Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS TEKNA-MEDLEM: Kristoffer Johan Sundøy er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor.

Ukas Tekna-medlem: – Måtte rope på kollega «Miao» under Holmenkollstafetten

– Jeg er stor tilhenger av å vise barn og unge hva, hvordan og hvorfor realfag brukes i næringslivet og i absolutt alt vi omgir oss med.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Kristoffer Johan Sundøys (37) tur:

Utdanning: Sivilingeniør i signalbehandling, kommunikasjonsteknologi fra NTNU og Telecom ParisTech Eurecom. MBE fra CEDEP (INSEAD).

Yrke: Leder for seismisk avbildning og prosessering i Equinor.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg står opp tidlig og sniker meg ut av sengen for å unngå å vekke min tre måneder gamle datter, eller min kone som har tatt vare på henne gjennom natten. I hverdagen er det stort sett bare en kjapp dusj og en kaffekopp før jeg er på vei til kontoret.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det meste av tiden bruker jeg på å snakke med leverandører, kunder, konkurrenter, og de som styrer rammebetingelsene våre. Målet er å avklare forventninger, slik at vi kan levere trygge seismikkprosjekter til avtalt tid, kostnad og kvalitet. Jeg er heldig som jobber sammen med en avdeling med veldig flinke prosjektledere i Stavanger, Bergen, Oslo, Harstad og Houston.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Over sommeren har vi søkt etter nye kollegaer til gruppen, vi er i sluttfasen med innkjøp av en programvare og vi starter en håndfull prosjekter som skal gå utover høsten og inn i neste år.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Equinor har lang erfaring med å bruke seismikk til å avbilde undergrunnen. Noen ganger ser vi etter store strukturer mange tusen meter ned som kan inneholde olje og gass, andre ganger leter vi etter detaljer i de øverste få meterne. Den samme metoden brukes også når vi planlegger og utvikler CO2-lagringsfelt. Helt konkret leverte vi nettopp seismikk over Northern Lights og Smeaheia, og det er flere på vei. Videre hjelper vi til når vi trenger å vite hvor det er lurt å sette vindmøller ned i havbunnen.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Generelt liker jeg veldig godt å jobbe sammen med folk med ulik bakgrunn. I jobben min er jeg heldig og får lov til å møte spesialister fra alle verdens hjørner, hvor vi har en grunnleggende felles interesse for fysikk og energi. Noen morsomme hendelser skjer jo alltid i krysningspunktene. Et eksempel er da vi måtte lete etter og rope på en kollega «Miao» under Holmenkollstafetten et år.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Seismisk prosessering og avbildning dukket opp ganske tilfeldig, som en praktisk anvendelse av det jeg hadde lært på universitetet. Deretter har jeg fortsatt fordi jeg stadig lærer noe nytt av de flinke folkene rundt meg, i en bransje som stadig utvikler seg.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Da jeg meldte meg inn i Tekna som student innrømmer jeg gjerne at det var mest for å få tilgang til forsikringsbetingelsene og medlemsbladet. Senere har jeg lært hvor viktig det kan være i nedgangskonjunkturer og nedbemanning.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Jeg er stor tilhenger av å vise barn og unge hva, hvordan og hvorfor realfag brukes i næringslivet og i absolutt alt vi omgir oss med. Vi lever i en tid av polykrise, med mange løsninger og muligheter i teknologiutvikling.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Jeg ville spurt Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov om hvordan håndtere globale konflikter.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Om 10 år er en enda større andel av jobben innenfor CO2-lagring og vindmøller. Vi må bruke alle verktøyene vi allerede har tilgjengelig, mens vi utvikler energiløsningene for fremtiden.