
Her blir Borgar Aamaas utnevnt til medlem i GYA. I bakgrunnen sitter den indiske utdanningsministeren og følger med. Foto: Oscar Xavier Guerrero Gutiérrez.
Norsk klimaforsker tatt opp i Global Young Academy
Klimaforsker og Tekna-medlem Borgar Aamaas (40) er tatt opp i det prestisjetunge Global Young Academy (GYA) som første norskfødte medlem.
Borgar Aamaas, klimaforsker og Tekna-medlem, er blitt tatt opp i det prestisjetunge Global Young Academy (GYA). Med det er han den første norskfødte forskeren som har fått plass i det globale akademiet for yngre forskere, noen som gir både ansvar og muligheter, ifølge Aamaas.
– Det var en surrealistisk opplevelse, sier Aamaas om opptaksseremonien i Hyderabad i India i midten av juni, der han mottok medlemskapet med den indiske utdanningsministeren til stede.
Trangt nåløye
Han forteller at det føltes som å bli kastet rett inn på en verdensscene etter en lang reise, å plutselig stå på scenen med VIP-er og fotografer rundt seg.
GYA samler 200 yngre forskere fra 120 land, og konkurransen om plassene er knallhard. Medlemsskapet varer i fem år. I år var det 392 søkere til 45 plasser.
– Det gir en følelse av ærefrykt, men også motivasjon. Jeg kjenner på et ansvar for å bidra, både faglig og samfunnsmessig.
Ifølge Aamaas gir medlemsskapet tilgang til et unikt nettverk av forskere som jobber med alt fra helse og teknologi til bærekraft og vitenskapsdiplomati. Han ser frem til å bidra, særlig innen klimafeltet.
– Hva tar du med deg videre fra årsmøtet i India?
– En følelse av globalt fellesskap. Det var inspirerende å møte forskere fra over 60 land på konsferansen og se hvordan vi kan lære av hverandre.

Forsker på luftfart og global oppvarming
Aamaas forsker blant annet på hvordan ulike utslippsbaner påvirker global temperatur, og presenterte nylig en studie om klimaeffektene av ulike luftfartsscenarioer.
– Jeg ser på hvordan ulike fremtidsscenarioer for luftfart påvirker den globale oppvarmingen. Det handler om å gi kunnskapsgrunnlag for politiske valg.
Han er opptatt av at forskningen må være relevant og tilgjengelig.
– Jeg prøver å kombinere naturvitenskapelig presisjon med samfunnsrelevans. Det er viktig at forskningen ikke bare blir liggende i tidsskrifter, men faktisk brukes i beslutningsprosesser. Forskning må ikke bare være presis, men også forståelig og nyttig for dem som skal ta beslutninger. Det er også noe GYA er opptatt av – å bygge bro mellom forskning og samfunn.

Grep sjansen gjennom verv
Veien til GYA startet med et ja til det faglige nettverket Tekna Forskerne i 2016.
– Jeg fikk en telefon og ble spurt om å bli med i styret. Jeg sa ja, og det har jeg aldri angret på.

Deretter begynte snøballen å rulle, noe som blant annet førte til at han ble styreleder for Tekna Forskerne og senere medlem av både Akademiet for Yngre Forskere i Norge og Global Young Academy.
– Alle tre vervene har gitt meg innsikt i forskningspolitikk og forskningskommunikasjon, og åpnet dører jeg ikke visste fantes.
Varmt med bunad
Årsmøtet i Hyderabad bød også på sterke kulturelle inntrykk.
– Det var bankett under åpen himmel mellom palasser, og jeg stilte i bunad på kulturkvelden. Litt varmt, men verdt det! Det sosiale er viktig – det er slik man bygger tillit og samarbeid på tvers av grenser.
Neste år går GYA-årsmøtet i Bremen, Tyskland.
– Mindre eksotisk enn India, men kanskje mer praktisk. Jeg gleder meg til å fortsette dette eventyret – og til å ta med erfaringene tilbake til Tekna og norsk forskningspolitikk.