Slår ring om ringen
Den såkalte sivilingeniørringen har vært produsert siden 1928, og er mer populær enn noensinne. Gullsmed Dahlsveen, som hadde enerett på produksjon i over 50 år, har snart solgt 43000 ringer. Snart kan det komme enda en ny type ring fra NTNU. Den skal kunne bæres av alle typer mastere fra NTNU.
Ifølge Universitetsavisa i Trondheim har NTNU invitert til designkonkurranse om en ny type ring som skal kunne bæres av mastere innen alle fag fra NTNU. Gullsmedene i Trondheim kan bare glede seg. Det er først og fremst gullsmed Dahlsveen i Trondheim som har kunnet nyte godt av tradisjonen med sivilingeniørringen.
Sivilingeniørringen er en av landets mest anerkjente skoleringer. Opp gjennom årene har den utviklet seg til et symbol på kompetanse, stolthet, familietradisjoner og lokal tilhørighet til både Trondheim og NTNU. Gullsmed Dahlsveen i Trondheim har produsert den populære sivilingeniørringen siden 1928. Den kan kun kjøpes av studenter med fullført utdannelse som sivilingeniør eller sivilarkitekt ved NTNU.
– Før i tiden brukte mange jenter denne ringen for å vise at de hadde fullført en utdannelse i et mannsdominert yrke. I noen familier går den også i arv gjennom generasjoner, fordi far, mor, bestefar eller andre i familien har vært ingeniører, sier Jeanette Strømmen, daglig leder hos Gullsmed Dahlsveen i Trondheim.
Lokal tilhørighet
Røttene til den tradisjonsrike ringen er sterkt knyttet til byen Trondheim. Det gjelder også Gullsmed Dahlsveen. Gullsmedforretningen i Trondheim sentrum ble etablert allerede i 1926, og er en av Trondheims eldste gullsmeder.
Gullsmed Dahlsveen startet sin produksjon med enerett fra 1928. Da Dahlsveen ble den eneste leverandøren av NTH-ringen, startet nummereringen.
– Vi hadde enerett på å lage ringen i godt over 50 år, og vi var de første som nummererte og registrerte ringene. Ring nummer én ble laget her hos oss, og vi har et fullstendig arkiv med oversikt over alle ringene vi har solgt, sier Strømmen.
Etter at eneretten opphørte, begynte også Gullsmed Møller i Trondheim å produsere ringen. Eier og daglig leder, Bjarne Møller, opplyser at de sitter på originaltegninger på ringen fra 1914. I starten var det nemlig flere gullsmeder som laget ringen.
– Vi er glad NTNU sørget for at eneretten ble opphevet, slik at avgangsstudentene har flere produsenter å velge i, sier Bjarne Møller.
Et vitnemål i gull
Sivilingeniørringen, eller NTH-ringen som den opprinnelig het, ble til i en internasjonal designkonkurranse i 1914. Konkurransen ble utlyst etter at studentene ved daværende NTH lenge hadde etterspurt et merke eller symbol som kunne knyttes til skolen. Av de 135 bidragene som kom inn, var det forslaget til arkitektstudenten Tormod Kristoffer Hustad fra Inderøy som gikk til topps.
Ringen ble videreutviklet av Gullsmed Dahlsveen, og produksjonen startet. Resultatet er en pen og stilren ring, med en godt gjennomtenkt symbolikk. Ringen holdes sammen av en kule i gult gull som symboliserer jordkloden. Stålringen som omkranser kula og stolpene som holder den oppe symboliserer teknologien som holder jorda oppe og driver den fremover.
Hver ring håndlages
Den første sivilingeniørringen ble utlevert til en student ved elektrolinjen i 1928. Salget av ringen har holdt seg stabilt gjennom årene, med unntak av i økonomiske nedgangstider som 2. verdenskrig. Hos Gullsmed Dahlsveen opplever de at ringen er mer populær i dag enn noen gang.
– Man kan ha mange forskjellige grunner til å skaffe seg ringen. Det kan handle om symbolikken, historien, familietradisjoner eller tilhørigheten til Trondheim og NTNU. Mange ser på ringen som et vitnemål i gull, sier Strømmen.
Sivilingeniørringene som produseres for Gullsmed Dahlsveen lages på et lokalt verksted i Trondheim. Der formes og støpes hver og én ring i en møysommelig og krevende prosess.
– I gamle dager laget man ringene her på huset. Nå produseres de på et eget verksted, som ble etablert av gullsmedmester Helge Karlgård som i den tid arbeidet på vårt verksted. Hver eneste ring håndlages, og det lokale verkstedet produserer ringene bare for oss, forteller Strømmen.
Kombinasjonen av metaller byr på noen utfordringer. For at ringen ikke skal ruste lages den av 14 karat gult gull og kirurgisk stål. Disse to metallene har ulike smeltepunkter, og kan derfor ikke loddes eller sveises fast i hverandre. I stedet er det gullkanten som holder ringen sammen, og den er også den første delen som produseres.
Høysesong i juni
Ettersom Gullsmed Dahlsveen har nummerert og registret alle ringene, fra den aller første forlot forretningen i 1928, har de god oversikt over salgsstatistikken. I 2016 passerte de 40 000 solgte ringer, og nærmer seg nå 43000. Salget topper seg som regel når skoleåret går mot slutten. Da ønsker mange studenter å kjøpe ringen som belønning til seg selv for fullført utdannelse.
– De fleste kjøper den til seg selv, men noe får den også i gave. Studenter som kommer fra andre steder i landet får ofte besøk av mor, far og resten av familien mot slutten av skoleåret. De kommer opp for en staselig feiring når eksamen er overstått, og da kommer de gjerne hit sammen med studenten og betaler for ringen, sier Strømmen.
Hvis man ønsker å feire fullførte studier med ringen på fingeren anbefaler hun å bestille den i god tid.
– Vi selger ringen gjennom hele året. Noen studenter er ferdige til jul, men de fleste er ferdige i juni, så da er det naturlig nok høysesong og stor etterspørsel. Da kan det lønne seg å bestille ringen allerede en måned i forveien, hvis man vil være sikker på å få den i tide, sier hun.
Fakta
• Sivilingeniørringen, eller NTH-ringen, produseres kun i Trondheim
• For å kunne kjøpe ringen må man ha fullført utdannelse som sivilingeniør eller sivilarkitekt ved NTNU
• Ringen består av 14 karat gult gull og kirurgisk stål
• Gullkulen symboliserer jordkloden. Stålringen og stolpene symboliserer teknologien som holder jorden oppe og driver den fremover
• Kantene på gullringen holder stålet på plass. For at kanten ikke skal slites ned anbefales det å ikke bruke ringen sammen med andre ringer
• Alle ringene som selges hos Gullsmed Dahlsveen nummereres og registreres. Det samme gjør Gullsmed Møller.
• Totalt salg per i dag (september 2019) er mellom 42800 og 42900 ringer
Er det «harry» med ring – fikk du med deg debatten?:
Ikke alle synes det er kult med «utdanningsringer». I forrige uke skrev Dagbladets Ole Magnussen Rydje et harselerende innlegg om «NTH-ringen» etter at Universitetsavisa.no nylig omtalte et forslag om en ny ring for alle mastere fra NTNU:
https://www.dagbladet.no/kultur/dette-er-sa-sjukt-harry/71605586/
NRK Dagsnytt18, fulgte opp saken med debatt mellom Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg og Ole Magnussen Rydje fra Dagbladet. Randeberg ser på ringen som et symbol på at du har klart en lang og vanskelig utdanning – noe du har all grunn til å være stolt over. Selv hadde hun ikke råd til ringen da hun var ferdig sivilingeniør, men i dag er hun stolt bærer av doktorgradsringen fra NTNU.
Også Khrono.no har fulgt opp saken med omtale av flere utdanningsringer: