Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Unge kvinne i digitalt jobbintervju

Finn deg et rolig sted, så du ikke blir forstyrret når du skal i digitalt jobbintervju.

Disse triksene kan hjelpe deg i jobbintervju på pc

Hvordan skal du skape et godt førsteinntrykk når jobbintervjuet foregår på teams, skype eller zoom? Vi gir deg gode råd og et triks du kanskje ikke har tenkt på.

Er du kalt inn til intervju for sommerjobb, eller kanskje din første jobb etter endt utdanning, eller i forbindelse med jobbytte? I år er det større sannsynlighet enn noen gang før for at dette gjøres digitalt.

– Du slipper å være redd for svette håndtrykk og hvordan du fysisk møter din potensielle arbeidsgiver, men tenk likevel nøye gjennom hvordan du vil at det digitale førsteinntrykket skal være, sier Mette Meinert som har lang erfaring som karriererådgiver i Tekna.

Her er hennes tips for å gjennomføre et godt videointervju – om det er på Teams, Skype, Zoom eller en annen digital plattform.

1. Øv deg på forhånd

Tenk gjennom hvordan du vil presentere deg selv, og øv deg gjerne foran speilet, eller få noen venner til å høre på deg. Hvis du ikke har sett og hørt deg selv på video, kan det virke uvant, så det kan være lurt å sjekke hvordan du opplever deg selv på skjermen.  Prøv å vær deg selv og opptre naturlig avslappet uten å miste fokus.

2. Påkledning

Ta en titt i speilet. Sjekk at det ikke ser ut som du har kommet rett opp fra senga. Kle deg komfortabelt og normalt pent, men ikke overdriv hverken med klær eller evt. makeup. Kle deg som du ville gjort til et vanlig fysisk jobbintervju.

3. Jukselapptrikset

En fordel med videointervju fremfor fysiske intervju er at du kan lage deg huske-/jukselapper der du skriver ting du gjerne vil ha frem. Det kan for eksempel være om hvilke oppgaver og prosjekter du har jobbet med. Heng dem opp/legg dem ved siden av skjermen slik at de ikke synes for de som intervjuer deg.

4. Sjekk at det tekniske funker

Hvis du blir tilsendt en møtelenke, så kan du prøveklikke på forhånd for å sjekke om du har programvaren som skal til for at det virker. Vær klar til møtet begynner. Det tar seg dårlig ut å komme for sent inn i møtet.

5. Rolige omgivelser

Finn en rolig bakgrunn. Har du ikke «en ren flate» du kan sitte mot, kan du «uskarpe» bakgrunnen, eller velge en av de ferdige bakgrunnene mange programmer tilbyr. Om du har en kopp kaffe med deg eller et glass vann er helt ok.

6. Lys og vinkel på kamera

Pass på å unngå skarpt motlys, som du for eksempel får hvis du sitter med ryggen til et vindu. Sjekk at ansiktet ditt ikke blir liggende i mørke, men er passe belyst. Ikke sitt med pc-en i fanget – få den opp i bordhøyde. Den mest flatterende vinkelen på kameraet er som regel rett fram i hodehøyde.

7. Unngå forstyrrende lyder

Finn et rolig sted å sitte der du ikke blir forstyrret. Er det vanskelig, så be folk rundt deg respektere at de må være stille mens intervjuet foregår. Slå av lyd på mobiltelefon eller andre forstyrrende lyder.

8. Vent til du kan snakke

Snakk tydelig og rolig. Noen ganger kan det være litt forsinkelse på linja, så ta det med ro og la intervjueren få snakke ferdig før du svarer.

9. Kroppsspråk og blikkontakt

Selv om du befinner deg hjemme, så pass på å ikke virke for avslappet, men heller ikke for engasjert. Sitt rolig på stolen – eller om du foretrekker å stå, ikke beveg deg for mye. Det er naturlig at blikket vil flakke litt rundt, men prøv likevel å ha mest mulig blikkontakt med den som intervjuer. Blikkontakt får du ved å se inn i kamera, altså ikke ned på et bilde på skjermen .

10. Gjør research

Som før et fysisk intervju er det lurt å sette seg godt inn i hva bedriften driver med – bruk bedriftens egne nettsider, sjekk nyheter om bedriften og spør venner, foreldre og andre i nettverket ditt hva de vet om bedriften. Og forbered gjerne et spørsmål du kan stille.

Digitalt jobbsøkerkurs

Hvilke koder må knekkes for arbeidssøkere? Dette spørsmålet og flere praktiske og konkrete råd gir Sverre Haugen i dette jobbsøkerkurset.