Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Brage Dahl Snartland

HØRER PÅ PODCAST: Brage hører alltid på podcast på vei til jobb. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Måtte lage et sverd på oljeplattformen

– Gummihinnen viste seg å være sterkere enn antatt så vi måtte oppgradere spydet.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Brage Dahl Snartlands (30) tur:

Utdanning: Master i materialteknologi ved NTNU og PhD innen bruddmekanikk ved NTNU.

Yrke: Ingeniør innen materialer og pipeline design i Subsea 7.

– Hva er morgenrutinen din?

– Morgenrutinen min består stort sett av å hive to skiver i risteren mens jeg kler på meg og får morgenens nyheter levert av google. Det nærmeste jeg kommer et morgenrituale må nesten være behovet for å høre på podkast på vei til jobb. For det meste går det i podkaster om økonomi eller design; det er noe avslappende med å få litt input mens man ennå summer seg om morgenen. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Jeg må være ærlig og innrømme at jeg ikke er helt selvgående før jeg har fått den første koppen med kaffe. Den drikkes mens jeg leser epostene som har tikket inn etter at jeg kastet inn håndkle dagen før og starter forberedelsene til dagen som ligger foran meg. Jeg jobber egentlig som materialingeniør i avdelingen for pipeline design, men har det siste halvannet året jobbet på Johan Sverdrup-prosjektet til Equinor som "pipeline engineering lead". Min arbeidsdag består derfor i stor del av oppfølging av andre ingeniører og arbeidet de gjør, og arbeid opp mot Equinor og andre firmaer med løsninger og avklaringer rundt den engineeringen som gjøres i prosjektet. Jeg har også arbeidsoppgaver knyttet til bla. ECA, materialer og underleverandører. I tillegg til dette jobber jeg med samarbeidet mellom avdelingen i Norge og avdelingene vi har utenlands.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå jobber jeg med oppfølging av engineeringen som gjøres mot fabrikasjon og installasjon av rørsystemene på Johan Sverdrup fase 2, både rørledninger og spooler. Den praktiske gjennomføringen av prosjektet når sitt høydepunkt i år, så i disse dager jobber jeg mye med å knytte sammen trådene fra planlegging og design for å klargjøre til installasjon og ferdigstilling. 

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Min sterkeste egenskap er at jeg har en evne til å se det store bildet og knytte det til hver enkelt underpakke og koble dette videre til praktisk gjennomførbare løsninger på tvers av disipliner og det kommersielle. Jeg er fortsatt forholdsvis fersk i bransjen, så jeg lærer nye ting hver dag. Det syns jeg er veldig givende og gir meg energi. 

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det morsomste må nesten være på en av turene jeg har hatt offshore. Det var en situasjon der vi med en ROV skulle slå hull på en gummihinne i bunnen av en J-tube med et spyd. Gummihinnen viste seg å være sterkere enn antatt så vi måtte oppgradere spydet. Det hele endte med at vi laget et fullgodt sverd med ROV-håndtak. Sverdet fungerte ypperlig og ble åpenbart døpt Excalibur. 

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har vært ganske klar på at jeg ville bli ingeniør hele livet. Jeg har besteforeldre som er ingeniører, så jeg har vært miljøskadd fra ung alder. Som ung var jeg nysgjerrig og jeg har alltid likt realfagene best på skolen. Valget om å bli sivilingeniør ble derfor enkelt. Å være sivilingeniør tilbyr god bredde og tverrfaglighet. Dette åpner for å kunne ha flere forskjellige roller i, og forstå hele næringskjeden til et firma eller en organisasjon. Med en bakgrunn som sivilingeniør er det også mulig å bytte bransje flere ganger i løpet av yrkeskarrieren. Summen av dette appellerte til meg og jeg er veldig fornøyd med mitt valg i dag. 

– Etter å ha jobbet med forskning gjennom doktorgraden var jeg opptatt av å komme meg ut i arbeidslivet. Det er spennende å jobbe med grunnforskning, men det å se arbeidet du har gjort komme til liv, er også veldig motiverende.  

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Norge har sterke tradisjoner med organisert fagbevegelse. Dette er noe som har blitt kjempet hardt for i alle år, og fagforeningene spiller en instrumental rolle i dynamikken mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Sterke fagorganisasjoner har uten tvil vært en viktig del av å bygge det Norge vi har i dag, ett av verdens beste land å bo i. Det er derfor viktig å delta for å opprettholde betydningen av fagforeningene.

– I tillegg til dette tilbyr Tekna flere spennende kurs og aktiviteter, noe jeg ser jeg benytter meg stadig mer av. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Jeg tror det å gjøre realfagene tilgjengelig for alle spiller en viktig rolle. Mange syns det er vanskelig med matte eller naturfag på ungdomskolen, og realfagsmatte, fysikk og kjemi kan virke avskrekkende på videregående. Jeg tror målrettet arbeid mot å bryte ned veletablerte ideer om at realfagene er for vanskelige eller nerdete kan gi flere motivasjon til å ikke gi opp når de finner noe som er vanskelig.

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– På jobb går det stort sett i kortstokken til Microsoft: Office-pakken, Outlook og Teams. Av og til bruker jeg CAD-programmer, men det er da på et forholdsvis lavt nivå. Hjemme går det nok mest i de typiske appene: Messenger, Snapchat, Spotify og Fantasy Premier League. I tillegg er jeg daglig innom Podkaster og Duolingo.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror yrket mitt vil være seg selv likt om 10 år. Det vil fortsatt være kompliserte prosjekter på norsk sokkel, der kyndige ingeniører innen offshore og subsea design og installasjon vil være nødvendig. Den store endringen tror jeg vil ligge i hva slags type prosjekter vi har. Olje og gass kommer nok til å være en del av bildet, men det kommer til å være flere prosjekter innen vind, CCS og blå hydrogen.