Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Anders Skogen

– De små tingene er ofte viktigere enn du tror. Vi har gjerne en tanke om å installere store og flotte solanlegg, mens helsearbeiderne er kjempefornøyd med at de slipper å gjøre kirurgi med fakkel eller parafinlamper, sier Skogen.

Får et kick av å levere solkraft

Anders Skogen jobber med å levere fornybar energi til helseforetak i Afrika og Asia. – For mange er det en kjempeforskjell å få energi til lys.

Det er fort gjort å tenke litt stort på dette, ikke sant? At nå som de har fått strøm, kan de gjøre sånn og sånn. Men så viser det seg at det er de små tingene som utgjør en forskjell.

Anders Skogen snakker engasjert om hvordan solcelleanleggene Differ Community Power, et datterselskap av Differ, leverer primært til helseforetak i utviklingsland. De første tilbakemeldingene de får fra institusjonene, forteller han, går ofte på noe så enkelt som pålitelig tilgang til lys.

Mann ved kontorpult ser i kamera
Noe så enkel som pålitelig tilgang til lys utgjør en stor forskjell for helsestasjoner i utviklingsland, forteller Skogen. – Det øker sikkerheten og bidrar til sikrere kvinnehelse.

– Det er fordi det øker sikkerheten. Det er sikrere for kvinner som går ute når det er mørkt, og det er et bidrag til sikrere kvinnehelse fordi de kan få hjelp i opplyste helseinstitusjoner, sier Skogen.

– Jeg får et kick av å høre dette. Det betyr jo at vi har gjort en forskjell!

Nesten ingen nedetid

Siden 2019 har Skogen og hans kollegaer elektrifisert et stort antall helsestasjoner med solkraft i avsidesliggende områder, som på landsbygda i Zambia og små filippinske øyer, samt i store deler av Malawi. Slik sørger de for å gi strøm til alt fra vaksinekjøleskap, varmtvannsberedere, laboratorieutstyr og klimaanlegg.

Tanken bak Differ Community Power er å være en totalleverandør for pålitelig og fornybar energi til helseforetakene.

– I områdene vi opererer er det gjerne et problem at leveransene er veldig oppsplittet, med en kontrakt på installasjon av vannanlegg, en annen på vaksinekjøleskap, og så videre, sier Skogen.

– Vi ønsket derfor å levere strømanlegg som virker på hele stasjonen med så godt som ingen nedetid.

Mann helfigur foran Oslo rådhus
– Det er veldig mye det offentlige kan få til, men man må ha kommersielle selskaper som driver utviklingen, mener Skogen.

En stor fordel med systemene Differ leverer er at de kan overvåkes digitalt via mobilnettet. Dermed får Skogen full oversikt over eventuell nedetid og andre problemer fra kontorpulten i Oslo. Derfra gjennomførte de også de to siste utrullingene i Malawi bestående av totalt 36 anlegg.

– Tidligere har vi dratt ned og fulgt opp fra start til slutt, og det kommer vi fortsatt til å gjøre, men vi ville se om vi kunne organisere alt herfra. Det er ganske mange tråder og holde tak i, men vi klarte å sette alle i stand til å levere deres del. Vi har også noen veldig flinke partnere i Malawi. Dette er viktig for at vi skal kunne skalere og levere fornybar energi til enda flere steder, forteller Skogen.

Hode av mann mot solskive
Skogen ser et positivt skifte i retning av bærekraftig energi – men han tror ikke vi når bærekraftsmålene innen 2030.

– Har skjedd et skifte

Skogen har nå jobbet med bærekraft i rundt tjue år. Også på privaten foretrekker han bærekraftige løsninger.

– Jeg er glad i å reise kollektivt, har kildesortert i mange mange år, liker å reparere ting fremfor å kjøpe nytt. Det er ikke sånn at jeg knytter alt i livet mitt til bærekraftsmålene, men jeg er ikke den som belaster miljøet mest.

For at verdenssamfunnet skal klare å levere på fornybar energi, mener Skogen at næringslivet har en viktig rolle i å tilgjengeliggjøre bærekraftig teknologi.

– Det er veldig mye det offentlige kan få til, men man må ha kommersielle selskaper som driver utviklingen. Det offentlige kan bidra med å tilrettelegge for dette.

– Kommer vi til å nå bærekraftsmålet om tilgang til ren energi innen 2030?

– Nei, alle i verden har ikke strøm i husene sine i 2030, det tror jeg ikke. Men vi vil ha kommet ganske mye lenger og det har skjedd et skifte i hva slags energi som bygges ut. Det vil være mye mer miljøvennlig enn for femten år siden, sier Skogen.

Han mener det er viktig at vi beveger oss vekk fra tanken om at den eneste gode løsningen for husholdninger er nettstrøm.

– Ambisjonen må selvfølgelig være høyere, men jeg tror vi må tørre å fjerne oss fra de store industrielle tankene. For mange utgjør det en stor forskjell å få energi slik at de har lys og kan lade mobilen. Det er mange gode løsninger som raskt kan bidra til at vi nærmer oss bærekraftsmålet.