Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Line Henriette Holten
Line Henriette Holten, Generalsekretær i Tekna

Råd og tips

Den ultimate sjekklisten for pensjonen din

Publisert: 2. feb. 2021

Små grep kan ha stor betydning for hvor mye du får utbetalt som pensjonist. Denne sjekklisten forklarer deg steg for steg hva du bør gjøre for å sikre deg en god pensjon.

Med egen pensjonskonto er informasjon om pensjonen din lettere tilgjengelig enn noen gang, og det er helt opp til deg hva du vil gjøre med den. Du kan for eksempel bytte leverandør, og dermed få bedre betingelser enn den avtalen arbeidsgiveren din har.

– Setter du av litt tid til å få oversikt over pensjonen din nå, kan det få mye å si for den økonomiske situasjonen din senere, forklarer Line Henriette Holten, generalsekretær i Tekna.

Men hvor bør du starte? Med disse stegene tar du raskt kontroll over pensjonen din.

Steg 1: Ta pensjonstesten til Kron og få oversikt

Pensjon er pengene du skal leve av når du er ferdig å jobbe. Pengene kommer fra folketrygden, som utbetales av NAV, nåværende arbeidsgiver og tidligere arbeidsgivere. I tillegg kan du spare på egen hånd.

Begynn med å finne ut hvor mye du kan forvente å få i pensjon - og hvor mye du trenger.

Norsk pensjon gir deg oversikt over pensjonen din, både fra folketrygden, private tjenestepensjonsordninger og dine individuelle avtaler.

Hvis du er ansatt i kommunen, kan sjekke pensjonen din hos KLP. Er du ansatt i det offentlige, får du informasjon om pensjonen din via Statens pensjonskasse.

Steg 2: Finn ut om du bør bytte leverandør av pensjonskonto

Med egen pensjonskonto har du mulighet til å flytte pensjonskontoen din til en annen leverandør.

Du kan sjekke hvilken leverandør som gir deg best betingelser på finansportalen.no. Velg en leverandør med lave administrasjons- og forvaltningsgebyr. Hvis du velger en leverandør med lavere gebyrer enn du har med arbeidsgiveren din i dag, vil du få en kompensasjon.

Her kan det være mange kroner å spare hvert år, forklarer generalsekretær Holten. Tekna har inngått en avtale med Kron som gir Tekna-medlemmer svært konkurransedyktige betingelser.

– Hvis du fortsatt har mange år igjen i arbeidslivet, kan det utgjøre ganske store summer til slutt. Som Tekna-medlem får du en svært god avtale hos Kron, og vi i Tekna skal sørge for at du har de beste betingelsene over tid, sier hun.

Les om hvordan avtalen med Kron kan gi deg mye mer i pensjon

Steg 3: Sjekk om du har riktig aksjeandel

Pensjonssparing består som regel av både rentefond og aksjefond. Rentefond er en tryggere investering, men gir potensielt mindre avkastning. Aksjefond gir høyere forventet avkastning, men er mer uforutsigbart.

Er det lenge igjen til du blir pensjonist, kan det være lurt å ha en større andel aksjefond. Hvis du snart går av med pensjon, kan størst andel i rentefond være fornuftig.

Dette kan du endre på selv, uavhengig av hvor du har pensjonskontoen din.

Steg 4: Start privat sparing

Hvordan vil du leve som pensjonist? Mange har et ønske om å opprettholde en høy levestandard. Da kan det være lurt å ha en egen pensjonssparing i tillegg til tjenestepensjonen og folketrygden.

Igjen er det fint å tenke på at selv et lite beløp i måneden, kan bli til store summer over tid.

Steg 5: Få gode råd

Synes du det er vanskelig med pensjon, og er usikker på hva som er den beste løsningen for deg?

På Teknas egen nettside hos Kron finner du svar på de vanligste spørsmålene om pensjon, og vi kan absolutt anbefale chatten hvor de legger prestisje i å gi alle raske og gode svar.

Pensjon og fondssparing

Hos Kron får alle medlemmer en av Norges aller beste avtaler for pensjon og fondssparing. 

Les også