Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

NYSGJERRIG: Ukas Tekna-medlem er nysgjerrig på det ukjente og liker å bidra til å løse problemer. Foto: Privat

Ukas Tekna-medlem: – Det var spesielt å være med å se at "min" satellitt ble sendt ut i rommet

– Men det var nok enda mer spektakulært å være vitne til en oppskyting av den amerikanske romferga fra Cape Canaveral i Florida på nært hold.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Nina Myren (56) tur: 

Utdanning: Jeg er utdannet sivilingeniør innen telekommunikasjon fra NTH, og har tilleggsutdanning inne teknologiledelse og strategi fra NTNU. 

Yrke: Jeg jobber nå som fagdirektør strategi i avdeling for nød- og beredskapskommunikasjon i DSB. Vi eier og drifter Nødnett, og er slik sett en statlig teleoperatør.

– Hva er morgenrutinen din?

Min dag starter med et kjeeempestort krus cappuccino. Fire espressoshots og melk, en rutine som stammer fra korona-nedstengingen.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

Jeg bruker en del tid foran PC der jeg leser og skriver eposter og saksunderlag, og en del tid på samtaler med kollegaer eller samarbeidspartnere. I kreative prosesser foretrekker jeg fysiske møter, så min vanlige arbeidsdag foregår stort sett på kontoret. Jeg jobber også en del internasjonalt, og da er møtene som hovedregel digitale. Men av og til må man treffes fysisk for å sikre framdrift og felles forståelse, så jeg har også noe reising.

– Hva jobber du med akkurat nå?

Jeg jobber med ulike problemstillinger knyttet til det forestående teknologiskiftet som vår "bransje", oppdragskritisk kommunikasjon, står overfor. De som skal redde oss når det gjelder er helt avhengig av tilpassede og sikre kommunikasjonstjenester, som virker over alt og alltid. Vi samarbeider tett med våre internasjonale og spesielt nordiske "kollegaer". Jeg sitter i styret i den globale organisasjonen TCCA, der medlemmene arbeider for at det skal finnes standarder og produkter for oppdragskritisk kommunikasjon. Der har vi nå fokus på konferansen Critical Communications World, som skal avholdes i Helsinki i mai år.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

Det er et godt spørsmål. Det er nok lettere å tenke det enn gjøre det. Men jeg byttet i alle fall tidlig til elbil. Og vi spiser mindre kjøtt.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

I 1996-97 var jeg i USA for å følge opp bygging av Telenor og Norges første egenspesifiserte satellitt, Thor II. På slutten var jeg en måned i Florida under forberedelse til oppskyting. Det var spesielt å være med å se at "min" satellitt ble sendt ut i rommet, men det var nok enda mer spektakulært å være vitne til en oppskyting av den amerikanske romferga fra Cape Canaveral i Florida på nært hold. Tilfeldigvis skjedde dette mens vi var der, og vi fikk tilgang til det beste området for tilskuere.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg er nysgjerrig på det ukjente og liker å bidra til å løse problemer, å få ting til. Det tror jeg er den viktigste drivkraften bak mine valg. Jeg har i mesteparten av min karriere vært leder for folk som kan mer enn meg, jeg kunne ikke gjort det uten en god faglig grunnmur å stå på.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

Jeg ble medlem av Tekna allerede som student, og det har aldri vært et tema å melde meg ut. Jeg har også vært tillitsvalgt i en gang i tiden, og setter stor pris på arbeidet som tillitsvalgte gjør i min organisasjon. Jeg benytter meg regelmessig av tilbudene om faglig påfyll. Dessuten vet man aldri om man får bruk for juridisk rådgivning en vakker dag. Så det ble en ganske lang liste.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

Det viktigste må være å skape nysgjerrighet og mestring. De må synes det er gøy med relafag. Så er det kanskje viktig å få frem at vi trenger dem for å lage gode løsninger for vårt fremtidige, grønne samfunn.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

Det har jeg ikke et bastant svar på. Jeg tror jeg heller ville ta en prat om livet med de kvinnelige heltene opp gjennom historien som ikke har fått navnet sitt i historiebøkene.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

Jeg tror det vil være litt som i dag, men både teknologi, verdikjeder og forretningsmodeller vil ha forandret seg mye. Likevel må staten være en god bestiller og sikre gode tjenester, og jeg tror det kommer til å være minst like utfordrende om 10 år som i dag.