SmartLab 24
Digitalisering: Lagring av primere for sangersekvensering i et instrument.
En veiledning til hvordan opprettholde et sikrere arbeidsmiljø på lab.
Ved Veterinærinstituttet håndteres hvert år tusenvis av prøver fra dyr og fugl som har blitt syke eller har dødd av smittsomme sykdommer. Jeg vil presentere noen viktige biosikkerhetstiltak som forhindrer at ansatte blir smittet når de håndterer disse prøvene.
Hvordan man jobber med organisasjonskulturen og legger til rette for et større fokus på biosikkerhet blant ansatte. Fokus på hvordan man kan jobbe med å endre en kultur i en organisasjon hvor mange tenker at «alt var bedre før» . Hvordan «selge inn» endringer? Hva må til av ressurser hvis man skal endre en kultur?
Hvordan sikrer vi oss at informasjonen kommer frem til de ulike leddene når denne typen prøver er mer unntaket enn regelen.
PatoGen har lang erfaring med å motta, analysere og kvalitetssikre prøver fra aquakulturnæringen. Som en av de første laboratoriene som tok i bruk PCR som forebyggende analyseverktøy, har god kontroll på biosikkerhet i våre laboratorier vært viktig for å levere troverdige resultater.
Microbial bioresources in the deep sea
Nye DNA-baserte metoder for overvåking av naturen blir stadig tatt i bruk i flere prosjekter. Analyser av miljø-DNA er en kostnadseffektiv metode som ofte er både raskere og mer sensitiv en konvensjonelle metoder. Her vi vil vise hvordan ny teknologi allerede brukes til overvåking i Norge i dag og hvilke nye muligheter vi ser for oss i fremtiden
AQUAeD er et samarbeidsprosjekt med ulike aktører for å videreutvikle miljøovervåking langs norskekysten. Vi har under prosjektet brukt eDNA som metode for å supplere dagens måte å vurdere miljøpåvirkning rundt akvakultur og andre utslipp til sjø, og om hvor mye som kan utføres i felt.
I dette innlegget vil vi utforske de nyeste fremskrittene innen Next Generation Sequencing (NGS) ved hjelp av Oxford Nanopore Technology's MinION-plattform. Oxford Nanopore tilbyr en revolusjonerende tilnærming til DNA- og RNA-sekvensering, hvor data genereres i sanntid, noe som gir forskere muligheten til å få sekvenseringsresultater raskere enn tradisjonelle metoder.
Vi vil demonstrere hvor enkelt det er å sette opp og kjøre en sekvensering ved hjelp av MinION, med fokus på hastighet, brukervennlighet, og fleksibiliteten denne teknologien gir. Gjennom en live-demonstrasjon vil deltakerne få innblikk i hele prosessen, fra prøveforberedelse til sanntidsanalyse av sekvenseringsdata.
Seansen passer både for de som er kjent med ONT sin sekvenseringsteknologi, og for de som ønsker å lære mer om hvordan denne teknologien kan brukes til å akselerere sin forskning. Det vil også være tid til spørsmål og diskusjon rundt bruksområder og mulighetene som denne teknologien gir.
Varighet: 25 minutter (inkludert teoretisk introduksjon og live-demonstrasjon)
Krever egen påmelding.
Erfaringer og refleksjoner fra sertifisering og bærekraftig drift av laboratorier.
Geomikrobiologi-laboratoriet (UiB) har de siste to årene gjennomgått en sertifisering fra My Green Lab, med mål om å redusere laboratoriets miljøpåvirkning. Laboratoriet ble det første offentlige laboratoriet i Norge som mottok denne akkrediteringen. Hva lærte vi, hvordan var prosessen, hvilke fordeler og ulemper opplevde vi.
NMBUs bærekraftsarena SmartPlast har satt i gang et prøveprosjekt på et laboratorium for å øke andelen engangsplast som materialgjenvinnes.
Med Pierre Nasrala daglig leder i Eurofins, Sigrid Gåseidnes Dekan på Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap på NMBU og Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen Direktør Markedstilgang i Melanor