Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
7 personer i et kontorlandskap

IT-selskapet Shapemaker har gått fra to til ti ansatte på få måneder. Her er åtte av de ti ansatte, fra venstre: Vladimir Pribramsky, Farzan Tinati, Ullvar Brekke, Evan Ramenskiy, Andrzej Baczkowicz, Jonas Modling, Ingrid Sofìe Øvrum Sem og Balazs Kisfali. Foto: Runway FBU

Ny topp for IT-jobber

Antall IT-jobber blant Tekna-yrkene har økt med 10 prosent det siste året, som er det høyeste siden SSB-statistikken startet i 2016. Tekna-medlem Balázs Kisfali og IT-selskapet Shapemaker har gått fra to til ti ansatte på få måneder.

Digitaliseringen av samfunnet ser ut til å tilta i styrke basert på utviklingen i antall IT-jobber i Norge. Tilbake i 2017 og 2018 lå den årlige vekstraten på to til seks prosent, mens den har ligget på syv til ti prosent siden 2019, med unntak for det første året med korona-restriksjoner. Disse tallene omfatter kun dedikerte IT-jobber, og i tillegg øker andelen programmering og IT-arbeid i alle typer ingeniørjobber.

Fra konstruksjonsteknikk til IT

Shapemaker-gründer Balázs Kisfali er i utgangspunktet en sivilingeniør med en spesialisering innen konstruksjonsteknikk, men han er senere også blitt en selvlært fullstack-utvikler.

Mann med planter bak
Shapemaker begynte med at Balázs Kisfali ble en selvlært fullstack-utvikler på kveldstid. Selskapet oppnådde en ny milepæl da Aker-konsernets ventureselskap Runway FBU nylig kom inn på eiersiden i selskapet.

– Tidligere jobbet jeg med konstruksjonsteknikk for mobilmaster på dagtid, mens jeg lærte meg å programmere på kveldstid. Jeg ville lære å bruke datakraft innen konstruksjonsteknikk, og endte opp med å bli en gründer og programvareutvikler på heltid. Shapemaker ble skapt for å løse et problem innen telekom-industrien ved å spare tid og unngå menneskelige feil.

Her er Tekna-medlem Balázs Kisfali i toppen av en mobilmast i Mozambique i sin tidligere jobb i Jarlsø AS. Nedturen etter finanskrisen bragte han fra Ungarn til Norge i 2011, hvorpå han jobbet i Jarlsø frem til han ble gründer og programvareutvikler på heltid fra 2019.

Industriell programvare har de siste årene vokst frem som et stort norsk satsingsområde. Eksempelvis har Spacemaker bidratt til å revolusjonere arbeidet med arkitektur, og nå skal Shapemaker gjøre det samme innen konstruksjonsteknikk. Spacemaker ble solgt til amerikanske Autodesk for over to milliarder kroner i 2020. Shapemaker satser i første omgang mot markedet for mobilmaster, men målet er å revolusjonere konstruksjonsteknikk innenfor flere områder.

– Shapemaker representerer en helt ny tilnærming til design og analyse av bygningskonstruksjonen til telekominfrastruktur. Shapemaker har automatisert hele prosessen og tårnselskapene kan nå gjøre prosessen på noen minutter. Hovedkonkurrenten er den enkelte ingeniør som ville gjort dette arbeidet manuelt på to til tre uker, sier Kisfali.

IT vokser raskest

I diagrammet nedenfor fremgår det at IT-jobbene blant Tekna-yrkene vokser mye raskere enn olje og gass og bygg og anlegg.

IT-jobbene blant Tekna-yrkene fordeler seg i hovedsak på systemanalytikere/-arkitekter, andre programvare- og applikasjonsutviklere og programvareutviklere. Disse yrkeskodene er definert av SSB og jobbutviklingen er basert på arbeidsgivernes månedlige innrapportering gjennom A-ordningen.​

Det er sterk vekst i antall jobber også innen andre Tekna-yrker enn IT. Kun sivilingeniører innen industri og produksjon har hatt en nedgang det siste året, blant alle Tekna-yrkene med flere enn 1000 lønnstakere. Programvareutviklere har hatt den høyeste prosentvise veksten etterfulgt av ledere innen olje- og gassutvinning. Nedenfor kan du se en oversikt over jobbutviklingen for alle de større Tekna-yrkene: