Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Utvikler Jørgen Jacobsen sitter foran pcen

IKKE BEKYMRET: Jørgen Jacobsen er ikke bekymret for ChatGPT. Foto: Privat.

– Drevne utviklere blir bare bedre av å bruke det

– Det vi som utviklere må lære oss, er å bli flinke til å snakke med AI, slik at vi får best mulig resultater.

ChatGPT er det siste nye innen generativ kunstig intelligens (AI), laget av selskapet OpenAI. Med dette programmet kan man ved hjelp en setning eller to gi deg hele noveller, sangtekster. dikt eller hva enn du måtte ønske basert på informasjonen du har gitt den.

Noe som har skapt bekymringer i enkelte lærermiljøer: Lærere fortvilet over ny kunstig intelligens.

Men kan den også lage koder og jobbe på en slik måte, at vi ikke lenger trenger utviklere på arbeidsplassen?

Neppe.

– En kodesnutt er lite verdt om man ikke har evnen til å tolke den.

– Man må alltid dobbeltsjekke

Jørgen Jacobsen, som er programmerer og jobber i nettavisen Kode24, tror ikke utviklere rundt omkring i Norge trenger å bekymre seg. 

– Helt ærlig tror jeg ikke dette truer utviklerjobber særlig. Tvert i mot tror jeg det kommer til å bli et fantastisk verktøy som vil gjøre utviklere bedre, og få mer fart. Den eneste trusselen er kanskje at utviklere i fremtiden vil kunne være enda mer produktive, slik at man kanskje ikke trenger så mange per team.

– Hvor bra blir koden i ChatGPT?

– Man må alltid dobbeltsjekke, men ofte blir koden bra.

– Det vi som utviklere må lære oss, er å bli flinke til å snakke med AI, slik at vi får best mulig resultater. Og så må vi ha evnen til å være kritisk til det AI gir oss. Vi ser allerede eksempler fra bransjen, slik som hjelpeforumet Stackoverflow, som måtte utestenge svar fra ChatGPT fordi de virket riktige, men når man ettergikk dem nærmere viste de seg å ikke være særlig gode, sier utvikleren.

Vi spurte like gjerne ChatGPT selv, svaret ser du under:

Skjermbilde fra ChatGPT, hvor noen har skrevet spørsmålet: «Kommer ChatGPT på sikt til å true jobbene til utviklere i Norge?» ChatGPT svarer: Nei, det er ikke sannsynlig at ChatGPT vil true jobbene til utviklere i Norge. ChatGPT er et verktøy som brukes til å automatisere kommunikasjon mellom mennesker og maskiner, og det er ikke ment å erstatte utviklere. Det kan imidlertid hjelpe utviklere med å gjøre jobben sin raskere og mer effektivt, noe som kan føre til at de trenger færre ansatte.
VIL HJELPE: ChatGPT tror selv den vil hjelpe utviklere til å gjøre jobben enda bedre.

– For meg er det et fantastisk verktøy

Selv bruker han kunstig intelligens hver eneste dag når han programmerer.

– Da via tilleggsprogrammet Github Copilot, som foreslår kodesnutter underveis. Ofte er den så flink at den kan foreslå hele funksjoner med riktig variabelbruk basert på det jeg har skrevet tidligere, før jeg i det hele tatt har klart å tenke meg frem selv.

– Av og til gir den meg løsninger som jeg ikke en gang var klar over at fungerte. Slik som når jeg trenger å slå sammen en liste med tall på en finurlig måte.

– For meg er det et fantastisk verktøy. Drevne utviklere blir bare bedre av å bruke det i mine øyne. En kodesnutt er lite verdt om man ikke har evnen til å tolke den, forstå hva den gjør, modifisere den, og bruke den på riktig måte, sier Jacobsen.

Les også: Det blir omtalt som vår nye gud - som ikke kan kontrolleres.

Han mener det er viktig å være positiv til ny teknologi, det kan hjelpe oss til å bli bedre i jobben.

– Det var sikkert folk som ikke ville bruke GPS i biler da det kom og, fordi de likte å huske veier selv. Det vil alltid finnes noen som foretrekker manuelt gir over automatisk. Noen liker å kverne bønner, og håndtrakte kaffe, istedenfor å bruke en kaffetrakter. 

– Men jeg tror de fleste egentlig er enig i at det mest effektive er å få hjelp av digitale verktøy, sier han.