– Det gyldne krydderet gir en helt egen smak
En av Norges beste hobbybakere, sivilingeniør Nils Ruud, har et spesielt triks når han baker lussekatter.
Skal du grytidlig opp 13. desember for å følge barn eller barnebarn til Luciafeiring? Eller du møter andre som markerer dagen? Og kanskje har du bakt ,eller du får servert det karakteriske gule, bakverket lussekatter?
Visste du at det må minst 70 000 safrankrokusblomster (Crocus sativus) til for å fremstille ett kilo. Fra hver blomst plukkes og renses to arr for hånd, som så tørkes – det betyr minst 140 000 arr for ett kilo. Ikke rart safran er verdens mest kostbare krydder.
En av Norges beste hobbybakere, Nils Rusås Ruud som var med i Bakemesterkskapet på NRK TV, forteller at han alltid baker lussekatter i desember og at han tar seg råd til safran.
– Det gir ikke bare en fin og dyp farge, men en helt egen smak som man ikke får med noe annet. Mitt beste tips er å bløtlegge safranen i litt kokende vann og sukker for å få ut mest mulig smak av det dyre krydderet. Alternativt kan man bruke kald vodka istedet. Se gjerne oppskriften på bloggen for en god oppskrift, sier han.
Arrene safrankrokusblomstene er brunrøde, flate, tynne, opptil 3 cm lange. De lukter sterkt og smaker aromatisk. Tidligere ble det anvendt som legemiddel, nå brukes det mest som smakstilsetting i mat, for eksempel i den spanske retten paella. I dag dyrkes safran først og fremst i Spania, Hellas, Iran og India.
Safrankrokusen finnes ikke lenger i vill tilstand. Den har vært dyrket så lenge at dens opprinnelse er usikker, men man antar at den kommer fra Kreta eller Lilleasia.
Her kan du lese mer om sivilingeniøren som elsker deig.
Safran er nevnt på sumeriske leirtavler fra cirka 4000 fvt. og fresker fra den minoiske kulturen på Kreta (cirka 2000–1450 fvt.) avbilder safrankrokus. Planten ble ansett som hellig og brukt som offergave til gudene. Safran ble også tilsatt i salver, parfymer, sminke og potpurri, og har blitt brukt mot en rekke lidelser i blant annet lunger, mage og lever.
Ifølge Aftenposten som for noen år siden undersøkte hva safran koster i norske butikker, varierer prisen fra cirka 40 000 til 180 000 kroner kiloen. Det er ikke mye du trenger i en bakst – vanlig mengde er 1 gram til 30 boller. Men likevel – opp mot 180 kroner for ett gram, er drøyt.
Er du bare ute etter den gule fargen, oppnår du det samme med langt billigere gurkemeiepulver, men samme smak får du garantert ikke, skal vi tro eksperter på området.
Man fastsetter safranens kvalitet via en internasjonal ISO-standard. Da måler man fargestyrke, smak og aroma.
Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia