Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
5 unge menn står ved siden av hverandre med en trestolpe i bakken

Stolt viser de unge sivilingeniørene hvordan de bruker radarteknologi til å scanne trestolper. (F.v.) Simen Husøy, Johan Besse Stamnes, Olav Skogen. Endre Dåvøy og Dinosshan Thiagarajah. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen/Frilans-Andreassen.no

Unge oppstartere samler 12 millioner

Gjennom radarteknologi vil Birdsview AS finne ut om strømstolpene vi omgir oss med er i ferd med å råtne. De unge teknologene i det nystartede selskapet har nettopp hentet inn flere millioner kroner for å sette fart på bedriften.

Birdsview startet for fire år siden og skulle egentlig drive med droner i kombinasjon med radarteknologi. Derav navnet. Men så kom ideene om å bruke radar for å bedømme tilstanden på trestolper. Olav Skogen (26) er fornøyd daglig leder når finansieringen gjør at bedriften utvider til åtte ansatte. De fleste er utdannet sivilingeniører ved NTNU i Trondheim og Tekna-medlemmer.

Nærbilde av en trestolpe med en sensor
Denne stolpen er fin. Radaren fanger opp råte i stolper som står i strømnett. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen/Frilans-Andreassen.no

– Vi har hentet inn 12 millioner kroner. Investorer dekker egenkapital, fra Innovasjon Norge får vi midler over en kontrakt for innovasjon og vi får penger fra pilotkunder. Vi har også nettselskap som bidrar. All tilliten som ligger i finansieringen gjør av vi er veldig glade, sier han stolt.

Stein på stein

Firmaet startet for fire år siden og oppbyggingen har vært omhyggelig. Olav Skogen forklarer at lagarbeid er vitaminer for suksess.

– Vi har brukt tid på å gradvis jobbe oss opp. Vi startet med små summer og har fått finansieringa etter hvert. Vi bygger stein for stein. Nå har vi fått utviklet teknologien til et nivå der vi måtte opp noen hakk i finansiering for å realisere produktet, forklarer Skogen og legger til.

– Veien blir til mens vi går. Vi har mange flinke parter rundt oss, sier han spent.

– Hva kreves for å komme så langt for unge som etablerer en teknologi-bedrift?

– Flinke folk som klarer å sette sammen produktet. Det må være personer som utfyller hverandre godt så vi får gitt det lille ekstra. Vi har klart dette fordi vi jobber sammen med felles mål, og blir motiverte til å bidra når det trengs. Teamet er viktigst, men også utenforstående vi knytter til oss er svært viktige. De er mer erfarne så vi kan spørre om vi er usikre, sier daglig leder.

– Bare prøv!

Skogen vil ikke komme med noe klar anbefaling for hvordan unge nyutdannede kan starte teknologi-bedrift.

– Det er bare å prøve. I Norge har vi gode muligheter i samfunnet med Innovasjon Norge og flere andre mulige bidragsytere. Dette gjør gründerarbeid gøy. Stadig flere tar sjansen på å prøve. Norge er generelt avhengig av nyskapning. 

Uansett hvordan det går vil forsøket på å starte en lønnsom bedrift være en lærerik reise, slår Skogen fast.

Radar på stolper

Innovatørene bruker radar til å undersøke stolper som står i strømnett. Dette for å bedre møte strenge krav til pålitelighet. Et stort antall trestolper står i det norske distribusjonsnettet for strøm. Slik er det ogå mange andre steder i verden. Stolpene er impregnert utvendig, men vil med tiden råtne innenfra, ifølge Birdsview.

Teknologien består av en boks med radar inni og fremstillingen av bilder på skjerm. Når boksen rulles rundt stolpen, scannes innsiden slik at Birdsview lager et bilde som viser hvor råtten stolpen er inni, hvilket er usynlig fra utsiden. Informasjonen brukes til å si noe om tilstanden til stolpen.

Strømpris og utland

Skogen opplyser at pengene de har hentet inn går til videre forskning og utvikling. Radaren kan gi strømkundene lavere strømpris på sikt.

– Teknologien vi lager gjør det mulig å gi langt lavere kostnader til vedlikehold, og dermed blir det mulig å redusere prisen på strøm, poengterer Skogen og har med Johan Besse Stamnes (28) på laget.

– Fordelen for folk flest er at selskapene som eier strømnettet kan bruke vår teknologi for å redusere faren for strømbrudd, meddeler han. 

Stamnes utvikler de løsningene som får informasjonen fra radaren til å bli til bilde.

Mange strømledninger på en mast i India
Birdsview tror det kan ligge store fordeler i å vite styrken på stolpene i strømnett, som her i Main Bazar i Indias hovedstad New Dehli. Strømbrudd er et alvorlig samfunnsproblem i mange land. Foto: Bjørn Lønnum Andreassen/Frilans-Andreassen.no

– Lavere kostnader er en måte å sikre forbrukernes forsyning av strøm på, og det over hele verden. Birdsview viser til at forskningsstiftelsen Sintef har beregnet at mange stolper skiftes før det er nødvendig.

– Stolper av tre brukes over hele verden og særlig nord i Europa. 

Store potensielle markeder finnes også i Nord-Amerika. Teknologien fra Birdsview kan analysere flere typer treverk i flere typer marked, sier Skogen. De ser fram til å se om utlandet snart blir en del av markedet deres.

Samarbeid

Flere store nettselskap i Norge er med og støtter Birdsview. BKK nett på vestlandet er ett av dem. Ingvard Jordal er prosjektleder hos BKK nett som med interesse har støttet forsknings- og utviklingsarbeidet.

– Å få skifte stolper i rett tid er alltid utfordrende. Godt vedlikehold er å finne optimal levetid på stolpene. Det er dyrt å skifte dem for tidlig. Kan Birdsviews utstyr gjøre at vi få en mer treffsikker måte enn dagens metode, så er dette en veldig god idé. De har kommet godt i gang. Derfor blir det spennende å se hvordan det går videre. Hvis de klarer å komme helt i mål, kan utstyret fra Birdsview gi stor nytte, sier han. BKK har hatt med Birdsview-folka ut på strømlinjer for å se på stolper og testet radaren.