Slik bruker barna dine emojier
– Unngå for all del disse emojiene når du snakker med denne generasjonen:❄️🚪🎣🧚♂️🧢🍊.
Generasjon Z er et begrep som brukes om generasjonen født fra midten av 1990-årene til begynnelsen av 2010-årene.
De bruker ikke bare andre typer sosiale medier, de skriver også på en annen måte, noe som kan skape forvirring mellom generasjonene.
– Generasjon Z bruker i stor grad emojies i ironisk forstand.
Hvordan skal man kommunisere med dem gjennom tekst, og hvordan kan man tyde hva de virkelig mener?
Du skriver mest sannsynlig på en helt annen måte enn denne generasjonen, og kan bli oppfattet som passiv-aggressiv eller verre, om du ikke kjenner de skjulte språkkodene.
Her lærer du triksene.
SoMe-byåret Elg, forteller at det har skjedd mye med det digitale språket de siste årene.
– Et viktig hovedpoeng er at Generasjon Z er ganske dynamiske i hvordan de bruker språket, og tilpasser seg de ulike plattformene. Det ligger naturlig for dem, sier Signe Marie Sørensen, som jobber som SoMe-rådgiver og tekstforfatter i selskapet.
– De bruker også emojies annerledes enn andre generasjoner, og viser sterke tendenser til å ikke bruke tegnsetting som vanlig. Heller ikke store forbokstaver, sier hun.
Punktum er en fin måte å stykke opp lange setninger, og helt nødvendig for å skrive på en profesjonell og god måte. Men om du gjør det på slutten, kan det tolkes som passiv-aggressivt, av denne aldersgruppen.
Punktum kan tolkes som sinne, og mange unge unngår å bruke det. Det aller verste er et kort «OK» etterfulgt av et punktum.
Emojiebruken er annerledes enn din
– Når det gjelder emojiebruk, er den ganske annerledes hos generasjon Z, som i stor grad bruker emojies ironisk.
– Det betyr for eksempel at emojies som 😂 og 👍 er mer eller mindre kansellert av de under 30 år. Den første erstattes ofte med en av disse 💀😭, mens tommelen er en typisk «pappa-emoji» - kansellert med andre ord❌, sier eksperten.
Pass på, de kan også brukes til «usynlig mobbing».
Én av grunnene til at du burde lære deg litt om dette, er for å forstå når det faktisk blir brukt til å henge ut andre. Eller kanskje til og med deg selv i et kommentarfelt?
Én av emojiene som brukes til å hetse unge jenter, er dør-emojien (🚪).
– Den blir ofte brukt for å kommentere kroppen til noen. At de mener noen er «bygget som en dør», forteller en elev til Tv2.
Dette betyr emojiene for generasjon Z:
- 🚪 = Formløs kropp.
- 💀 = Haha jeg dør (😂) eller flaut/kleint.
- 🤧🤢 = Du lukter dritt.
- 👹 = Du er stygg.
- 😃 = Sarkastisk.
- 🧚♂️ = brukes for å gjøre narr av folk.
- ❄ = Du tåler ingenting.
- 🎣 = Du fisker etter komplimenter.
- 🍊 = Du bruker for mye brunkrem.
- 👨🦯 = Later som jeg ikke ser.
- 🧢 = Du lyver.
- ⌛ = Fin kroppsfasong.
- 🙂 = Jeg er ironisk.
- ❤ = For å mildne kritiske kommentarer.
- 😙= Det høres bra ut.
- 👍 = Passiv-aggressivt.
– Hvordan vil utviklingen skje videre?
– Det er vanskelig å spå, for slike vendinger kommer ofte som motreaksjon på politiske tendenser, eksempelvis dette med å bare skrive i små bokstaver, som kan tolkes som en motreaksjon på Trumps capslock-twitring. At yngre generasjoner har behov for å skille seg fra eldre generasjoners sjargong er helt naturlig, så det vil sikkert bare fortsette i takt med at nye emojier kommer til og mediebildet endrer seg, påpeker Sørensen.
Videre forteller hun at generasjon Z-kjendiser og -influenseres bruk av språk og emojier spiller en viktig rolle, som eksempelvis Hailey Biebers smultring-emoji som plutselig ble et symbol på fin hud i SoMe.
THE REPUBLICAN PARTY AND, MORE IMPORTANTLY, OUR COUNTRY, NEEDS THE PRESIDENCY MORE THAN EVER BEFORE - THE POWER OF THE VETO. STAY STRONG!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 6, 2021
– Det beste er å følge med på TikTok, hvor nye trender kommer hele tiden. Hva som tar av og blir en del av sjargongen er vanskelig å si. Hvem vet hvordan motreaksjonene blir når Ye (tidligere Kanye West) trapper opp presidentkampanjen sin i 2023? Spør hun.