Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av et videomøte

Magnus Helgeby (fra venstre), Dag Drejer, Håkon Halldal, Kim Erling Rasmussen og Andreas Risvaag har morgenmøte på Teams i deres avdeling i Heimdall Power. Alle er Tekna-medlemmer med bakgrunn fra det NTNU-baserte gründerselskapet Sensero som nå er innfusjonert i Heimdall Power.

IOT for strømnettet ga grønne jobber til nyutdannede

De fem Tekna-medlemmene og nyutdannede sivilingeniørene på bildet er alle en del av en økende grønn jobbvekst. Sensorselskapet Heimdall Power har gått fra fem til 20 ansatte på kun ett år, og den innfusjonerte studentbedriften Sensero er en del av jobbveksten.

I oktober gikk det en melding til Brønnøysundregisteret om at den NTNU-baserte oppstartbedriften Sensero innfusjoneres i sensorselskapet Heimdall Power. Sensero har bakgrunn fra Entreprenørskolen på NTNU. Heimdall Power og Sensero ble etablert i henholdsvis 2016 og 2018 med et formål om å forbedre strømoverføringen for nettselskapene. Økende bruk av elektrisk kraft på bekostning av fossil energi skaper nye utfordringer for et gammelt strømnett. For Håkon Halldal handlet det først om å finne en erstatning for frivillig studentarbeid.

– Jeg var mye engasjert i frivillig arbeid i studentmiljøet ved NTNU, men etter hvert dabbet det av. Jeg var på utkikk etter nye aktiviteter utenom studiene da jeg ble spurt om å bli med i en ny studentbedrift. Jeg var fasinert av problemstillingen rundt optimal drift av strømnettet og så et behov for digitalisering. Vi var tre fra NTNUs Entreprenørskole og tre fra informatikk som bygget opp Sensero, sier Halldal.

Vendepunkt for grønt skifte

Ved inngangen til fjoråret ble det opprettet kontakt mellom Heimdall Power og Sensero. Heimdall Power kjøpte Sensero med oppgjør i aksjer og i dag jobber alle de seks studentgründerne fra NTNU i Heimdall Power. Tekna-medlem og administrerende direktør i Heimdall Power, Brage W. Johansen, har jobbet med det grønne skiftet siden 2003. Han mener at vendepunktet har kommet først de siste par årene.

– Jeg fikk ansvaret for daværende Statoils hydrogen-satsing i 2003. Jeg trodde da at det grønne skiftet skulle gå fortere enn det har gjort. Det store vendepunktet kom ikke før for ett eller to år siden. Nå er det et enormt skifte på gang hvor verdens største investorer går over fra fossil til fornybar energi, sier Johansen.

Heimdall Brage W. Johansen
Her er Tekna-medlem og administrerende direktør Brage W. Johansen med sensorkulen som skal gi økt kapasitet til fornybar energi i strømnettet både i Norge og internasjonalt.

Øker kapasiteten i strømnettet

Tidligere i år hentet Heimdall Power inn 35 millioner kroner i ny aksjekapital for å finansiere en internasjonal satsing med selskapets sensorkuler som overvåker strømnettet. Sensorkulene monteres på kraftlinjer og sender informasjon om temperatur, vibrasjon og linjesig. Formålet er å øke kapasiteten og forutse feil i strømnettet.

– Elbiler, elektriske ferger, sol- og vindparker har ført til at strømnettet brukes langt mer dynamisk enn for bare få år siden. Tradisjonelt kjøres strømnettet konservativt for å unngå brudd, men med sensorkulene vil en få mulighet til å vite nøyaktig hvilken kapasitet en kan kjøre på, sier Johansen.

Fra ladesystemer til sensorkuler

 Johansen var med på å starte teknologiselskapet Zaptec i 2013 og var selskapets administrerende direktør fram til 2017. Zaptec er i dag verdensledende på smarte ladesystemer for elbiler. Heimdall Power-sjefen var uteksaminert fra NTNU i 1995 og har alltid vært interessert i ny teknologi.

– Data driver veldig mange av prosessene i vårt moderne samfunn og det er nyttig for alle å ha en forståelse for datamaskiner og informasjonssystemer i bunn. Det er mange fagfelt med muligheter for teknologer i årene fremover. Elektromagnetisme og materialteknologi er to områder hvor jeg forventer at det vil by seg store muligheter, sier Johansen.