Hopp til innhold
Thomas Bech Pettersen

LITE FORANDRING: Thomas tror ikke yrket kommer til å forandre seg stort de neste 10 årene.

Ukas Tekna-medlem: Jobber for «Mattilsynet» i Kosovo

Thomas bruker kompetansen sin i utlandet for tiden.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Thomas Bech Pettersens tur:

Yrke: Teknologidirektør (CTO) i Computas AS.

Utdannelse:: NTH Linje for databehandling.

– Hva er morgenrutinen din?

– Helt ordinær... Morgenstell, frokost, kaffe, rask gange til toget og energigivende spasertur fra Nationaltheatret til kontoret på Egertorvet. Vel - i hvert fall når Corona-tiden er over. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Scrum og andre møter, konsultasjoner med kolleger fra ulike prosjekter i tekniske, funksjonelle og arkitekturfaglige spørsmål. Deltagelse i salgsprosjekter, FoU-prosjekter, arbeid med ledelsessaker.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Prosjekt for ny IT-løsning for "Mattilsynet" i Kosovo er kanskje det prosjektet som opptar flest hjerneceller, i tillegg til alt ledelsesarbeid som har med håndtering av den "unntakstilstanden" i markedet som pågår.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Mangfoldig erfaring på toppen av solid teknisk og funksjonell IT-bakgrunn. Løsningsorientert.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Her kunne mye nevnes, men en artig sak var et rådgivningsoppdrag for valgkommisjonen i Zimbabwe, blant annet med feltbesøk til valglokaler på landsbygda. Ellers er følelsen når et stort IT-prosjekt kommer vellykket i produksjon, slik jeg har vært med på hos Politiet, i domstolene, hos Mattilsynet og ikke minst i domstolene og påtalemyndigheten i Kosovo. 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Har alltid vært teknologi-interessert, og på slutten av 1970-tallet, da jeg gikk på gymnaset ble det tydelig at det var en teknisk utdannelse som var mest fristende, og NTHs datalinje i Trondheim ble valget. Har ikke angret!

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Det var naturlig allerede i studiedagene, og jeg har opprettholdt medlemskapet siden da, litt på grunn av medlemsfordelene, men kanskje mest av prinsipielle årsaker.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Stimulere til nysgjerrighet og oppdagerlyst, og vise ved eksempler hvor viktig - og morsomt - det er å bidra til utvikling av næringsliv, infrastruktur og forvaltning.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

  • Den samme som "alltid før": Kontinuerlig strøm av nye teknologier, produkter og "marketing buff". Skille "skitt fra kanel".
  • Kompetanseknapphet.
  • Den fine balansen mellom fantastiske tekniske løsninger og evnen i virksomhetene til å gjennomføre prosjekter og ta teknologi i bruk. 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror det er ganske likt det vi ser nå - på samme måte som yrket i dag egentlig er mye likt det det var 10 år tilbake :-)