Fant lykken på labben
Guro Blakstad har master i organisk kjemi. Med den fikk hun jobb i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hvem: Guro Blakstad (34).
Stilling: Saksbehandler hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Utdannelse: Sivilingeniør i Industriell kjemi og bioteknologi, med fordypning i organisk kjemi ved NTNU.
Her jobber de Guro studerte sammen med:
· Samboeren jobber i dag i Jotun i Sandefjord
· Ei i klassen jobber i Alcoa i Mosjøen
· En som tok doktorgrad først jobber i dag som forsker i Dynea
· En begynte rett i jobb i GE Healthcare på Lindesnes.
Hva drømte du om å bruke utdannelsen din til da du begynte å studere?
– Jeg ville egentlig bli lege, men jeg satt også opp kjemi på prioriteringslisten min fordi jeg hadde hørt at jeg kunne få godkjent kjemien som en del av første året på medisinstudiet. Da jeg startet med kjemi, syntes jeg det var så moro at jeg skrotet hele planen om å bli lege. Jeg likte laboratoriefagene veldig godt og ønsket en studieretning med mye lab, og derfor valgte jeg organisk kjemi. Den nye drømmen ble å få en jobb på et laboratorium innen medisin.
Hvor tidlig i studiet begynte du å jakte på jobb?
– Ikke veldig tidlig. Jeg begynte å søke på jobber mot slutten av 4.klasse, mens jakten på en relevant sommerjobb startet et år tidligere.
Hvordan endte du opp med den jobben du har nå?
– Jeg ukependlet noen år mellom jobb i Forsvaret på Raufoss og kjæreste i Sandefjord, og jeg ønsket å flytte til Vestfold etter hvert. Da det ble utlyst noen stillinger i Tønsberg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), i den seksjonen som nå heter Kjemikaliesikkerhet, så hoppet jeg på muligheten med en gang og søkte. Forvaltningen av sivil håndtering av eksplosiver ligger i denne seksjonen, og bakgrunnen min fra ammunisjonssikkerhetsseksjonen i Forsvaret ga meg mye relevant kunnskap om eksplosivsikkerhet og håndtering av eksplosiver.
Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
– Jeg har vært veldig heldig og har bare hatt gode sjefer siden jeg startet i arbeidslivet. For sjefen og kolleger har jeg ikke følt meg som «enda en i mengden» eller midlertidig, som man ofte gjør som student. Så jeg har hele tiden følt at arbeidsplassen har satt pris på jobben jeg gjør og gitt meg anerkjennelse når jeg gjør en god jobb. Samtidig må jeg innrømme at det en liten overgang at det stilles større krav fra andre på hva jeg leverer, i motsetning til studietiden der alt var opp til meg selv.
Hvordan ser arbeidshverdagen din ut?
– Jeg er saksbehandler for en del av den sivile håndteringen av eksplosiver i Norge, og sitter derfor ofte på kontoret eller i møter, både nasjonalt og internasjonalt. På kontoret behandler jeg diverse søknader for håndtering av eksplosiver, deltar i ulike prosjekter og utredninger, følger opp uhell som er meldt inn til DSB og veileder virksomheter og bransjen i aktuelt regelverk som de må forholde seg til – for eksempel landtransportforskriften og eksplosivforskriften.
– Møtene som ikke er internt i DSB kan være med virksomheter i bransjen, andre myndigheter i Norge, møter i FN eller møter med andre lands myndigheter på området. En del av saksbehandlingen er å dra ut på befaring på anlegg og hos forskjellige virksomheter. I tillegg drar jeg og mine kolleger rundt i landet og sjekker at håndteringen av eksplosiver foregår som den skal.
Hva liker du best med jobben din?
— At jeg har en variert arbeidshverdag sammen med verdens beste kolleger! Og jeg ble faktisk overrasket over at det kan være så mye spennende å gjøre innen statlig forvaltning.
Hva er ditt beste råd til studenter som ikke vet hva de skal bruke utdannelsen sin til?
— Se etter jobber i bedrifter som man kanskje ikke hadde tenkt at hadde noe relevant i utgangspunktet. Plutselig er det en stilling som viser seg å være veldig spennende og som kan åpne nye dører videre.