Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann holder hund i armene

Håkon Strand Aandahl har ofte med seg hunden sin Luna på jobb. Hun hjelper ham å kvalitetssikre teknologien.

Denne dingsen skal fortelle hvordan hunden din har det

Tekna-medlem Håkon Strand Aandahl jobber med å videreutvikle en FITbit- dings for hunder. Målet er at den skal kunne fortelle deg hvordan kjæledyret ditt egentlig har det.

Det trønderske oppstartsselskapet Lilbit har laget en GPS-tracker for kjæledyr. Med LilDog og LilCat, som har vært på markedet siden 2022, er det mulig å spore dyrene. Men Lilbit har ikke tenkt til å gi seg der. I disse dager jobber Tekna-medlem Håkon Strand Aandahl med å videreutvikle dingsen til å bli enda mer enn bare en «Fitbit for hunder».

– Vi holder rett og slett på å utvikle en kunstig intelligens (KI) -dings for hunden. Den skal registrere alt den gjør og slik kunne fortelle hvordan kjæledyret ditt egentlig har det, forteller han.

Skal avdekke sykdom

Dette får det trønderske teknologiselskapet til ved å skape en digital tvilling, som med hjelp av maskinlæring klassifiserer hva hunden til enhver tid gjør. For eksempel om den spiser, sover, drikker eller gjør andre ting. Dette skal så gjenspeiles gjennom en avatar i en mobilapp.

– Målet er å gi eierne innsikt i hvordan deres hund har det og avdekke sykdommer eller endringer i hundens trivsel på et tidlig stadium, sier Håkon.

Han trekker fram matlyst og nedgang i aktivitetsnivå som tegn på redusert helsetilstand.

– Ved å kontinuerlig samle data og sammenligne dem over tid vil vi kunne finne ut veldig mye. Vi har prototyper allerede, men det må mye mer testing til før vi kan lansere et produkt på markedet.

 

Annerledes bakgrunn

Håkon har en litt annerledes teknologibakgrunn, med idrettsvitenskap i tillegg til anvendt maskinlæring. Dette passer perfekt for oppgavene i Lilbit.

– Mange lærer seg kybernetikk først og finner deretter et domene, men på grunn av idrettskarrieren min startet jeg i motsatt ende med idrettsforskning, forteller Håkon, som i studietiden var en av Norges beste utøvere i kampsporten Taekwondo.

I tillegg til sport har Håkon alltid vært interessert i teknologi. Med en ingeniørfar begynte det med relé-styring og styringslogikk på elektriske togbaner, og under bachelorgraden brukte han trådløse sensorer og 3D-kameraer i studiene.

– Jeg forsket på sparkehastighet og kraft i ulike spark. Allerede da erfarte jeg for eksempel viktigheten av at sensorene måler nøyaktig på samme tidsberegning, forteller han.

Under mastergraden koblet Håkon på kybernetikk.

Bruker hele sin kompetanse

Hos Lilbit får Håkon brukt hele sin kompetanse.

– Det er mange likheter ved å måle menneskekropp og hund. Bakgrunnen min fra idrettsvitenskap gir meg innsikten som trengs for å forstå hva hunden faktisk driver med. Hvis vi for eksempel skal registrere pusting, så skjønner jeg hvordan vi må tune sensorene slik at de oppdager det, sier han – og legger til:

– Det er lettere å nå noe hvis du vet hvor du skal.

Passer perfekt i jobben

Håkon har nå jobbet i Lilbit i nesten ett år. Her er han såkalt "product owner", som vil si at han har overordnet ansvar for retningen på produktet. Det er han som samkjører alle de ulike arbeidsområdene i teknologibedriften, som per i dag har nærmere 20 ansatte.

– Jeg samler alle trådene, og sørger for at apper, "backend", "firmware" og selve enheten fungerer sammen.

I tillegg bruker han sin kompetanse fra idrettspsykologi til å skape et godt arbeidsmiljø, blant annet med teambuilding.

– Hva er det mest spennende, morsomme og givende med jobben din?

– Det er mye. Her får jeg løse problemer og se resultater. Og så får jeg tatt i bruk hele min tverrfaglige kompetanse. Jeg synes også at det er givende at jobben jeg gjør kan bidra til noe positivt for veldig mange. Om vi lykkes vil det være til stor hjelp for hunder og hundeeiere over hele verden.

Håkon enig i at om dette ikke er drømmejobben, så er det veldig nært.

– Når man jobber i et lite oppstartsselskap, så har man stor påvirkning på hvilken retning selskapet går i, og den retningen vi har valgt her er jeg veldig for. Dette er meningsfullt arbeid.

Firbeinte ansatte

I Lilbits kontor på Nyhavna i Trondheim er det ofte firbeinte tilstede. Håkon pleier å ha med seg Luna, en blandingsrase med mest malteser og resten bichon frisé.

– Vi må jo det. Det er jo brukerne våre, sier Håkon.

Luna har nesten alltid på seg både én og to enheter.

– Vi tester stadig vekk for å kontinuerlig kvalitetssikre det vi driver med.

I tillegg til å samle inn data fra egne kjæledyr får Lilbit også hjelp fra frivillige kunder.

– De er også opptatt av å bidra til noe som kan være nyttig for dem selv og mange andre, forteller Håkon.

2 menn med firmaskilt bak
Håkon Strand Aandahl og Lilbit-gründer Morten Sæthre.

Flyttet produksjonen hjem

Lilbit ble startet av gründer og daglig leder Morten Sæthre i 2016. Med erfaring fra Forsvaret og fra Norwegian hadde han mye kompetanse på GPS. Dette resulterte i GPS-trackerne.

I begynnelsen importerte selskapet det de trengte til dingsene sine fra Kina, men på grunn av manglende kontroll og for dårlig kvalitet bestemte selskapet tidlig å flytte produksjonen hjem. I dag har de hundre prosent lokal forankring.

– Vi er heltrønderske med kontor på Nyhavna i Trondheim, hvor vi utvikler, designer og koder i samarbeid med flere fra trøndersk næringsliv og forskere ved NTNU. I tillegg lager vi dingsene selv, med en egen produksjonslinje på CTM Lyng sin fabrikk i Vanvikan, på andre siden av Trondheimsfjorden, forteller Håkon.

Enormt marked

Til nå har Lilbit solgt omkring 40 000 enheter og rundt 60 000 app-nedlastinger, men markedet er mye større enn det.

– Det er enormt. Bare i Norge er det over 500 000 hunder, sier Håkon.

 Han opplyser at Lilbit kan levere til alle land hvor deres teleleverandør har avtaler og det er utbygd LTE-M nettverk. Per i dag utgjør dette syv land, men dette øker etter hvert som stadig flere utvikler den digitale infrastrukturen.

Lilbit gjør det allerede bra økonomisk og er et selskap i vekst. Hvor stort det blir vil tiden vise.

– Vi har et par store konkurrenter på GPS– trackerne våre, men så vidt vi vet er det ingen andre som utvikler noe som ligner på KI-en vår, avslutter Håkon.