Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS MEDLEM: Ukas Tekna-medlem starter hver dag klokka seks om morgenen. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Noen vil si jeg er vokst opp med skrujern i hånda

Ukas medlem ble tidlig interessert i strøm og datastyringer.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Geir G.G. Jacobsens (57) tur: 

Utdanning: Radiotelegrafist, Tekniker Elkraft, Bachelor Elkraft, Sivilingeniør Elkraft, Autorisert Elektro/Nia Installatør.

Yrke: Prosjektleder og Fagansvarlig E/I/T/A i Gassco.

– Hva er morgenrutinen din?

– Dagen starter klokka seks med morgenstell og en kopp kaffe, før en kort tur til jobb hos Gassco. Her jobber jeg som fagansvarlig for elektro/instrument/telecom og automasjon.

– Min far drev elektrisk forretning og hadde amatør-radiorom på loftet. Her kunne jeg sitte og høre når han kalte opp stasjoner fra nær og fjern.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Gassco har ansvaret for gasstransporten fra Norge til kontinentet. Som fagansvarlig i Gassco, er jeg fagkontakt for alle våre anlegg i England, Skottland, Frankerike, Belgia og Tyskland. I tillegg har Gassco ansvaret for mange av Gassprosess-anleggene i Norge.

– Her er jeg med på inspeksjoner som Petroleumstilsynet gjennomfører og ledelsesinspeksjoner fra Gassco. I tillegg til å koordinere erfaringer fra et anlegg til et annet. Dette være seg hendelser i vår E/I/T/A «verden». Dette medfører å samle fagfolk fra alle våre anlegg til fagforum innenfor Elektro/Instrument.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– De nærmeste ukene blir det en del reising på fabrikktest i forbindelse med produksjon av nytt utstyr, og til en av våre gass-terminaler for å assistere ved vedlikehold. I tillegg jobbes det med å koordinere oppgradering av gammel dokumentasjon/tegninger til dagens standard.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– I våre anlegg forsøker vi å se hvordan vi kan elektrifisere mest mulig av produksjon og transport av gass. Dette for å minske utslipp av fossile brensel.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Gjennom et langt arbeidsliv er det vanskelig å plukke. Men fra et faglig synspunkt kommer nok min datter sin kommentar til farmor høyt. Hvorfor hun trodde det samlet seg så mange fugler på strømledningen i gata for å gjøre seg klar til å fly til varmere strøk? «De trenger vel å lade?»

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Noen vil si jeg er vokst opp med skrujern i handa. Jeg ble tidlig interessert i strøm og datastyringer. Min far drev elektrisk forretning og hadde amatør-radiorom på loftet. Her kunne jeg sitte og høre når han kalte opp stasjoner fra nær og fjern. Tidlig fikk jeg være med å jobbe i butikken.

– Og da jeg gikk ut av grunnskolen, starta jeg på telegrafistskolen, før jeg fortsatte på Sterk-strøms tekniker og videre på Ingeniørskolen før jeg endte opp på NTNU med utdanning som sivilingeniør innen elektrofaget. Senere har det blitt videre utdannelse innen styring/nettverk/data og fiberteknikk.

JOBBER I GASSCO: Som fagansvarlig i Gassco, er ukas medlem fagkontakt for alle deres anlegg i England/Skottland/Frankerike/Belgia og Tyskland. Foto: Privat.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Etter mange år som selvstendig næringsdrivende (konsulent), fikk jeg tilbud om fast jobb som fagansvarlig i Gassco. Dette synes jeg var en så spennende jobb med mange utfordringer at jeg gikk fra konsulent til fast ansatt. Da var det naturlig også å være fagorganisert og da i Tekna.

.– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Med mer informasjon i grunnskolen, som kan starte interessen til barn og unge.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Thomas Alva Edison var en amerikansk oppfinner og forretningsmann av nederlandsk slekt. Han oppfant og utviklet mange gjenstander som påvirket verden i stor grad, inkludert fonografen og lengevarende lyspære. Thomas hadde over 1000 patenter innen strøm/telegraf/grammofon med mer.

– En av Thomas beste venner var Henry Ford. Det kunne vært kjekt å få bekreftet et rykte om at T-Ford og A-Ford var oppkalt etter Thomas Alva?

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Norge og resten av verden har stort fokus på fornybar energi. Det vil bli behov for mange innenfor vårt fagfelt til denne utviklingen. I tillegg til stor utbygging av vindkraft, vil vi nok se utvikling innenfor andre energiformer som kan erstatte fossile brennstoffer.