Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne og mann studerer en fiskefilet

Karsten Heia og hans kollega Tatiana Ageeva gjør forsøk med spektroskopi på kveis (parasitter). Foto: Nofima, Lidunn Mosaker Boge.

Nominert til høythengende innovasjonpris for fiskesortering

En norskutviklet oppfinnelse for kvalitetssjekk og sortering av fisk er nominert til årets innovasjon på Canadian Seafood show 8. september i Montreal. Tekna-medlem Karsten Heia i Nofima regnes om hovedpersonen bak oppfinnelsen.

Fysiker og forsker Karsten Heia i forskningsinstituttet Nofima i Tromsø har vært svært sentral i oppfinnelsen av produktet Maritech Eye, for avansert kvalitetssjekk og sortering av fisk som er nominert til årets innovasjon på Canadian Seafood show 8. september i Montreal.

Tekna-medlemmet jobber med løsninger basert på hyperspektral spektroskopi – altså måling med lys - for kvalitetssjekk og sortering av fisk – både for vill rundfisk og fiskefileter fra oppdrett.

Stor fjær i hatten

– Jeg føler meg som en vinner bare ved at vi er blant de tre nominerte, sier Karsten Heia på telefon fra Nofimas hovedkontor i Tromsø. Han er veldig spent på utfallet, men skal ikke selv over til Montreal.

– Noen fra Maritech som står for kommersialiseringen av produktet, skal presentere oppfinnelsen. Uansett utfall er det en stor fjær i hatten for Nofima som har utviklet produktet sammen med Maritech, Norske Elektro Optikk (NEO), og sjømatprodusentene Lerøy Seafood og Havfisk, sier Karsten Heia.

Mann blant  instrumenter for spektorskopi
Karsten Heia er glad de på Nofima kan bruke de sist oppdaterte kommersielle produktene fra Maritech i sine forsøk. Foto: Jon-Arne Berg-Jacobsen.

Som forbrukere ønsker vi hvitt og delikat fiskekjøtt fra hvit fisk som torsk, mens vi ønsker oss en rød, jevn farge uten svarte prikker i oppdrettslaks. Det skal heller ikke være kveis i hvitfisken. Det er parasitter som ser ut som bitte små spiralformede rundormer.

Påviser blod i høy hastighet

– Når de store maskintrålerne tar opp torsk fra havet blir fisken utsatt for ganske røff behandling, forklarer Heia.

Fysisk belastning kan føre til blodutredelser under skinnet og blodflekker og rødfarge i muskelen. Sortering i forskjellige kvalitetsklasser har hittil blitt gjort visuelt og etter skjønn.

Karten Heia har jobbet i Nofima i 26 år, og forteller at de rundt 2009/10 begynte å se på industriell påvisning av blod på rundfisk. Etter 10 års utvikling ble en versjon for hvit rundfisk lansert i 2020. Den ble omtalt som en revolusjon i sjømatnæringen i kvalitetskontroll av hvitfisk. Siden den gang er produktet kommersialisert og stadig flere sjømatprodusenter har tatt det i bruk.

Forsker og fiskeriminister ser på  torsk
Da Maritechs hyperspektrale kvalitetsanalyse ble lansert i 2020 var daværende fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (t.h.) til stede. Foto: Lars Åke Andersen

Når hvitfisk som torsk gjennomlyses av maskinen Maritech Eye, får man opp spektrale bilder i sanntid i en hastighet på to meter per sekund på transportbåndet, og fisken kan automatisk sorteres i ulike kvaliteter basert på blodinnhold. Dette kan gjøres både om bord i havfisketrålerne og i anlegg på land.

Påviser kveis

Siden den gang er det utviklet en løsning for å påvise kveis i hvitfiskfileter, og en løsning for å sortere ut røkelaksfileter med svarte prikker forårsaket av blodfylte årer i fileten.

Heia forteller at kveis er et ganske stort problem, særlig i Sør-Europa, og at det er vanskelig å se den og fjerne den. Kveis er parasitter som ser ut som bitte små rundormer som sitter i fiskekjøttet.

– Det er ikke farlig, men ikke særlig delikat, og noen kan få allergiske reaksjoner hvis de spiser rå fisk med kveis. Kveis dør ved steking, koking, tørking, sterk salting eller frysing.

Spektroskopi på torskefilet
Hyperspektral gjennomlysing kan avsløre blodflekker og kveis i fiskefileter. Nå gjøres det også forsøk på å kunne analysere fettinnhold og -fordeling. Foto: Lidunn Mosaker Boge

I juni var Kasten Heia og kollega Samuel Ortega i Portugal for å kjøre forsøk hos en sjømatprodusent. Han forteller at de ved å bruke Maritech Eye fant masse kveis i fisk som allerede var sjekket ved vanlig gjennomlysing.

– Det nyeste er at man i samme operasjon kan avsløre kveisen og automatisk skjære den ut av fiskekjøttet. Konseptet er nå testet i reell produksjon med gode resultater.

Visuelle krav i noen markeder

En annen løsning for sjømatprodusenter Karsten Heia forteller om, er å sortere bort røkelaks med svarte prikker. Slike produkter er det nulltoleranse for i UK-markedet. Han forteller at de har hatt en maskin stående hos sjømatleverandøren Mowi i Edinburgh det siste halvannet året for å sortere fisken. De brunsvarte prikkene oppstår under røyking når blodfylte årer, som går ut mot skinnet i laksefileten, oksyderer. Hittil har produsentene brukt masse tid og folk på å skjære bort alle svarte prikker.

– Med Maritech Eye-oppfinnelsen kan de raskt sortere bort fisken med prikker og selge den i markeder som tolererer prikker.

Karsten Heia er svært glad for samarbeidet med Maritech, som gjør at de hele tiden har et kommersielt produkt som oppdateres med siste programvare, stående i Tromsø, som de kan gjøre forsøk med. Med i teamet i Nofima har han også forskerne Shaheen Syed og Samuel Ortega.

Forsker ser gjennom en glipe i et instrument
Karsten Heia er fysiker og er den sentrale personen i Nofima bak bruk av hyperspektralt lyst for å analysere og sortere fisk. Foto. Jon-Arne Berg-Jacobsen.

Kort vei til markedet

– Når vi først har laget en løsning på Nofima, er veien derfra og ut i markedet veldig kort. Da kan vi gå sammen med Maritech og få den endelige implementeringen. Og oppdateringer derfra gjør at du stadig får nye ting du kan måle på. Det aller siste vi jobber med nå er å se på fett og fettfordeling i fileter. Vi ser også på muligheten for å sortere laks ut fra grad av rødfarge. Det jobbes også med å utvikle løsninger for vraking av tørrfisk basert på samme instrumentering.

Kasten Heia forklarer om teknologien at lys i ulike frekvenser gir ulike kjemiske fingeravtrykk, avhengig av hva du måler på fordi ulike bestanddeler i fisk absorberer lys på ulike måter. Man kan for eksempel se hvilken tilstand blod er i – om det er ferskt med oksygen, uten oksygen eller oksydert.

Mindre svinn og god kontroll

– Denne uka blir det installert en Maritech Eye på Skjervøy på Lerøy Aurora sitt anlegg for oppdrettslaks, der de skal kjøre forsøk for å se på blodflekker og melaninflekker, opplyser Karsten Heia.

Han forteller at det er viktig for næringen å kunne se om det er blod eller melaninflekker.  

– En blodskade kan skje i forbindelse med slakting eller mekanisk skade i merdene. For melanin har det vært mange teorier om hva som forårsaker det.

Karsten Heia er ikke i tvil om at metodene de utvikler har mange fordeler for fiskeriene og sjømatindustrien. Den avanserte metoden for sortering ut fra ulike parameter vil gi mindre svinn og en veldig god kontroll for produsentene på at de faktisk leverer det de sier de skal levere til ulike typer foredlinger og markeder.

– Og nå er utstyret blitt billig nok til at mange kan ta det i bruk, sier han.