Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Glade barn med tablets

– Å ha det gøy med teknologi, kan motivere jenter til å velge utdanning innen slike fag, mener arrangørene bak Girl Tech Fest.

Girl Tech Fest – vil booste jenter med teknologi

Den 14.-18. november skal jenter i 3.-5 klasse få boltre seg med koding og annen morsom teknologi i biblioteker over hele landet uten at gutta får være med.

Mellom 14. og 18. november arrangeres Girl Tech Fest for syvende gang rundt om i hele landet.  31 steder fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør lager teknologifest for jenter i 3.-5. klasse. Hensikten er å øke jenters interesse for teknologi og realfag.

–  Tekna støtter helhjertet opp om Girl Tech Fest, sier ansvarlig for realfagssatsning i Tekna, Ane Hagtvedt. Hun håper på stor deltakelse blant jenter, og dessuten at kvinnelige Tekna-medlemmer melder seg som veiledere rundt omkring på bibliotekene i landet der arrangementene holdes.

Prosjektansansvarlig fra Nasjonalt Senter for realfagsrekruttering Martine Østlie forteller at de sammen med IKT-Norge, TENK-nettverket og Oda-nettverket ønsker å booste jentene med teknologi.

– Det er fremdeles sterk overvekt av menn som jobber med teknologi og tekniske løsninger. Vi vet at for å lage de beste løsningene trenger vi mangfold på alle plan. En dag som Girl Tech Fest er en av måtene vi prøver å gjøre jenter mer interessert i teknologi på.  

Østlie forteller at interessen har økt for hvert år. 2021 ble et rekordår med 16 lokasjoner og 1350 jenter. I år ligger det an til omtrent dobbelt antall lokasjoner og til rundt 2400 deltagende jenter med mellom 20 og 250 på hvert sted.

Bare for jenter

- Vi lager en festdag for jentene der de får teste teknologi på sine egne premisser, sier Martine Østlie, Nasjonalt Senter for Realfagrekruttering

Det er i hovedsak biblioteker som inviterer skolene til Girl Tech Fest, ofte i samarbeid med lokalt næringsliv og teknologiinteresserte kvinner fra området. Disse bidrar på dagen med å veilede og holde workshops, og ikke minst være gode rollemodeller for jentene.

Ifølge informasjon fra Girl Tech Fest synker jentenes interesse for teknologi og realfag fra 10-12-årsalderen, mens guttenes interesse ikke gjør det.

– Nå gir vi jentene muligheten til å få en dag med bare jenter, med kvinnelige veiledere fra teknologiyrker, på deres egne premisser. Vi vet at det å få prøve teknologi, med praktiske oppgaver og lek er med på å øke jentenes interesse. De må forstå hvordan teknologien fungerer og hva den kan brukes til, sier Martine Østlie.

Kommer med læreren

Hun forteller at arrangementet er for jenter i 3. og 5. klasse, og at de kommer sammen med læreren sin til sitt lokale bibliotek, og får en skoledag der de får teste teknologi på sine premisser.

– På den måten er Girl Tech Fest også for bibliotekene, teknologibedrifter som er med som sponsorer eller workshopholdere og teknologiglade kvinner som stiller opp som rollemodeller og veiledere. Gode rollemodeller er viktige. De er med på å skape interesse for, og gode holdninger til fagene, og jentene får kontakt med kvinner de kan relatere seg til.

Vi er alltid på jakt etter flere, både arrangører, sponsorer og veiledere, sier hun! 

Mye sprell og moro man kan gjøre med koding og programmering.

Du kan bidra

 Ifølge Martine Østlie er det mange måter å bidra på.

– Mange bibliotek ønsker seg bedrifter som samarbeidspartnere. Du kan også tipse et bibliotek du synes burde arrangere, tipse en skole eller lærer om arrangementet, eller hjelpe oss å spre informasjon fra denne festdagen.  

– Er det de samme stedene som arrangere hvert år?  

– Vi har nye arrangører med hvert år, og det er noe vi er veldig glade for! Vi skryter av å være et nasjonalt prosjekt, med 33 arrangementer fra de store byene til mindre tettsteder i hele landet. Med det sagt ønsker vi alltid flere arrangører. Mange biblioteker tenker at det kan være i overkant tidkrevende å arrangere, men så fort de blir med ser vi at de arrangerer år etter år. Det er jo den morsomste dagen i hele året!