Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av Crocus sativus, den lilla blomsten man lager safran av

Slik ser Crocus sativus ut, blomsten som verdens mest kostbare krydder høstes fra. Foto av Safran – Crocus sativus By Liné1

Vet du hvorfor dette er en av de dyreste blomstene i verden?

Mange skal spise krydderet under Lucia-dagen, men få vet kanskje hvor mye arbeid som ligger bak hvert eneste lille gram.

Skal du grytidlig opp 13. desember for å følge barn eller barnebarn til Luciafeiring? Eller du møter andre som markerer dagen? Da får du kanskje servert det karakteriske gule, bakverket lussekatter.

Visste du at det må minst 70 000 safrankrokusblomster (Crocus sativus) til for å fremstille ett kilo. Fra hver blomst plukkes og renses to arr for hånd, som så tørkes – det betyr minst 140 000 arr for ett kilo. Ikke rart safran er verdens mest kostbare krydder.

Arrene er brunrøde, flate, tynne, opptil 3 cm lange. De lukter sterkt og smaker aromatisk. Tidligere ble det anvendt som legemiddel, nå brukes det mest som smakstilsetting i mat, for eksempel i den spanske retten paella. Mer enn 90 prosent av verdens safran kommer fra Iran.

Ifølge Aftenposten som for noen år siden undersøkte hva safran koster i norske butikker, varierer prisen fra cirka 40 000 til 180 000 kroner kiloen. Det er ikke mye du trenger i en bakst – vanlig mengde er 1 gram til 30 boller. Men likevel – opp mot 180 kroner for ett gram, er drøyt.

Er du bare ute etter den gule fargen, oppnår du det samme med langt billigere gurkemeiepulver, men samme smak får du garantert ikke, skal vi tro eksperter på området.

Man fastsetter safranens kvalitet via en internasjonal ISO-standard. Da måler man fargestyrke, smak og aroma.

Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia