Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kaare Helle

PRISEN GÅR NED: Kaare Helle forteller at prisen på CCS (Carbon Capture and Storage) går kraftig ned de neste årene. Foto: Privat.

Mener det er én ting som mangler før CCS brer seg over Norge

Prisen på teknologien kommer til å endre seg dramatisk.

Det er ikke kostnaden på teknologien som gjør at karbonfangst og lagring ikke har tatt av i Norge enda, sier Kaare Helle, som er innovasjonssjef og CCS-leder i DNV-GL.

For å hindre jorda å bli varmere må vi finne en måte å redusere nivået av CO2 i atmosfæren. Stoffet i seg selv er ikke farlig, men den økende mengden gjør planeten varmere.

Det mest langsiktige tiltaket er å gå over til fornybar energi, men det kommer til å ta litt tid før vi er der – så hva gjør vi før det? Vi kan fange og lagre CO2-en.

– Det blir vanskelig for verden å nå klimamålene uten CCS (Carbon Capture and Storage), sier Helle.

Flere og flere yrkesgrupper viser interesse

Han forteller at det allerede en en stor økning i pågang av folk som vil ha teknologien.

– Det er en økende interesse. Mine måleparametere er henvendelser vi får og de har 10-doblet seg de siste årene. Vi får nå henvendelser fra veldig annerledes aktører enn før. Før jobbet vi for kull- og gassbransjen, nå jobber vi for flybransjen, avfallsbransjen, sement, stål og andre også.

– Noen av disse tar kontakt siden de er visjonære, de ser at dette er noe de på sikt er nødt til å forholde seg til og må endre noe i sin atferd.

Han tror prisen på CCS kommer til å falle betydelig de neste årene.

– CCS kommer til å nå priser som korresponderer med framtidige kostnader med CO2-utslipp, forteller han.

På Teknas CCS-konferanse vil det komme frem konkrete summer for CCS – og uten å røpe for mye ser det svært så lyst ut.

– Jeg tror ikke grunnen til at CCS har fått fart enda er kostnaden på teknologien. Jeg tror grunnen er at samfunnet ikke er villig til å betale det det koster å slippe ut CO2, det er for billig å slippe ut CO2 i dag.

Han forteller at 80 % av verdens utslipp er ikke regulert i de hele tatt.

– Det går rett i lufta, og man betaler ingenting. I Norge har vi særlig på offshore-siden hatt høyt utslipp og høy pris for CO2, noe som har resultert i CCS-tiltak. Det er nettopp dette vi tror vil skje andre steder også.

– Samfunnet må bli villige til å betale for den skaden som CO2 gjør. Når CO2-utslippene koster nok, kommer CCS til å levere i stor skala, sier han.

Stor verdi for Norge?

Helle mener Norge antageligvis kan nå klimamålene uten CCS, Teknologien er ikke først og fremst viktig for Norge og vårt utslipp, men målet er å tilgjengeliggjøre CCS-teknologien for verden. CCS er viktig i forhold til oppfyllelse av Paris-avtalen.

– Det er fordi det er en teknologi som kan være bindeleddet mellom der vi er nå, og der verden skal i forhold til utslipp. Omstillingen fra fossilt basert økonomi til en fornybar-basert økonomi tar lang tid.

– I mellomtiden kommer vi til å trenge CCS for å ta hånd om de utslippene som kommer, sier han.

Dette er noe Norge kan tjene mye på. Vi har stor plass under havbunnen til å lagre CO2 fra mange land.

– Vi kan ta imot CO2 fra hele Europa. Vi er allerede ganske kompetanseledende på CCS. Gitt at dette blir en stor industri kommer Norge til å ha en stor rolle.

– På sikt kan det være bedre å lagre den lokalt i de ulike landene, men i starten kan Norge være et bra sted for lagring, sier han.