Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann skjærer agurk med armstøtte

Et eksoskjelett som kan styres med stemmen, eller andre metoder, kan hjelpe personer med svekkelser i arm og hånd til å utføre dagligdagse aktiviteter, her demonstrert ved daglig leder i Vilje Bionics Saeid Hosseini. Foto:Stein Roar Leite.

Når hånda ikke vil lystre, kan stemmen ta over styringa

Da Mangor Lien fikk diagnosen ALS i 2015, og begynte å miste førligheten, satte han og broren Terje Lien, begge sivilingeniører, i gang et prosjekt for å hjelpe mennesker som mister den motoriske funksjonen i armer og hender.

Prosjektet har resultert i dannelsen av selskapet Vilje Bionics som utvikler robotiserte eksoskjelett for personer med nedsatt motorisk funksjon i arm og hånd. I år deltar selskapet på Gründertorget på Helseteknologikonferansen 12. oktober der Tekna er en av arrangørene.

 Spiser ved hjelp av stemmen

 –  Ved hjelp av elektriske motorer gjør eksoskjelettet vi har utviklet, det mulig for brukerne å bevege skulder, albue, håndledd og hånd igjen og få mer selvstendighet hjemme eller på jobb. Hjelpemidlet kan man styre ved å gi talekommando, eller andre styringsmetoder som passer brukerens funksjonsevne best, opplyser daglig leder Saeid Hosseini.

4 menn
Foran står idehaver og mentor i prosjektet Terje Lien med en prototype av eksoskjelettet . Bak fra venstre står daglig leder Saeid Hosseini, teknisk leder Eirik Bodsberg og produktansvarlig Asmund Kvam Kollbye i Vilje Bionics. Foto: Stein Roar Leite.

 Han forteller at det de siste tiårene har skjedd veldig mye innenfor hjelpemiddeltilbudet til mennesker som ikke lenger kan gå, men for de som har mistet evnen til å bevege armer og hender er det dessverre få tilgjengelige hjelpemidler.

 På verdensbasis lever 50-60 millioner mennesker med svekkelse eller tap av motorisk funksjon i armer og hender og mange av dem har mistet evnen til å gjøre aktiviteter i dagliglivet som å spise, drikke eller opprettholde personlig hygiene. Dette medfører nedsatt livskvalitet. Funksjonstapet kan være forårsaket av blant annet nevrodegenerative sykdommer, hjerneslag eller skade ved traumatiske hendelser. Ennå finnes for eksempel ingen behandling som kan stanse sykdomsutviklingen av ALS.

 Vil bygge nettverk

 I dag samarbeider Vilje Bionics med pasientorganisasjonen ALS Norge, Nevroklinikken på St. Olavs Hospital HF og Trøndelag Ortopediske Verksted.

 Prosjekt-teamet består i dag av professor emeritus Terje K. Lien, sivilingeniør og ALS-pasient Mangor Lien, førsteamanuensis Tore Meisingset, lege ved nevrologisk avdeling på St. Olavs Hospital samt tre masterstudenter fra NTNU som har jobbet med prosjektet på fulltid fra endt utdannelse i juni 2021. En av dem er Saeid Hosseini.

Her er den siste prototypen av eksoskjelett Vilje Bionics har utviklet. Foto: Vilje Bionics

 – Om et år håper vi å ha etablert samarbeide med flere pasientorganisasjoner, helseforetak, teknologimiljøer og ortopediske verksteder for å sikre god og bred medvirkning av brukere, helsepersonell og ortopediingeniører, noe som er svært viktig for oss, sier Hosseini.

 Gjennom å delta på Helseteknologikonferansen håper han å vekke interessen for teknologien de jobber med.

 – Vi gleder oss til å stå på Gründertorget og ser fram til å fortelle om produktet vårt. Det blir også en mulighet for oss til å møte dyktige mennesker fra næringslivet, akademia og helsesektoren med relevant kompetanse og erfaring som vil dele innsikt og nettverk med oss.

 Ønsker seg engleinvestorer

 – Målet vårt er å bygge et nyttig produkt for brukerne og samfunnet og et konkurransedyktig norsk helseteknologiselskap. Da er det viktig for å oss å ha arenaer der vi kan fortelle om det spennende FoU-prosjektet vårt. Konferansen er også en fin anledning til å lære om bransjen, møte mennesker i bransjen og høre på spennende foredrag om nye og smarte løsninger.

 Om ett år fra nå håper han at de jobber sammen med flere norske og internasjonale samarbeidspartnere med en forbedret versjon av eksoskjelettet.

 –  Vi ønsker å fortsette arbeidet i et større forsknings- og utviklingsprosjekt finansiert av EIC Accelerator som er ett av EUs FoU-midler for startups, og flere engleinvestorer med god bransjeinnsikt.