Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Lederen i lønns- og interesseutvalget i Tekna, Emir Causevic, sier at de Tekna-tillitsvalgte står fritt til å se bort fra frontfagsanslaget i de forestående lokale lønnsforhandlingene. Her er han avbildet foran Frihetsgudinnen i forbindelse med en ferietur til New York.

Geologer er lønnsvinnere – etter idrettsutøvere – foran gatefeiere

Geologer og geofysikere er lønnsvinnere det siste året, på andreplass bak idrettsutøvere, foran gatefeiere på tredjeplass, viser tall fra SSB.

Geologer og geofysikere har hatt klart høyest lønnsvekst blant Tekna-yrkene det siste året med en gjennomsnittlig lønnsvekst på 15,1 prosent, ifølge lønnsstatistikk fra SSB (se en oversikt over alle Tekna-yrkene nederst):

– Vi ser en høy lønnsvekst for enkelte yrker innen olje og gass i første kvartal, som trolig skyldes høye bonusutbetalinger, og det gjenspeiler ekstraordinære overskudd for olje- og gasselskaper det siste året. Geologer og geofysikere er en yrkesgruppe med en sterk tilknytning til olje og gass, sier lederen i lønns- og interesseutvalget i Tekna, Emir Causevic.

Hittil i lønnsoppgjøret er Causevic spesielt godt fornøyd med resultatene for realfagslektorene. Nå gjenstår lønnsforhandlingene i privat sektor:

– Teknas medlemsgrupper i offentlig sektor har ferdigstilt deres lønnsforhandlinger med et resultat som ligger litt over de såkalte frontfagene. Våre realfagslektorer fikk et spesielt godt oppgjør med et håp om at det vil bidra til å snu den sviktende rekrutteringen. Våre medlemsgrupper i privat sektor har kun lokale forhandlinger, med en start nå rundt midten av mai, sier han.

  

Idrettsutøvere topper foran geologer

Geologer og geofysikere har den nest høyeste lønnsveksten blant alle norske yrkesgrupper det siste året. Kun idrettsutøvere har hatt en høyere lønnsvekst, og det skyldes trolig en ny TV-avtale for toppfotballen:

Leder i NISO Erlend Hanstveit forklarer den høye lønnsveksten for idrettsutøver med ny TV-avtale for toppfotballen.

– Vi har en teori om at den store gjennomsnittlige lønnsveksten for idrettsutøvere kan forklares med en ny TV-avtale for fotballen.

Fotballspillerne i Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien utgjør en stor andel av 2000 lønnstakere med yrkeskode idrettsutøvere. Den nye TV-avtalen med virkning fra i år har gitt klubbene en større lønnsevne. Den gjennomsnittlige månedslønnen på 69 000 kroner viser imidlertid ikke de store forskjellene mellom de ulike idrettene, sier forbundsleder Erlend Hanstveit i NISO, som er en fagforening for idrettsutøvere.

 

Ikke bundet av frontfagsanslaget

Lederen i lønns- og interesseutvalget i Tekna, Emir Causevic, advarer Tekna-tillitsvalgte i privat sektor mot å skjele for mye til det såkalte frontfagsanslaget:

– De lokale forhandlingene i privat sektor skal ta utgangspunkt i bedriftens økonomi, konkurranseevne, produktivitet og fremtidsutsikter. Mitt råd til de tillitsvalgte er å sette seg godt inn i bedriftens økonomi, og at de må tørre å ta seg betalt for egen kompetanse. Vi har nå et arbeidsmarked uten sidestykke i nyere tid, hvor våre medlemmer blir jaget både på LinkedIn og av hodejegere, sier Causevic.

Ferske tall for ledige stillinger fra SSB bekrefter at det er et arbeidsmarked uten sidestykke i nyere tid:

 

Ta igjen for moderasjon og inflasjon

Lederen i lønns- og interesseutvalget maner de Tekna-tillitsvalgte til å ta igjen for moderasjon og inflasjon fra de siste årene:

– Vi har hatt noen lønnsoppgjør som ikke har vært så gode, hvor det er vist moderasjon, og hvor lønnsveksten i stor grad har blitt spist opp av inflasjon. Da må vi forsikre oss om at vi får noe tilbake i gode tider hvor vår kompetanse har en spesielt høy verdi, sier Causevic.

Her er tabell for alle Tekna-yrker