Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bilde av mann som sitter i trapp med solbriller.

Harald Wesenberg (47) har aldri hatt en kjedelig dag på jobb.

Ukas Tekna-medlem: Harald er digital gjørmebryter for Equinor

– Jeg håper det er færre møter i yrket mitt om 10 år.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Harald Wesenbergs tur:

Jobb: Digital gjørmebryter og innovasjonsrebell (egentlig IT-arkitekt/utvikler) hos Equinor forskningssenter i Trondheim.

 

Utdanning: Sivilingeniør Datateknikk

 

- Hva er morgenrutinen din?

- Har ikke mye faste rutiner, men kaffe er en viktig del av morgenen. Ellers pleier jeg å gjøre unna konsentrasjonsarbeid før lunsj, så har jeg ettermiddagen til møter og læring.

- Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

- Dagene er veldig forskjellig og varierer mye med hva slags oppgaver jeg har for tiden. Men jeg bruker (altfor) mye tid i møter, og ikke nok tid bak tastaturet. I tillegg er det en god del reising, så jeg er godt kjent på de fleste større flyplassene i Norge og Europa.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg med å teste ut ulike blokkjedeteknologier og ser på hvilke nye forretningsmodeller det kan gi for Equinor.

- Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg tror kanskje nysgjerrighet er den egenskapen som hjelper meg mest. I tillegg tror jeg evnen til å se mennesker og teknologi i sammenheng kommer godt med i et teknologidrevet selskap som Equinor.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Jeg tror aldri jeg har hatt en kjedelig dag på jobb (i hvert fall ikke som jeg kan huske), men det som ligger lengst unna det vi ble forespeilet under utdannelsen er nok det å reise ut på oljeplattformer, ikle seg kjeledress og fullt verneutstyr for så å gå ut i anlegget og teste nye digitale løsninger. Det er ikke alltid den virkelige verden oppfører seg slik vi tror…

– Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Det var nok litt tilfeldig, men jeg har alltid likt å lære meg nye ting. Når man er utvikler, må man ofte forstå et fagområde like godt som den som jobber der, ellers klarer man ikke lage gode løsninger for dem. Derfor har jeg likt å holde på med utvikling, fordi det stadig gir meg nye ting å lære meg.

- Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Jeg er en stor tilhenger av den norske samfunnsmodellen, og ser på gode fagforeninger som en viktig del av samfunnet. Vi står mye sterkere sammen enn hver for oss. I tillegg har Tekna gode avtaler på bank og forsikring, noe som gjør at jeg sparer penger på å være medlem…

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Mange unge er opptatt av å løse klimautfordringene. Jeg tror teknologiutvikling og -anvendelse blir en viktig del av dette arbeidet, og da må vi oppmuntre de unge til å studere realfag så de kan være med å løse de klimautfordringene vi står overfor.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

– Det stadig økende energiforbruket. IT-bransjen står allerede for en betydelig andel av verdens energi- og ressursforbruk, og dette må vi redusere, ikke fortsette å øke. Oljebransjen har vel kanskje andre utfordringer…

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Håper kanskje det er litt færre møter? Ellers tror jeg mye er likt, samtidig som andre ting er veldig nytt og annerledes. Selv om teknologiene og teknologianvendelsen utvikler seg i høyt tempo, er ikke arbeidshverdagen veldig annerledes i dag sammenlignet med arbeidshverdagen for 10 eller 20 år siden.