et verktøy til å holde på ansatte med høyere utdanning, sier Kari Tønnesen, leder i Akademikerne stat.

Aktuelt

Lønnsoppgjøret i staten: Må kunne konkurrere om arbeidskraften

Publisert: 20. apr. 2022

- Lønnsoppgjøret må bidra til at staten kan konkurrere med privat sektor om viktig kompetanse. Dette sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli ved oppstarten av hovedoppgjøret onsdag 20.april.

Lønnsforskjellene mellom høyt utdannede i staten og privat sektor har passert 30 prosent for enkelte grupper, og med fjorårets oppgjør økte forskjellene. Halvparten av Akademikernes medlemmer i staten vurderer nå å slutte i jobben og lønn er den viktigste årsaken, viser en fersk undersøkelse.

- Staten skal levere gode velferdstjenester og er viktig for den økonomiske utviklingen og trygghet i hverdagen. Vi ser i dag at mange statlige virksomheter strever med å beholde erfarne medarbeidere og tappes for kompetanse. Dette er en bekymring, sier Nordli.

Trenger å beholde kompetansen

Akademikerne krever at lønns- og forhandlingssystemet i staten bidrar til å løse behovet med å rekruttere og beholde dyktige folk med høy kompetanse i de statlige virksomhetene.  

- Lønnsforhandlingene må brukes som et verktøy til å holde på ansatte med høyere utdanning. Lykkes virksomhetene med dette, vil de redusere konsulentbruk som er erstatning for faste ansatte i samme slengen, sier Nordli.

Hovedoppgjør

Årets oppgjør er et hovedoppgjør, det betyr at hele hovedtariffavtalen er gjenstand for forhandling. Akademikerne vil kreve enkelte endringer i avtalen, og disse vil konkretiseres på et senere tidspunkt.

Akademikernes krav

 

Les også