Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Christine Bieker

TROR YRKET VIL FORANDRE SEG: Ukas medlem tror yrket hennes vil bli mer visuelt de neste årene. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Tror én ting kan få flere unge jenter til å velge realfag

Christine fikk en tung løftejobb da uværet kom på plattformen. – Vi trengte ikke trimrommet de dagene.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Christine Bieker (43) sin tur:

Yrke: Equinor, Kvalitet- og risikoledelse, Bergen.

Utdanning: Sivilingeniør i petroleumsteknologi (NTH/NTNU 95-99).

– Hva er morgenrutinen din?

– Morgenen starter jeg rolig, helst en time før alle de andre står opp. Da drikker jeg en kopp grønn te, ser på målene mine og planlegger dagen. Jeg vekker ungene klokken 7 og ordner med frokost. Noen dager tar jeg en morgentur før jeg starter dagen på hjemmekontoret.

–Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Arbeidsdagen består av å følge opp leverandører og andre involverte i prosjektet. En viktig del av jobben blir å hente informasjon fra de vi trenger. Jeg holder tråden i det som leveres og driver prosjektet fremover.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå planlegger jeg opprensking av brønner i Troll fase 3 prosjektet som skal skje i 2021. I tillegg følger jeg opp forbedringsarbeidet som gjøres i hele prosjektet.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg er løsningsorientert og strukturert, god på å drive prosjekter fremover, lede møter og inspirere de rundt meg.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Da jeg var offshore sammen med en kollega i Schlumberger, skulle vi pakke ned og sende i land absolutt alt av PC-utstyr og verktøy etter endt jobb. Men så kom det uvær som gjorde at kranen ikke kunne brukes til å flytte kassene. Derfor måtte vi ta den store løftejobben selv og bære alt sammen ned to etasjer. Vi trengte ikke gå på trimrommet de dagene.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Foreldrene mine hadde gått på NTH, og det ga meg et godt innblikk i mulighetene det ville gi å bli sivilingeniør. De hadde også noen gode studievenner som vi ofte var sammen med på fjellet. Jeg likte å høre om deres koie-turer, livet på Samfundet og hybel. Det var så utrolig mange gode historier, og jeg tenkte at dette ville jeg også oppleve. I tillegg var jeg mest glad i realfagene. Det var ikke klart for meg hvilken retning jeg skulle gå, men da jeg kom inn på Petroleumsteknologi, fant jeg ut at det sikkert ville passe bra for meg.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Jeg fulgte bare anbefalingene jeg fikk i studietiden og har vært med siden. Fordelen er at du har tilgang til all den støtten du trenger, hvis du får behov for det. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Det er viktig å få frem at realfag gir utrolig mange jobbmuligheter senere, for det brukes i nesten alle områder i samfunnet.

Mange jenter sier de vil jobbe med mennesker. Det er ikke slik at det å jobbe med mennesker er kun med de som er syke eller trengende. For å få gjort en god jobb, er vi avhengig av å kunne samarbeide godt.

Det er også viktig å vekke nysgjerrigheten ved å bruke vitensentrene, Forskerfabrikken eller andre tiltak.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?

– Det er ikke bare å vri på en bryter og gå over til grønn energi. Vi trenger den enorme kompetansen vi har i oljeindustrien til å utvikle metoder for andre energikilder.

I tillegg er det viktig å være i forkant med den digitale utviklingen. Bruken av digitale verktøy har vært ekstra nyttig i denne tiden hvor vi har blitt nødt til å redusere bemanningen offshore og mange sitter på hvert sitt hjemmekontor.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror vi vil gjøre mindre utregninger manuelt og jobbe mer visuelt. Vi kommer til å bruke mye mer digitale verktøy som roboter og 3D/4D modeller i arbeidet. Manuelt arbeid vil erstattes med verktøy som reduserer risikoen for feil og dobbeltarbeid.