Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS TEKNA-MEDLEM:: Silje Auglænd er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Går rundt med en hammer og finner «skatter» i fjellet

– Steinsamlingen har vokst de siste årene.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Silje Auglænds (31) tur:

Utdanning: Master i geologi med fokus på berggrunns- og ressursgeologi.

Yrke: Jeg jobber som geolog hos Elkem ASA, er en del av råvareteamet som skal sørge for tilførsel av råvarer til smelteverkene Elkem har.

– Jeg skulle utføre noe feltarbeid i Canada i sommer og vi brukte et helikopter for å komme oss ut til forekomsten.

– Hva er morgenrutinen din?

– Jeg har egentlig ikke noen spesifikk morgenrutine. Fra tidligere har jeg blitt vant med å stå opp tidlig, setter gjerne på en podkast på bussturen og drar rett til kontoret for å ta en kaffe og lett frokost der.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Som geolog i kvartsteamet har jeg noen arbeidsoppgaver knyttet til brudd som allerede er i drift i dag og jobber ellers med å finne nye forekomster av kvalitetene vi trenger. Jeg er så heldig at jeg får være involvert i hele verdikjeden fra prospektering til produksjon og videre til ferdig produkt. Arbeidsdagene varierer veldig fra feltarbeid, modellering, oppdatering av utforskningsdatabasen og generelt forbedringsarbeid.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Det ble gjennomført en stor kjerneboringskampanje i kvartsittbruddet vårt i Tana i sommer som jeg var prosjektleder for. Nå bruker jeg loggingen som er gjort og analyseresultater for å oppdatere modellen av forekomsten. Videre skal reserveestimater oppdateres og det skal lages en driftsplan. I tillegg jobber jeg med å ferdigstille noen rapporter på noen forekomster jeg har vært og kartlagt i felt.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

–Som geolog innen gruvedrift er jeg veldig klar over at de ressursene vi tar ut av berggrunnen ikke er fornybare, jeg ønsker derfor å kunne bidra med at de tas ut på en mest mulig skånsom og bærekraftig måte. Det er flere prosjekter gående i Elkem på å øke utbytte gjennom produksjon og å finne produkter for bistrømmer som jeg er involvert i. I tillegg representerer jeg Elkem i TSM (Towards sustainable mining) ekspertgruppen i regi av Norsk Bergindustri, som jobber med å implementere TSM som et rapporteringssystem for bransjen i Norge.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Jeg skulle utføre noe feltarbeid i Canada i sommer og vi brukte et helikopter for å komme oss ut til forekomsten. Det var et stort høydepunkt! Synes også det er gøy å besøke forekomster og gå rundt med en hammer og finne «skatter» i fjellet. Steinsamlingen har vokst de siste årene.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg er glad i friluftsliv og synes det har vært spennende å lære om prosesser og hvorfor ting ser ut som de gjør i naturen. Har alltid likt puslespill og som geolog får jeg muligheten til å pusle sammen brikkene for å forstå det «store bildet». I tillegg visste jeg at det var gode muligheter for å få en jobb der jeg kunne komme meg litt ut av kontoret, noe som var viktig for meg.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Jeg ble fagorganisert som student på grunn av forsikringer, og har blitt på grunn av alle fordelene som er med å være medlem.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Jeg jobbet som kursleder for forskerfabrikken på sommerskolene deres et par år. Her var det fokus på å eksperimentere og ha det gøy med læring av forskjellige vitenskapelige emner. Tror dette er en veldig fin måte å lære på for unge og som gir mestringsfølelse, noe som er veldig viktig for å bygge interesse for et fagområde.

– Jeg har alltid likt puslespill og som geolog får jeg muligheten til å pusle sammen brikkene for å forstå det «store bildet».

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Det er altfor mange spennende personer! Er fan av boka: «the hitchikers guide to the universe» og skulle gjerne likt å vite om Douglas Adams hadde noe insideinformasjon og hva det betyr når han påstår at svaret til Life, the Universe, and Everything er 42.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Nå er det veldig mye snakk om at samfunnet skal gjennom det grønne skiftet og dette kommer til å kreve økt uttak av mineraler. Jeg tror jeg kommer til å jobbe med mange spennende problemstillinger knyttet til bærekraftig ressursutnyttelse, effektivisering og tiltak for å minimere miljøpåvirkning i de prosjektene jeg er involvert i de neste 10 årene.

– I tillegg ser jeg at hverdagen blir mer og mer digital, der det både har dukket opp KI verktøy i modelleringsprogrammet jeg bruker og kartlegging av forekomster gjennom detaljerte dronescan. Jeg håper at ikke arbeidet blir heldigitalt for jeg har fortsatt lyst å ha muligheten til å dra ut i felt i ny og ne!