Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

BYGGER E18: Ukas medlem jibber nå med nye E18 Vestkorridoren i området mellom Sandvika og Oslo. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Fikk jobben etter "Hunger Games"

– Jeg tenkte at en slik vei inn i et av Nordens største rådgivende selskaper kunne jeg ikke gi fra meg.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Oscar Jacobsens (27) tur: 

Utdanning: B.Sc. Elkraft teknikk ved HVL Bergen | M.Sc. Energi og miljø ved NTNU Trondheim | VDC-Sertifisering ved NTNU/Stanford.

Yrke: BIM-Leder og Rådgiver for markedsområdet Samferdsel i Norconsult AS.

– Det er kjekkere å skripte enn å punsje data i Excel.

– Hva er morgenrutinen din?

– Det var en gang i tiden at jeg notorisk gjorde unna sirkeltreninger på morgenkvistene, men den gnisten la jeg igjen i studentbyen Bergen. Nå driver jeg heller sport i å enten være førstemann eller sistemann til jobben i Sandvika. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– En typisk åtte-fire-dag for meg går i møter, kaffe, strategiplanlegging, kaffe, programmering, kaffe, og brannslukking - dermed vann.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Sett bort i fra et generelt fokus med å drive internutvikling og digitalisering, driver jeg - og vi nå på med prosjektering og bygging av nye E18 Vestkorridoren i området mellom Sandvika og Oslo, hvor Norconsult er med i to totalentreprise-prosjekter med Skanska og co.

– Gjennom året tar jeg også internutdanningen "Innovasjonslederprogrammet", slik at hverdagen nå og fremover blir rask fylt med elektroprosjektering, utviklings- og innovasjonsledelsesarbeid på kontor og byggegrop nesten like utenfor kontorveggene her fremover.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Det er kjekkere å skripte enn å punsje data i Excel. Derfor forsøker jeg å øke kvalitet og redusere tidsbruk i arbeidet så mye jeg kan gjennom koding, automatisering & digitalisering.  

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det er nok den gangen jeg satte i gang en liten leteaksjon med vaktmestere og resepsjonen på jakt etter min forvunnede bil, bare for å finne ut at joda, jeg parkert jo på et annet nivå enn vanlig akkurat den dagen :)

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg "vant" av alle ting jobbtilbudet mitt gjennom Norconsults særegne rekrutteringsarena, kledelig kalt "Hunger Games", og jeg tenkte at en slik vei inn i et av Nordens største rådgivende selskaper kunne jeg ikke gi fra meg. Stort faglig og sosialt nettverk, daglige utfordringer, frihet under ansvar og en generell god stemning i selskapet hinter om at yrkesvalget kanskje ikke var så dumt.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Innmeldingen min i Tekna skjedde under studietiden, og jeg mener at en gratis vannflaske var involvert. Raskt etter, og fortsatt nå ,gjør de gode helse/innbo/reise-forsikringene, bank og renteavtalene, kalenderaktivitetene, fagforeningsarbeidene på arbeidsplassen og ikke minst tilgang til Teknisk Ukeblad og Lunsj-stripene der det enkelt å fortsette å være med på laget.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Gi barn og unge verktøyene til å utforske og utfordre dem på hvordan den virkelige verden fungerer, jo tidligere desto bedre. 

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Maurice Ward - "Hva var oppskriften?" (Red.anm: Maurice Ward var en britisk oppfinner mest kjent for sin oppfinnelse av Starlite , et termisk skjermingsmateriale)

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Til den tid tror jeg, og håper jeg, datamaskiner/programvarer/AI i større grad tar seg av dokumentgenerering og produksjonsarbeider selv, slik at rådgivende prosjekterende i aller høyeste grad får brukt sin tid til verdiskapende iterative løsningsdiskusjoner og dermed raskest mulig finne frem til beste løsningsalternativer.