Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bjørn-Osvald Skandsens sitter utendørs foran et tre med nettbrett i hånden

LIKER Å SKAPE: Bjørn-Osvald liker følelsen av å kunne skape noe i jobben. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Forsyn deg selv først når du har utenlandsk besøk som ikke er kjent med våre matvaner

Bjørn-Osvald har et hett tips når det kommer til jobb-besøk fra utlandet.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Bjørn-Osvald Skandsens (46) tur:

Utdanning: Sivilingeniør NTNU og MBA fra NHH.

Yrke: Administrerende direktør i Systemair.

– Hva er morgenrutinen din?

– Sjekker mail, sosiale medier, nettaviser og bransjeblader så fort klokka ringer. Lager en røff plan for hva jeg har lyst å få gjort i løpet av dagen, eller uka hvis det er mandag – både for jobb og utenfor. Jeg er også matpakkesjef for ungene.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Bruker mye tid på tall og analyser av driften, og markedets utvikling. Snakker ofte med kollegaer og andre personer i bransjen – helst via video. Før var det en del reising mellom de ulike kontorene, men ikke nå. Videomøter fungerer overraskende bra.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Simulering av effekten korona og høy valutakurs har på selskapet. Vi lanserer nye ventilasjonsprodukter, og må finne alternative måter å kommunisere dette til markedet på, nå som det er stopp i messer og fysiske kundemøter. Digitalisering er alltid på agendaen – jeg søker hele tiden etter områder hvor det er hensiktsmessig å gå et skritt videre.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Tror jeg har en brukbar forståelse for markedets mekanismer - også det som er av mer psykologisk karakter. Grunnleggende nysgjerrig på mulighetene ny teknologi gir – hva som er business og hva som er gimmick. Og så er jeg opptatt av leken i arbeidet – vi må ikke glemme den.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Spist pannekaker-med-ertesuppe, da vi hadde kundebesøk fra japanere. Tips, forsyn deg selv først når du har utenlandsk besøk som ikke er kjent med våre matvaner.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Finnes det noe bedre enn å være med å skape noe hver dag? Det ligger i ingeniørens natur – ønsket om å bygge noe. Veldig fornøyd med å være ingeniør, selv om ledelse og forretning tar det meste av tiden i dag.

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Har vært medlem siden studietiden i Trondheim. Fint å være del av en større gruppe som har en stemme i samfunnsdebatten som jeg kan indentifisere meg med.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag? 

– Få dem til å velge fysikk på videregående. Klassisk mekanikk var nøkkelen for min del. Teknisk museum er en gullgruve for inspirasjon – vær guiden du ønsket du hadde selv som barn. Si ja, når femåringen ønsker seg limpistol.

– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje? 

– Koronakrisen vil trolig påvirke fremtidens avtaleverk og kontrakter. Mer formalisme og forbehold kan være nødvendig, men kan fort ta fokus bort fra den virkelige oppgaven og de kreative prosessene. Det er viktig å beholde det gode tillitsforholdet mellom aktørene vi alltid har hatt og være «lette på foten».

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Jeg tror vi jobber enda mer via digitale flater og jeg tror fagene flyter mer over i hverandre. Forretningsmodeller fra andre bransjer kommer inn i vår og vice versa. Og de brukervennlige løsningene fra forbrukermarkedet vil gjøre seg mer gjeldende også i næringslivet.