Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
mann på byggeplass

PROSJEKTLEDER: Ukas Tekna-medlem jobber som prosjektleder. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Hvordan flytte et 75 tonn fundament inne i et høyspentområde?

Ukas medlem får av og til vanskelige utfordringer, som krever evnen til å kunne tenke utenfor boksen.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Andreas Hoftuns (39) tur: 

Utdanning: Bachelor i byggingeniør fra Høgskolen i Oslo (nå Oslo Met), Master i Bygg og miljø fra NTNU.

Yrke: Prosjektleder i Magna Prosjekt.

– Hva er morgenrutinen din?

Jeg starter dagen med litt frokost og en kaffe før jeg rusler opp til tog-holdeplassen. Jeg har en 30 minutters togtur til jobb, og der skummer jeg igjennom nyhetsbrevet til Bygg.no, går igjennom hvilke møter jeg skal i og hva jeg må forberede. Samt setter opp dagens gjøremålsliste med prioriteringer i "ToDo"

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

For tiden jobber jeg i et stort prosjekt, og dette medfører et stort behov for koordinering og informasjonsdeling. Derfor går mye av tiden min til møter. Dette er et nødvendig onde for å holde seg orientert, og ha grunnlag for å ta de riktige beslutningene. Utover det handler det om å ha en konkret strategi og en idé om hva som må gjøres på dagsbasis for å nå målene som er satt. Det er et høyt tempo, og det er mange baller i lufta og mange mennesker involvert. Samtidig er det en spennende og kreativ prosess, og jeg får anledning til å jobbe med mange flike og motiverte mennesker!

– Hva jobber du med akkurat nå?

Nå er jeg prosjektleder for byggfag for Nye Rikshospitalet for Sykehusbygg.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort? 

I jobbsammenheng er jeg delaktig med å sette føringer for miljøkrav for bygg; krav til avfallssortering, krav til energibruk for ferdige bygg, BREEAM-sertifiseringskrav og så videre. På privaten handler det stort sett om å kildesortere og å ikke sløse for mye med energi. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

Noen ganger får man en skikkelig "curve-ball", og man må tenke på utsiden av boksen; hvordan flytter man et fundament på 75 tonn inne i et høyspentområde? Hvordan bygger man om et gulv i en fiskelab hvor alt utstyret allerede er montert og ikke kan flyttes? Hvordan kan man endre de bygningsfysiske premissene for en klimavegg på 5000 kvadratmeter som kondenserer?

Selv om det kan være ganske frustrerende når man står i det, synes jeg den kreative prosessen er veldig spennende!

– Hvorfor valgte du dette yrket?

Jeg ønsket å ha et yrke som var utfordrende, faglig stimulerende og samtidig litt praktisk. Å jobbe med byggeprosjekter er en fin miks av dette, og resultatet av jobben er samtidig veldig konkret. 

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

Jeg ble medlem av Tekna i hovedsak på grunn av alle godene man får som medlem. Jeg vil spesielt nevne forsikrings- og låneavtaler, samt tilbud på en hel del kveldskurs med tematikk fra mindfullness til herdeteknologi for betong. Jeg har vært på mange av disse kursene, og det har vært fantastisk!

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

Inspirerende realfagslærere med kjærlighet for faget, og som forankrer forståelsen i praktiske eksempler tror jeg har en stor effekt på de unge. Selv følte jeg at matte og fysikk var som glosepugging helt frem til høyskoletiden. Der fikk jeg noen fantastiske lærere som virkelig satt fart på motivasjonen for å forstå faget.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

Jeg ville spurt Aleksander den store om å ta en øl og fortelle meg røverhistorier.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

Trenden det siste tiåret i byggebransjen har vært digitalisering. Både i form av overgang fra papirtegninger til BIM-modeller, og via digitale samhandlingsplattformer. Det har vært mye prøving og feiling, men om 10 år tror jeg at disse nyvinningene i stor grad har landet, både i form av at det har blitt en bransjeforståelse for hvordan detta skal, og bør fungere, og ved at aktørene som tilbyr digitaliseringsløsninger blir færre og større. Den neste store tingen tror jeg kommer til å være AI, og vi får en helt ny diskusjon om hvordan dette kan og bør utnyttes.