Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Roymond Olsen

HAR GAMINGEN PÅ CV-EN: Roymond Olsen bruker gamingen til sin fordel når han søker jobber. Foto: Privat.

– Gaming gir deg 7 egenskaper du burde ha på CV-en

Vil arbeidsgivere like at du forteller om erfaringene dine fra spill?

Det er mange nordmenn som har gaming som hobby, og kanskje bruker det som avslapping etter jobb. Men hva om du også kan bruke kunnskapene du tilegner deg til en bedre karriere?

Omtrent 86 prosent av unge mellom ni og 19 år spiller.

Og halvparten av nordmenn under 45 år spiller hver dag.

– Det kan ses på som 3D-sjakk i 300 km/h

Forskning viser blant annet at barn som spiller mye, blir smartere. Så burde du liste opp hvilke spill du har vært innom, og hvilke egenskaper du har tilegnet deg gjennom disse når du søker jobb?

– Du tilegner deg 7 relevante egenskaper

Roymond Olsen, som jobber med innsikt og omverdensanalyse i Direktoratet for e-helse, mener han har tilegnet seg mange ferdigheter av gamingen sin. Som han får brukt i jobb-sammenhenger.

– Jeg spiller for tiden spillet Overwatch. Det er et skytespill i førsteperson-vinkel, med mange forskjellige avatarer som hver og en har forskjellige egenskaper og ferdigheter, som igjen har forskjellige interaksjoner med alle de andre avatarene.

Konseptet er at man 6 mot 6 kjemper om forskjellige ting som eksempelvis å eskortere en nyttelast.

– Nå er det ikke alle ferdigheter i spill som er overførbare til "den virkelige verden", men i dette tilfellet kan det ses på som 3D-sjakk i 300 km/h.

– Ikke bare må du i sanntid agere på det som motstanderlaget gjør, men du må også ofte, i løpet av en brøkdel av et sekund, ta taktiske avgjørelser som baserer seg på enorme mengder informasjon om til sammen 12 spilleres bevegelser, samt geografien til et kart. Ikke bare det, men du må også tenke på de 3-4 forskjellige og unike egenskapene som hver av de 12 spillerne har. Når de sist brukte egenskaper som er relevant for deg og den helten du spiller og hvor lenge det eventuelt er til de bruker den igjen.

Han forteller at det er relativt lett å se når en avgjørelse ble feil, som igjen da stimulerer til læring og videre forståelse av spillet og interaksjonene. Alt dette er underlagt av en mekanikk og hånd-øye koordinasjon som hos noen har få sidestykker. Flere slår faktisk jagerflypiloter på reaksjonsevne.

Under kan du se Roymond i aksjon:


Roymond mener spill gir deg 7 konkrete ferdigheter:

  • Evne til å resonnere – ikke minst på kortere tid enn det som kreves i en hverdag.
  • Problemløsningsferdigheter (Hvorfor døde jeg nå? Hva kunne jeg gjort bedre?).
  • Synkronisert koordinasjon (hånd/øye).
  • Trening i å håndtere frustrasjon og tabber (du skal tape veldig mye for å bli god).
  • Samarbeid (det er tross alt 6 andre mennesker på ditt lag som du ofte snakker med). 
  • Konsentrasjon og kognitive funksjoner som hukommelse, gjenkjennelse, oversikt over omgivelsene og så videre. 

– Ikke minst blir du en god googler og researcher, og god på et "growth mindset", da du kan lære av andre og utvikle deg til å bli bedre. Dette vises gjennom at du kan gå opp i rank hvis du blir bedre. Jeg begynte som lav rang og har nå nådd en ganske høy en etter noen år med aktiv spilling med fokus på forbedring, sier han. 

Bruker gaming på CV-en

Han vil anbefale andre, ikke minst foreldre til barn og ungdom som gamer, å overføre ferdighetene i spillet de bruket til virkeligheten.

– I CV- og jobbsammenheng bruker jeg spesielt evnen til å ta inn mye informasjon og gjøre det om til noe forståelig som kan handles på. I tillegg til samarbeid og flere andre av de ferdighetene jeg nevner, gjør det at jeg har en fordel i arbeidsmarkedet, sier han.

Han mener det ikke er noe som kommer automatisk. Eksempelvis må man jobbe med å bli bedre, og forsøke å finne årsakene til at man ikke lykkes for så å jobbe videre med det.

– Det hjelper ikke å slenge kontrollen i veggen (som jeg gjorde mye i min ungdomstid!) og klage på tilfeldigheter eller lagkameratene dine. Ha vekst i bakhodet, og tenk hvordan du alene og dere sammen kan bli bedre.

– En slik innstilling vil være bra overført til arbeidsmarkedet og resten av livet. I tillegg: Vær bevisst på hva du lærer, og ikke vær redd for å formidle dette i CV-en eller jobbsøknaden, sier han.

Foreldreprat: Lærerik gaming

Meld deg på foredraget «Foreldreprat: Lærerik gaming» som går 28. september for å lære mer om hvordan gaming kan være en lærerik aktivitet for barna dine