Spilte på «Heia Tufte!» for 17 år siden: – Jeg savner ikke kjendisstatusen
– Vi har snakket flere ganger om en mulig reunionskamp.
Etter syv år på Gløshaugen i Trondheim endte Pål David Blakely opp som Sivilingeniør i teknisk fysikk, og som lektor.
Han jobbet som lærer på en videregående skole i matte og fysikk i Oslo da han en dag hørte en annonse på radioen. TV Norge skulle lage et program hvor stereotypiske «nerder» skulle lære seg å spille fotball.
– I rundt to år ble jeg kjent igjen i butikker og gata
– De trengte unge menn, som aldri hadde spilt fotball, og som hadde spesielle interesser. Og da tenkte jeg at dette var midt i blinken for meg, sier Tekna-medlemmet.
– Jeg har alltid hatt en stor interesse for matte og da særlig primtall. Jeg hadde heller aldri spilt fotball. Alle andre gjorde det, så det ble nesten en prinsippsak for meg å ikke spille.
Han forklarte produksjonsteamet om sitt engasjement for primtall, og det holdt for å få være med på laget.
– Erik Thorstvedt, som var treneren for laget fikk 97 landskamper for Norge, og var litt skuffet over å mangle de siste tre. Jeg forklarte han at 97 et det største to-sifrede primtallet vi har, og at det derfor er et mye finere tall enn 100. Uten at det nådde helt inn.
Konseptet med «nerder» som skulle lære seg å spille fotball ble en kjempesuksess, en av episodene ble sett av 810 000 nordmenn.
Brukte matte da han spilte
Pål, som nå jobber som rektor, fikk også bruk for sine mattekunnskaper i selve spillingen.
– Jeg spilte mye på midtbanen, samt på siden, da jeg var en av de eneste som kunne løpe litt. Å løpe har jeg skjønt er viktig i fotball.
– Nesten ingen kunne reglene i fotball, og kondisjonen var ikke den beste. Men lagmoralen var alltid veldig bra.
– Det var mange som sentret ballen der spilleren hadde vært, og ikke der spilleren var på vei på løpet sitt. Jeg prøvde å forklare dette til de andre ved hjelp av vektor-addisjon.
Han forteller at fremgangen var god, både for laget og for seg selv etter hvert som de trente.
– Vi fikk bedre ballkontroll etterhvert som vi fikk trent, og formen ble jo bedre. Men jeg tror vi kunne trent så lenge vi ville, og ingen av oss hadde blitt noen Erling Braut Haaland. Det er nok mye genetisk.
– Over all forventning
Høydepunktet med hele opplevelsen var å spille foran en fullsatt Viking stadion, det var 16 000 som var og så på dem den dagen. De møtte også den gang Norges beste lag Vålerenga til en kamp, hvor de også klarte å score et mål.
– Det var en veldig fin opplevelse. Suksessen programmet hadde var over all forventning. Det var fint samhold, og det var også gøy å se hvordan det gjøres bak kamera.
– Det eneste jeg ikke savner er kjendis-statusen. I rundt to år ble jeg kjent igjen i butikker og gata. Det var utelukkende positiv oppmerksomhet og selfies og autografskriving, og en morsom erfaring, men jeg trives godt med en mer anonym tilværelse. Jeg fikk også flere tilbud, som sydentur med Se og Hør, men, det takket jeg nei til.
– Er du fortsatt glad i primtall?
– På kontoret mitt som rektor deler jeg ut gratis primtall til alle elevene som vil ha det.
– Jeg savner å undervise, men det er veldig fint å være rektor. Jeg kan undervise herfra også. For ikke lenge siden leste jeg ut en melding på høyttaleranlegget om El-sparkesykler som brukes ved skolen, og brukte anledningen til å undervise i bevaring av energi.
Fotballen har han for det meste gitt seg med, men det kan endre seg fremover.
– Vi har kamper lærere mot elever, og jeg skal være dommer. Det kan hende at jeg bytter meg selv inn, vi får se.
Tufte-gjengen har fortsatt kontakt, selv om det har blitt sjeldnere og sjeldnere de siste årene.
– Vi har snakket flere ganger om en mulig reunionskamp. Vi får se om det skjer.