Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sunniva Øyen Aas

IKKE FORNØYD: Sunniva Øyen Aas er skuffet over manglende tiltak for utenlandsstudentene. Foto: Privat.

– Studenter må leke valutaspekulanter

Sunniva Øyen Aas reagerer på regjeringens manglende tiltak for utenlandsstudenter.

Sunniva som til vanlig studerer anvendt matematikk ved INSA Toulouse i Frankrike, er skuffet over at regjeringen enda ikke har justert studiestøtten. Hun mener flere utenlandsstudenter sliter i disse dager på grunn av den lave kronekursen.

– Jeg har snakket med to andre medlemmer av Tekna Student som var rammet av dette, og som slet med å dekke særlig leiekostnader, som i løpet av noen få dager økte med flere tusen NOK.

Det er ikke tvil om at det er flere som sliter mer enn vanlig, Karriere360 har tidligere skrevet om Edwina, som er redd hun må avslutte studiet på grunn av økonomien.

Sunniva er ikke like rammet, men hun har likevel merket det godt på lommeboka.

– Fordi jeg allerede hadde betalt det meste av skolepenger for dette året og betaler leie for 6 måneder av gangen, har jeg ikke blitt veldig hardt rammet av at kronen er så svak, men jeg har endt opp med å få noen tusen mer i skolepenger og leie enn det jeg regnet med for dette skoleåret, sier hun.

–Må leke valutaspekulant

At regjeringen ikke vil valutajustere studiestøtten tror hun kan virke avskrekkende for de som ønsker å studere i utlandet senere.

– Jeg tenker og det er uheldig at mange som studerer i utlandet må bruke mye tid på å leke valutaspekulant og følge nøye med på kronekursen for å ta rett valg når man har så store svingninger som i år.

– At man ikke får en valutajustering i ekstreme situasjoner som dette, høyner risikoen man påfører sin egen økonomi når man velger å studere i utlandet.

Tiltaket regjeringen har gjort for å veie opp for kronefallet gjør det mulig for studenter som har mistet arbeidsinntekt å ta opp et ekstra lån på 26 000 kroner med Lånekassens gunstige lånebetingelse.

Hun synes ikke dette tiltaket er tilstrekkelig nok.

– Det er jo fint at regjeringen etter hvert kom på banen for å hjelpe også studentene som har mistet inntekt med ekstralån, men jeg synes det er rart at det til nå virker som det ikke ligger an til å bli en valutajustering i etterkant av kronekollapsen, særlig når ANSA melder om at mange av deres medlemmer sliter.

– Man mister jo og plassen i Folketrygden om man påtar seg arbeid i utlandet, så mange norske utenlandsstudenter velger å ikke jobbe under studiene, sier hun.

– Det skal ikke være risikosport


Rebekka Lie, som er leder i Tekna Student, synes også tiltakene fra regjeringen er for slappe.

– Det har ikke skjedd noe nytt. Regjeringen har ikke vurdert å valutajustere støtten. Vi vil ha en valutajustering av hele studiestøtten for å sikre at de norske studentene i utlandet får betalt husleie ut semesteret.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sa følgende til karriere360 i saken om Edwina:

Regjeringen har slått fast at det foreløpig ikke finnes noen planer om å valutajustere selve studiestøtten fordi studenter i utlandet får utbetalt hele summen på begynnelsen av semesteret, og mange har overført midlene til lokal konto i lokal valuta, som ikke berøres av kronekursendringene.

Utover dette har Lånekassen forsikret om at studenter som går på læresteder som stenges, eller som må reise hjem på grunn av UDs reiseråd, ikke vil miste støtten de har fått for dette semesteret selv om de reiser hjem.

Rebekka mener det er en gruppe av studentene som likevel blir glemt.

– Asheim sier at «mange har overført pengene til lokal valuta», og for akkurat disse studentene ordner det seg.

– Det er likevel mange som har mesteparten av pengene i norsk bank, og vi kan ikke overse disse studentene, eller si at det er deres feil og la de stå i denne krisen alene.

Hun tror på linje med Sunniva at færre studenter kan komme til å velge utlandet framover.

– Dette er en totalt uforutsett krise. Man kan ikke forvente at noen forutså dette. I tillegg er jeg bekymret for at færre vil dra på utveksling eller studere i utlandet; Det skal ikke være en økonomisk risikosport, sier hun.