Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tommy Haugen ute på tur

GODT HUMØR: Tommy Haugen mener hans gode humør er den største styrken han har i jobben. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Jeg var tydelig på at jeg aldri mer skulle ta i en fysikkbok

Tommy Haugen var opptatt av å begynne på et studie som ikke låste han til én yrkeskarriere.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Tommy Haugens (25) tur:

Yrke: Kraftsystemanalytiker i Statnett. 

Utdannelse: Industriell økonomi (sivilingeniør) på NMBU. 

– Hva er morgenrutinen din? 

– Min vanlige morgenrutine innebærer løpetur og frokost (havregrøt). I tillegg må jeg lese meg opp på nettaviser og scrolle litt på Instagram. Som A-menneske kan mye ha skjedd siden jeg gikk og la meg... Med hjemmekontor hender det løpeturen blir utsatt til etter jobb. 

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg? 

– Dagen er en blanding av konsentrert arbeid alene, faglige diskusjoner og møter. Jeg jobber med tverrfaglige problemstillinger, og får derfor samarbeide med folk i flere deler av Statnett. Veldig gøy og lærerikt! 

– Hva jobber du med akkurat nå? 

– Nå jobber jeg mest med kommende kraftsystemutredning for transmisjonsnettet. I den forbindelse jobber jeg med alt fra digitaliseringsinitiativ via diverse analyser til prosessoppdateringer. Også lager jeg en del power pointer, da. 

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben? 

– Det må være humøret. Latteren sitter svært løst, og jeg har alltid en historie å by på.    

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben? 

– Det morsomste var å skrive og fremføre Statnett sin revy i 2019 - kjempegøy! Det rareste var å komme tilbake på kontoret (og møte kollegaer i gangen) etter fem måneder med bare hjemmekontor. 

– Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg begynte rett på universitet etter videregående, og var opptatt av å begynne på et studie som ikke låste meg til én yrkeskarriere. Første året skjønte jeg hvor gøy fysikk er, og valgte å fordype meg i energifysikk (selv om jeg rett etter videregående var tydelig på at jeg aldri mer skulle ta i en fysikkbok). 

–  Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Det ærlige svaret er at jeg hørte Tekna arrangerte gode kræsjkurs i de store fagene jeg måtte gjennom de første årene på universitetet. I ettertid har jeg skjønt at fagorganisering har mange flere fordeler. 

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Realfag er mye mer enn bare pugging av formler! Jeg tror mange barn og unge fort kan tenke at realfag er vanskelig fordi de ikke forstår den praktiske nytten av fagene. Det grunnleggende (og til dels kjedelige) i starten må til før moroa begynner – vi må trigge nysgjerrigheten! 

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme? 

– Teams! Det gjør det superenkelt å kommunisere med mine kollegaer med for eksempel GIFs (hvordan klarte man å kommunisere uten, egentlig?). Hjemme hadde ikke livet vært det samme uten Snapchat. 

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år? 

– Liten endring. Tipper vi bruker mindre tid på å samle og fremstille data, men mer tid på å vurdere og diskutere resultater.