Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Galileo blir sterkere enn GPS

FORBEDRER HVERDAGEN VÅR: Galileo gjør det enklere å være nordmann. Foto: Norsk Romsenter.

Dette er én ting du antageligvis sier feil hver dag

Veldig gode nyheter til nordmenn, uavhengig om du bor i byen eller i enden av et høyt fjell.

Når du skal sjekke hvor du skal gå, kjøre, ta buss eller lignende tror at du at du bruker GPS ikke sant?

I realiteten bruker du antagelig også russiske, og kinesiske satellitter, i tillegg til det de militære amerikanske GPS-satellittene. 

Har du en ny mobil? Da har du også mest sannsynlig tilgang på Europas eget satellittsystem, Galileo.

– Det blir feil å si GPS. GNSS blir det riktige utrykket, Global navigation satellite system, sier Yngvild Linnea Andalsvik, som jobber i Kartverket.

Fra nå av bør du altså si: «ja, skal bare sjekke GNSS-en».

– Det blir feil å si GPS

Jobben til Yngvild går ut på å sjekke ytelsen til Galileo i norske områder på oppdrag fra EU og Norsk Romsenter. Og hun har meget gode nyheter til oss nordmenn. Så og si alt blir bedre.

– Jeg ser spesifikt på modellen for den øvre atmosfæren. Signalene går gjennom atmosfæren og blir litt forsinket av det. Modellen til Galileo finner bedre ut hvor mye forsinkelsen blir kontra GPS, sier Yngvild.

5 grunner til at Galileo er bedre

1. USA kan stenge av GPS når som helst

Problemet med de andre systemene, som GPS, er at USA når som helst kan skru av satellittene, og vi i europa har ingenting vi skulle ha sagt. Da snakker vi om en potensiell kolossal krise. Det er én av grunnene til at Galileo ble til.

– Galileo blir europas første satellittnavigasjonssystem, som vi har full kontroll på. Men det er bare én av fordelene, sier Yngvild.

Norge er faktisk et av landene som kommer til å merke det nye systemet aller mest. 

PS: USA kan også bruke Galileo hvis de vil.

2. Galileo er mer nøyaktig

Galileo gi deg målinger på meternivå, noe som er bedre enn GPS. Det vil bli lettere å få signal om du står ved høye bygninger eller høye fjell, som vi har mye av i landet vårt.

– Det er flere grunner til dette, systemet er nyere, men viktigst er kanskje at du får tilgang på flere satellitter. Galileo har for øyeblikket 26 satellitter i bane og 22 i bruk. Ved neste oppskyting vil det komme 4 nye. Alle disse kan du bruke sammen med de andre systemene, sier Yngvild.

At Galileo er vårt eget, og at det er mer nøyaktig er ikke alt. Systemet kommer også med 3 tilleggstjenester.

Kan redde mange menneskeliv

3. Muligheten til å sende sikkert signal

Man skal få en kryptert tjeneste, en såkalt offentlig regulert tjeneste (PRS), som er litt som den militære versjonen av GPS. Galileo sin er ikke hovedsakelig tenkt for militært bruk i Europa, men offentlige aktører. Som politi, redningstjenester og lignende.

– Med denne tjenesten kan man være sikre på at det signalet man får er det som er sendt ut. Det kan blant annet blitt brukt i redningsaksjoner. Den krypterer selve signalet, så man må ha en spesiell «nøkkel» for å låse opp signalet.

Signalene her vil være mer robuste mot forstyrrelser.

4. Ultrapresis tilleggtjeneste

En annen ny tjeneste er «High accuracy service», som skal gi mye bedre nøyaktighet. Helt ned på desimeternivå, og kanskje enda bedre.

– Dette blir en gratis åpen tjeneste. Dette kan ha mye å si for brukere som trenger relativt høy nøyaktighet, som anleggsarbeidere og etter hvert selvkjørende biler.

Denne tjenesten er ikke ferdig enda, men utarbeides i disse dager.

5. Kan redde mange menneskeliv

Galileo vil også få en søk- og redningstjeneste. Hvis man for eksempel er ute på sjøen og bruker nødpeilesendere så kan nødsignalene sendes via satellitt.

– Når man bruker Galileosatellittene vil man få bedre dekning og også kunne få svar tilbake, at nødsignalet er mottatt til den som sender ut. Dette kan man ikke i dag.

Yngvild er klar for Galileo
OPTIMISTISK: Yngvild har troen på at nordmenn kommer til å merke forskjell på nøyaktigheten. Foto: Sondre Tallaksrud.

 

– Fordelen med satellittbaserte tjenester er at de er tilgjengelige nesten overalt, sier Yngvild.

Selv om Galileo er oppe og kjører er den ikke 100% ferdig.

Steinar Thomsen som er avdelingsdirektør for satellittnavigasjon i norsk romsenter forteller at Galileo skal være komplett i løpet av 2021.

– Galileo er under utvikling og forbedres hver dag, men leverer allerede tjenester av høy kvalitet. Planen for når Galileo skal erklæres fullt operativ ser ut til at kunne bli i slutten av 2021.

Han forteller at det skal etter planen være 30 Galileo-satellitter i atmosfæren, som skal samhandle med de andre nasjonenes systemer.

– Det trengs flere satellitter i bane, i tillegg skal nye bakkestasjoner testes og kvalifiseres, sier han.