Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ung mørk jente viser barn noe på laptop

–Veldig gøy å lære bort koding til barn, synes Somaya Afrah som til vanlig går studiespesialisering på Persbråten videregående skole.

Flere enn 180 ville bli kodelærere

I november og desember i år får inntil 300 barn i fem bydeler i Oslo gratis kodekurs der ungdommer fra deres egen bydel er engasjert som instruktører.

Etter at Lær Kidsa Koding annonserte at de skulle holde gratis kodekurs i bydelene Stovner, Bjerke, Søndre Nordstrand og Grorud i Oslo denne høsten, har interessen vært kjempestor. Det forteller prosjektkoordinator i Lær Kidsa Koding, Mari Kisfoss.

Hun forteller at med to gjenværende kurssteder i helgene fram mot midten av desember ligger de godt an til å nå målet om at 300 barn skal ha vært innom disse kursene.

Gode rollemodeller

På hvert av kursstedene holdes ett kurs for barn mellom 7 og 9 år og ett for barn mellom 10 og 13 år.

–  Vi ønsker å skape bevissthet rundt koding som fritidsaktivitet, skape blest rundt kodeklubbene våre, og møte foreldre og barn som ikke tidligere kjenner til Lær Kidsa Koding. Dessuten vil vi gi arbeidserfaring til ungdom, sier Mari Kisfoss.

Barnefingre mot skjerm
De minste fikk prøve seg på Code Studio og enkle oppgaver i Scratch
Barn lærer koding
Ikke noe å si på engasjementet for å lære koding

Hun forteller at de fikk inn mer enn 180 søknader fra ungdom mellom 16 og 24 år til de 30 stillingene som instruktører for barna, fordelt på 6 ungdommer fra hver av de 5 bydelene.

–  Noen av ungdommene vi har engasjert sier at de ønsker å utdanne seg innen IT, andre ønsker å bli lærere eller jobbe med barn på andre måter i fremtiden, mens noen synes bare programmering er skikkelig moro. De er fine rollemodeller for barna, sier Kisfoss.

Veldig kult

Somaya Afrah (18) er en av de unge som fikk jobb som kodeinstruktør. Hun var en av instruktørene på Sagene andre helgen i november der det i løpet av dagen var innom nærmere 65-70 barn. Til vanlig går hun studiespesialisering på Persbråten videregående skole på tredje året.

Hun forteller at hun søkte jobben fordi hun syntes det hørtes gøy ut å lære bort koding og programmering og hjelpe barn til å beherske datamaskiner og forstå hvordan de funker.

– Jeg kunne programmere litt på forhånd fordi vi hadde et kodekurs da jeg gikk på barneskolen. Dessuten fikk vi en dag med kursing i grunnleggende programmering av Lær Kidsa Koding før vi skulle være instruktører.

Hva de skulle lære barna fikk de lov til å være med å bestemme litt selv.

–  Jeg syntes det var veldig kult og har veldig gjerne lyst til å gjøre det igjen hvis jeg får muligheten, sier Somaya Afrah.

Ung gutt underviser i koding
Younes Zaim var en av 30 unge instruktørene som ble ansatt for prosjektet denne høsten.
kvinne står og underviser
Nora Tessem som til vanlig jobber med IKT var en av de frivillige voksne

Trenger frivillige voksne

–  I tillegg til de lønnede ungdomsinstruktørene, lønnet vi også fem frivillige voksne for hver bydel. Disse har hatt et overordnet ansvar i opplæringen av ungdommene og har bistått Lær Kidsa Koding i gjennomføringen av kursene i sin bydel, opplyser Mari Kisfoss.

På kursene får de aller minste barna muligheten til å prøve seg på grunnleggende programmering gjennom CodeStudio og enkle oppgaver i Scratch. De eldste har fått blant annet fått testet Micro:bit og Bitbot, som er programmerbare små "datamaskiner" og robot-biler med ulike sensorer som er laget for å lære barn å programmere.

– På Sagene var stemningen på topp. Barna moret seg, kodet og fikk ting til å bevege seg og lyse. Noen lagde til og med enkle spill og musikk.

Mari Kisfoss fra Lær kidsa koding
Mari Kisfoss oppfordrer Tekna-medlemmer til å bli frivillig i Lær Kidsa Koding.

Koding som fritidsaktivitet

Mari Kisfoss opplyser at de har fått støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (BUFDIR) til å kjøpe inn nytt teknisk utstyr til kursene, til nok laptoper til at alle kan få være med å prøve, og til å lønne ungdomsinstruktørene.

Hun håper de får anledning og støtte til å videreføre prosjektet neste år.

Kisfoss håper dessuten at Tekna-medlemmer, ikke bare i Oslo, men over hele landet er interessert i å være frivillig i Lær Kidsa Koding. Er du interessert kan du ta kontakt i Bli frivillig lær kidsa koding

– Per i dag har vi rundet 100 aktive kodeklubber i Norge. Vi opplever at det er et stort ønske om koding som fritidsaktivitet. Da trenger vi flere frivillige med kompetanse som kan bidra til å starte opp kodeklubber rundt omkring i landet, gjerne i samarbeid med skoler og universiteter, der man for eksempel kan engasjere studenter.